Innenriks

— Vi trenger absolutt alle som møter opp i dag, inn i næringen!
Gjennom arrangementet Fish & Ships ønsker havbruksnæringen å tiltrekke høyt utdannede studenter som kanskje ikke umiddelbart ser havbruk som en naturlig karrierevei.

Maritime Bergen og NCE Seafood Innovasjon inviterte denne uka over 100 studenter til Grieg Gaarden i Bergen for å utforske karrieremuligheter innen hav, sjømat og shipping. Fish & Ships kombinerte inspirerende foredrag med speed-dating mellom studenter og bransjefolk — og traff blink.
— Målet er at studenter skal få en ektefølt og direkte kontakt med næringen, og skjønne hvor mange muligheter som faktisk finnes, sier Malin Herland Haara, prosjektleder i Maritime Bergen.
Mange veier inn
Arrangementet ønsker å åpne døren til en næring som ikke alltid er synlig for studenter.
Hanna Dåvøy Rørtveit er kommunikasjonsrådgiver for Salmon Group, og er en av ressurspersonene som skal være med på speed-datingen.

For henne er det viktig å nå ut til studenter som ikke nødvendigvis har sjømatnæringen som et naturlig valg.
— Det finnes for lite kunnskap blant studenter om hva sjømatnæringen egentlig innebærer, og hvilke muligheter som finnes.
Hun kan fortelle at tidligere brukte havbruksnæringen ofte de som bodde i bygdene, uansett utdanning. I dag trenger de høyt utdannede mennesker, som de må hente ut fra storbyene.
— Vi trenger absolutt alle som møter opp i dag, inn i næringen. Vi har plass til alle! forteller Rørtveit.
Næringen er kompleks og teknologidrevet – den trenger alt fra ingeniører og IT-folk til markedsførere og samfunnsvitere.
Selv studerte Rørtveit journalistikk i Volda, etterfulgt av en master i strategisk kommunikasjon i Oslo.

Hun kan fortelle at dette heller ikke var en naturlig vei inn i sjømatbransjen, men at mulighetene for å komme inn i bransjen er uendelige.
— Et rederi trenger ikke bare skipsførere. De trenger blant annet folk i HR, kommunikasjon, økonomi og markedsføring, forteller Haara, som er med på å arrangere arrangementet.
Dette var en erkjennelse også flere studenter gjorde seg i løpet av kvelden.
— Jeg føler at jeg fikk utvidet horisonten litt. Det er mange jobber som man ikke har tenkt på, sa Frida Wickmann, som har en master i biologi.
Speed-dating med en vri

Speed-datingen var grundig forberedt. Haara sto bak matchingen mellom studenter og bransjefolk – basert på utdanningsbakgrunn og ressurspersonene.
— Vi har satt opp dette, sånn at man faktisk kommer tett på folk som har studert det samme som deg – som gjør studenten kjent med hvilke muligheter man har og hva man kan gå inn i.
Hun trekker frem sammenlignende politikk som ett eksempel. Man tenker ikke på denne studieretningen som en naturlig vei inn, men den maritime bransjen er ekstremt internasjonal, og påvirket av sanksjoner og det politiske landskapet.

— Sampol-bakgrunn og politisk erfaring er kjempeviktig og nyttig i havbruksnæringen.
En annen deltaker, Christian Wergeland, har studert maskinlæring og har en bachelor i japansk. Dette er en utradisjonell kombinasjon, men med et internasjonalt perspektiv som kan være verdifullt.
— Jeg er interessert i hvordan jeg kan bruke bakgrunnen min inn mot sjømat og eksport, kanskje særlig rettet mot Japan, forteller Wergeland.
Vekst, innovasjon og åpenhet
Mange av studentene uttrykte overraskelse over næringens kompleksitet og behov for kompetanse.

— Jeg lærte mye, særlig hvor stor vekst det er i denne bransjen, sa Linn Værøy, som studerer økonomi.
Værøy kan fortelle at arrangementet absolutt økte interessen hennes for havbruket. Hun trekker frem samtalen med forsvaret, der hun syntes det var interessant å se hvor mange søkere forsvaret får, men som mangler kompetansen de er ute etter.
Fish & Ships fungerer som en konkret brobygger mellom studenter og havnæringene. Rørtveit kan fortelle at blant annet oppdrettere ikke er så glad i å skryte av seg selv, og er nødt til å omstille seg litt i hvordan de møter de nye arbeidstakerne. Dette arrangementet er da blant annet en god mulighet for langtidsrekruttering.
— Målet er å spre kunnskap om alle mulighetene i næringen, som nødvendigvis ikke er så kjent. For det er veldig, veldig mye forskjellig! Havbruksnæringen er tross alt Norges nest største næring, forteller Rørtveit.
