Sport

Fra garderobe til gaming
I Åsane drømmer Joakim Solvik om å starte et E-sport lag som kan konkurrere på landsbasis. En gammel garderobe skal bli til et konkurransedyktig gaming-rom, men for å oppnå dette trengs det flere frivillige.
Drømmen om E-sport
I første etasje på Fysak i Åsane finner man Neverland, et Mekka for enhver gaming-entusiast. Her står det gaming-pcer som perler på en snor. Flere unge spiller sammen, noen spiller alene. Felles for de er at de alle tar i bruk dette gratistilbudet. Her kan barn og ungdom komme for å spille sine favorittspill, gratis, flere ganger i uken. Joakim Solvik er en av de som jobber her som frivillig, og han har en drøm om å ta tilbudet til det neste nivået.
— Vi ønsker å ha et rom og tilbud dedikert til E-sport for de som ønsker å konkurrere. Derfor er vi i gang med utbyggingen av et rom som skal hovedsakelig brukes til trening og konkurranse. Målet er å bygge et E-sport lag, sier han.
For øyeblikket er det bare et gaming-rom hvor alle kan spille slik de selv ønsker, men planen er å utvikle. Blant planene er et dedikert konkurranserom til E-sport, egne drakter og et helt eget E-sport lag. De er i full gang med å rive en gammel garderobe, hvor det i fremtiden skal komme et gaming-rom i konkurransestandard, dedikert til det eventuelle laget som stiftes.
På tross av at utviklingen, og utbyggingen er i full gang, legger ikke Solvik skjul på dette ikke blir lett. Neverland er avhengige av frivillige, og de vokser ikke på trær, mener han.
— Sånn som det er per i dag, så får vi det til å gå rundt. Jeg har en familie, og flere jobber som jeg skal sjonglere. Det er begrenset hvor mye tid jeg klarer å bruke. Derfor skulle vi gjerne hatt flere, sier han.
Hvorfor er det vanskelig å få tak i?
— Vi opplever at de fleste vil enten ha fritid, eller lønn. Mange har flere ting de styrer med, og vil derfor få noe for arbeid som skjer etter jobb. Det er spesielt vanskelig å få tak i trenere som ikke trenger lønn for strevet, fortsetter Solvik.

Blant de frivillige på Neverland finner man Nikolas Lunner. Han jobber her gjennom et samarbeid mellom Flaktveit IK og Fysak. Selv om han forstår utfordringene med å få til et E-sport tilbud, er han ikke i tvil om at interessen er skyhøy.

— Jeg tror absolutt folk her ville blitt med på å satse på gaming. Det er veldig gøy for folk å spille her, og om dette tilbudet hadde vært her da jeg var yngre, hadde jeg gjerne gjort det. Det er stor interesse for det, sier Lunner.
For at dette tilbudet skal kunne realiseres er Neverland avhengig av flere frivillige. Solvik lever fortsatt i håpet, men han anerkjenner at det ikke vil bli lett.
— Jeg håper. Vi har holdt på i to år nå og folk har meldt seg, men så dabber det av. Flere sender melding om interesse, også svarer vi, men det kommer sjelden en melding tilbake, avslutter han.
— Folk skal jo ha mat på bordet
Daglig leder i Frivillighetssentralen Åsane, Siv Anette Johansen, har lang erfaring innenfor frivillighetsarbeid. Hun vet mye om viktigheten av frivillighet.
— Frivillighet er limet i samfunnet, på en måte. Det skaper samhold og tilhørighet, både til den som gir tjenesten, og den som får. Uten frivillighet hadde det vært et utrolig kjedelig samfunn, sier hun.

For selv om tallene for frivillighet er tilbake på nivået det var før koronapandemien, i følge en rapport fra Institutt for Samfunnsutvikling, er det fortsatt mange som sliter med rekruttering.
Neverland har lenge slitt med å holde på de frivillige. Mange følger barna sine, og bidrar på den måten, men når barna faller av, blir foreldrene med. Johansen er ærlig på at en endring i tankesett og fremgangsmåte kan gjøre det lettere for organisasjoner som Neverland.
— Jeg er litt lei av høre på de som sier det er vanskelig å få tak i frivillige. Vi må endre litt på vinklingen vi går inn i. Frivillighet er ikke noe man kan "shoppe". Det er et langt stykke arbeid som må gjøres for å rekruttere frivillige, sier hun.
Hun peker på frykt for ansvar som en grunnene til at slike tilbud kan slite med å få tak i folk.
— Folk er redd for å ta ansvar, sånn har det alltid vært. Slik ser man også på skolene hvor foreldre ikke rekker opp hånden for å bli med i FAU. På den andre siden har du de som alltid rekker opp hånden, ja-mennesker. Disse ender opp med å bli overbelastet, og da har de ikke styrken til å fortsette å drifte, sier hun.
Johansen forteller videre at det er viktig at både de som driver det, og de frivillige blir godt ivaretatt. Frivillige organisasjoner er sårbare, mener hun.
— Det koster å være frivillig, man skal jo også ha noe å leve av. Disse organisasjonene popper opp på grunn av en lidenskap, men det kan bli for mye. Folk skal jo ha til mat på bordet også, avslutter hun.
Tross alle utfordringer Neverland kan og vil støte på, har Johansen tro på at Solvik og Neverland kan få E-sport-drømmen realisert. Til syvende og sist er Solvik og Johansen samstemte om hva som skal til - engasjement.