Innenriks

Færre er klamydiasmittet – selv uten gummi
Folkehelseinstituttet meldte denne uken at antall klamydiatilfeller i Norge er det laveste på ti år. Samtidig har kondombruken blant nordmenn hatt en nedgang de siste fem årene. Paradoksalt mener studenter. — Folk har jo begynt å pule som kaniner.

Kondom: — som å håndhilse med hanske på
Tim Meyer (27) er student og tester seg for klamydia flere ganger i året. Han har hittil unngått kjønnssykdommer til tross for et avslappet forhold til kondomer.
— Jeg bruker aldri kondom, men jeg tester meg ofte. Det er sånn jeg holder kontroll, forteller han.
Meyer opplever at det i dag er mindre stigma knyttet til seksuelt overførbare infeksjoner enn tidligere, og at det er svært enkelt å teste seg i Bergen. Lav terskel og god tilgjengelighet er avgjørende for at flere tester seg regelmessig uten skam eller ubehag.
— Jeg føler det er mye lettere å snakke om nå enn hva det var for fem-ti år siden, forteller han.
Meyer tror nedgangen i klamydiatilfeller skyldes at flere er bevisste på egen seksuell helse og ønsker å beskytte seg – men uten å ty til kondom. I stedet mener han at regelmessig testing og informasjon om smitte har blitt en slags erstatning for tradisjonelle prevensjonsmetoder.
Hvorfor velger du å ikke bruke kondom?
— Det føles mindre intimt, litt som å håndhilse med hansker på, forteller han.

Holdningene har snudd
Folkehelseinstituttet meldte 23.117 klamydiatilfeller i 2024. Det er en nedgang på 18 prosent fra 2023, og det laveste antall tilfeller de siste ti årene, inkludert pandemiårene.
— Kanskje korona ga befolkningen en pekepinn på at vi er nødt til å følge bedre med på smitte generelt sett, forteller en anonym student ByMag møtte på SV-fakultetet i Bergen.
Han mener likevel det er paradoksalt:
— Det er rart. Folk har jo begynt å pule som kaniner etter vi ikke kunne være borti folk under pandemien, følger den anonyme studenten opp.
De mener det er en lavere terskel for å sjekke seg, og at det handler om sosialt ansvar.
— Det er blitt mer skamfullt å være han i vennegjengen som ikke har sjekket seg på en stund. Nå vet vi konsekvensene, og skjønner at det er verdt å teste seg, forteller studentene ByMag møtte på SV-fakultetet.

— Kjapt inn, kjapt ut
Seksjonsoverlege Bronislava Banova ved SOI-poliklinikken på Haukeland ser lyst på utviklingen. Hun understreker at testtilbudet er både brukervennlig og anonymt, noe som senker terskelen for at flere velger å teste seg.
Banova forteller at fordi terskelen for å teste seg er lav, kan det være flere som går vekk fra kondomen.
Poliklinikken for Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) har et drop-in tilbud hvor man kan teste seg både med og uten symptomer. Meyer mener dette gjør det lettere å teste seg ofte:
— Det er jo bare å stikke opp på SOI, og så sitter du gjerne en halvtime i kø. Kjapt inn, kjapt ut. Så får du svar i løpet av en uke. Jeg syns det er superlettvint – ganske diskré òg, forteller studenten Meyer.
Banova ser holdningsendringen. Hun bekrefter at sykdommen trolig ikke sprer seg like raskt som før, fordi flere nå tester seg etter å ha hatt en ny seksualpartner.
— Det er et varierende antall innom her fra dag til dag. Noen dager er det 30, andre ganger opp til 45. Det er mange, forteller Banova.
Hun forklarer at muligheten for å bestille hjemmetester har vært et viktig tiltak for å senke terskelen for testing. Ved at man enkelt kan bestille testutstyr på nett og gjennomføre prøven hjemme, slipper mange den potensielle ubehageligheten ved å møte opp fysisk på klinikken.
Dette lavterskeltilbudet har etter hennes vurdering bidratt til at flere tester seg regelmessig, og kan være en medvirkende årsak til nedgangen i rapporterte smittetilfeller.
— Det er jo litt flaut å komme til lege med slike plager, forteller hun.

Meyer tror prevensjonsvanene hans ville sett annerledes ut dersom han konsekvent hadde brukt kondom.
Hadde du testet deg like mye?
— På ingen som helst måte, smiler han.