Kultur
Frank (55) har ikke kjøpt brød på ni måneder
Under koronapandemien fikk mange unge øynene opp for surdeigsbakst. Nå har "mann 50 pluss" slengt seg på trenden.
Frank Myklestad (55) fra Bergen baker med surdeig hjemme. Han kjenner flere på egen alder som har fått samme hobby, uavhengig av hverandre.
– Det er absolutt et samtaleemne som går igjen. Og alltid kan noen vise frem bilde av et bedre resultat enn deg, flirer Myklestad.
Han har lenge vært glad i surdeigsbrød, men har tidligere kjøpt hos bakeren.
– Jeg har kjøpt brød og rundstykker til frokost fra Godt Brød og Kolonialen i mange år. Der brukte jeg sikkert over 300 kroner i måneden, mens to kilo mel koster jo 20 kroner, sier han.
I tillegg til det økonomiske hevder mange, inkludert Frank, at den gamle surdeigskunsten er sunnere enn 1800-tallets masseproduksjonsvennlige bakst med industriellt gjær.
– Det er mindre gluten, og jeg merker det er godt for magen og fordøyelsen.
En kunst med mange elementer
For ti år siden fikk Myklestad en surdeigstarter fra en venninne. Det virket som en vanskelig prosess, så han ga opp etter kort tid.
Redningen skulle komme fra andre siden av Atlanteren. Kona til hans nevø var på besøk fra Canada i fjor sommer, og holdt kurs i surdeigsbaking.
– Hun forklarte oss at surdeig er en lang prosess, men den trenger ikke være lang for deg. Deigen skal gjøre jobben for deg. Da fikk jeg opp motet igjen, forteller Myklestad.
Ved hjelp av en surdeigstarter og litt planlegging kan alle lage surdeigsbrød, men det perfekte resultatet kommer ikke av seg selv.
– Det er veldig mange faktorer som skal stemme, og mye som kan gå galt. Du er nødt til å prøve deg fram, så det er en hobby som krever litt interesse, sier han.
Mestringsfølelse og glede
Stein Arve Bernes er bakesjef hos Godt Brød.
– Surdeig selger alltid mest, men vi ser litt ekstra interesse de siste årene, forteller han.
Godt brød bidrar gjerne til folks interesse for bakst.
– Hvis folk ønsker seg en liten surdeigstarter av oss, så bjuder vi på og gir dem det. I tillegg tilbyr vi kurs og tips på nett, sier Bernes.
Han er tydelig på at hobbyaspektet er det viktigste med hjemmebaking.
– Det å få til noe som i starten virker litt gresk, gir en god selvfølelse og stolthet, sier han.
En varm gave
– Ikke bare gir gode resultater glede til bakeren. Når fattern tar ut et varmt brød som lukter i hele huset, blir alle glade. Kanskje lærer de noe nytt også, fortsetter bakesjef, Bernes.
Når Frank Myklestad kommer på besøk til sin mor har han ofte med et surdeigsbrød.
– Det er veldig koselig og praktisk å gi bort et brød. Jeg tror mange blir like glad for det som en vinflaske, forteller han.