Sport
– Kanonball har alltid vært super gøy, det var det jeg likte best på barneskolen
BTSI Kanonball understreker at kanonball ikke bare handler om er fysisk aktivitet, men også om å skape en unik sosial arena for studenter.
På Facebook skriver BTSI Kanonball at «kanonball er for de som savner de gode gamle gymtimene på skolen hvor lek, moro og fysisk aktivitet er det viktigste». Laget består av 50 studenter som møtes to ganger i uken, og forespørselen for alternativ idrett er stor.
– Du er deg selv, og alle godtar deg for det
Stine-Marie Hansen er lærerstudent på tredje året, og lagleder for BTSI Kanonball. Hun har selv spilt i over to år, og fikk rollen som lagleder høsten 2023.
25-åringen forteller at sporten er en svært lavterskel-idrett, og hun tror at de har et unikt sosialt miljø som har beriket studietiden hennes.
– Jeg tror man får mye bedre venner her, fordi det ikke er noe press på at man skal prestere. Du er deg selv, og alle godtar deg for det, sier hun.
Hansen meldte seg på kanonball fordi hun ønsket å drive med idrett, men ikke ønsket å dra på dugnader eller spille kamper i helgene. Hun tror at flere studenter ønsker muligheten til å leke, slik som da de var barn.
– Da vi hadde inntak i høst var det 100 stykker som melder seg på, og vi hadde bare 25 plasser. Vi har rett og slett ikke plass til flere, og lavterskel-idrett er absolutt et tilbud som flere burde ha, forteller hun.
Studenter som trener er flinkere på skolen
Mathias Philip Ekström er førsteamanuensis i adferdsøkonomi ved NHH, og har forsket på fysisk aktivitet blant studenter. Forskingen viser at trening har mer enn bare en fysisk helsegevinst.
– Vi finner positive effekter på studieresultatene til aktive studenter, og vi tror at dette kommer av gode rutiner. Folk som trener, legger seg litt tidligere, og derfor blir de mindre trøtte i løpet av uken. Vi ser også tendenser til at de drikker mindre alkohol.
Ekström er positiv til organisert fysisk aktivitet slik som kanonball.
– Jeg tror at fysisk aktivitet bidrar til å bryte opp hverdagen, og at det er en meningsfull variasjon. Alt i alt kan trening bidra til å skape mer energi, som man kan bruke til å studere mer.
Et avbrekk fra hverdagen
Andrine Titlestad Høyvik og Nina Lillestu er sykepleierstudenter, og begge startet med kanonball for å utvide sin sosiale krets. Lillestu begynte med studentidrett da hun startet på studiet i 2021, og valgte kanonball fordi hun aldri har likt lagidrett.
– Fotball og håndball var egentlig ekskludert fra start. Kanonball har jo alltid vært super gøy, og det var det jeg likte best på barneskolen i gymmen. Jeg ble med på en åpen trening, og var solgt etter det, sier hun lattermildt.
Høyvik mener at kanonballen er en viktig sosial arena som gjør hverdagen lettere.
– Sykepleierstudiet er tungt, da det er veldig mye som skjer, så jeg kjenner det er deilig å ha en pause på fritiden. Vi har også en fast rutine med to treninger i uka, og det fint å skulle opprettholde en rutine.
Lillestu sier kanonballen dekker alle behovene hennes for en dag: det er både slitsom trening og en sosial arena.
– Det er jo både sunt og bra å ha en hobby, for studiet er ikke bare rosenrødt hele tiden, mener Lillestu.