Mohammed Omar Farah brenner for å hjelpe andre.

Hjelper krigsskadde i Afrika: – Har sendt tre fulle containere siden 2022

Organisasjonen Hjelpe mennesker med spesielle behov sender hjelpemidler til trengende i Kenya og Somalia. 

Vi i ByMag var på vei til et intervju da vi plutselig ble stoppet av Mohammed Omar Farah. Han så kamerautstyret vårt, og lurte på om vi var journalister. Da vi svarte ja, inviterte han oss inn på Scandic Ørnen i Bergen. Han ønsket å dele sin hjertesak med oss. 

Farah er ivrig etter å fortelle oss hva han jobber med.
Organisasjonens logo illustrerer deres fokusområde.

Farahs hjertesak er den ideelle organisasjonen Hjelpe mennesker med spesielle behov. Organisasjonen ble stiftet i november 2019, og som det svært passende navnet tilsier, har de som mål å hjelpe mennesker med spesielle behov.

På hvilken måte hjelper dere disse menneskene?

– Vi samler inn krykker, rullestoler og andre hjelpemidler i Norge og sender det i store containere til Kenya og Somalia. De har ikke den samme tilgangen på hjelpemidler som Norge, men det betyr ikke at behovet er mindre, sier Farah.

 Hvor mange containere har dere sendt siden organisasjonen ble opprettet? 

– Vi har sendt tre fulle containere siden 2022 – én hvert år. 

Hjelpemiddelhuset i regi av Bergen kommune har donert utstyr til organisasjonen. 

– Det er fint at utstyr, som vi av en eller annen grunn ikke har bruk for selv, kan komme andre til gode, forteller Darie Austgulen i Hjelpemiddelhuset.  

Voldelige opptøyer

I både Kenya og Somalia har det vært uroligheter over tid, ifølge FN-sambandet. Voldelig krigføring i landene har ført til at mennesker har mistet armer og/eller bein i angrep og opptøyer. Det er disse Hjelpe mennesker med spesielle behov vil hjelpe.

Farah ringer en venn som også er med i organisasjonen. 

– Han er flinkere til å snakke norsk, sier han. 

Det er viktig for Farah at vi forstår det riktig.

 Det er Goleed Ossoble som er i andre enden av telefonen. Han bekrefter det Farah allerede har fortalt oss stemmer, og legger til at de samarbeider med flere sykehjem. 

– Sykehjemmene donerer rullestoler, krykker og andre hjelpemidler til oss, som vi sender videre, forteller han. 

På Facebook-siden til organisasjonen deler de flere bilder av arbeidet.

– Hovedsaklig fra det norsk-somaliske miljøet

I tillegg til å samle inn hjelpemidler, trenger de også penger. Pengene brukes til å finansiere containeren som blir sendt ned til Afrika. Frakten av en container langs denne ruten ligger i overkant av 5000 dollar, ifølge Erik Østeng, administrerende direktør i Searunner. 

 Hvordan finansierer dere organisasjonen? 

– Den økonomiske bistanden kommer i hovedsak fra det norsk-somaliske miljøet, både i Oslo og Bergen. Vi har også fått noe støtte fra Bergen kommune, forteller Ossoble. 

Farah har et stort nettverk i det norsk-somaliske miljøet.

Veien videre 

Da vi snakket med Farah og Ossoble var arbeidet for 2025-containeren satt på vent. 

– Akkurat nå har vi ikke nok penger til å drifte lageret der vi oppbevarer donasjonene. Men vi er midt i en søknadsprosess til Bergen kommune, og planen er å sende enda en container ned i løpet av året, forteller de. 

Powered by Labrador CMS