Innenriks

Facebook gjør unge innvandrerkvinner mindre ensomme
Tall fra 2024 viser at nesten en av tre unge mellom 16 og 36 føler seg ensomme ofte eller hele tiden. Flere unge kvinner som flytter hit fra utlandet bruker Facebook-grupper som «Hey girl! Bergen» for å få nye venninner i Bergen. Smart, mener psykolog.
– Jeg synes det har vært ekstremt vanskelig å få nye venner her. Så langt har jeg ikke fått noen norske venner, selv om jeg virkelig har prøvd hardt for å tilpasse meg.
Denne anonyme kvinnen (25) fra Brasil har studert og jobbet her i 2 år, og synes det har vært ganske krevende å skape et sosialt liv i Bergen.

Kvinnen meldte seg inn i «Hey girl! Bergen» i august, og postet et innlegg om at hun er åpen for å møte nye kvinner fra gruppen. Gruppen har i dag litt under 9000 medlemmer, og stadig flere kvinner fra andre land benytter seg av denne litt alternative møteplassen.
– Jeg har møtt to internasjonale jenter i gruppen og vi har blitt gode venner! De skjønner hvordan det er å møte utfordringer i et nytt land, forteller brasilianeren.
Norske kvinner har det derimot vært vanskelig å få kontakt med. Hun tror dette kan ha noe å gjøre med kulturforskjellene mellom Brasil og Norge. Det er en kjent sak at mange nordmenn kan oppleves som kalde og lite inkluderende ved første møte. Denne opplevelsen blir kanskje ekstra sterk når man kommer fra Brasil.
– Jeg kommer fra en varm og inkluderende kultur, og i denne delen av verden funker alt litt annerledes. De sosiale gruppene i Bergen er lukkede og litt vanskelige å bli en del av, i motsetning til i Brasil.
Mange unge kvinner er ensomme
Det bor rundt 60 000 innvandrere i Bergen og flere av disse er ungdom eller unge voksne. I 2024 meldte 28% av unge mellom 16 og 36 år i Norge at de føler seg ensomme hele tiden eller ofte, og flesteparten av disse er kvinner. Undersøkelsen ble gjort av Opinion for Mental Helse Ungdom sin årlige undersøkelse "StatusUng!".
Psykolog og daglig leder hos Bypsykologene i Bergen, Sivert Straume, mener sosiale medier kan være et hjelpsomt verktøy for å skape nye sosiale relasjoner i en ny by.

– Siden sosiale medier har blitt en integrert del av unges liv, er det der de finner mange av arenaene og kontaktmulighetene. Sosiale medier senker terskelen for å ta kontakt, spesielt i en ny by hvor man ikke kjenner mange fra før, forklarer Straume.
Psykologen forklarer hvordan kvinnelige innflyttere fra andre land har enda høyere risiko for å bli ensomme i Bergen.
– Språkbarrierer gjør det praktisk vanskelig å delta sosialt, og det er mentalt utmattende å prøve å snakke et språk man ikke behersker. I tillegg bidrar manglende kjennskap til kulturelle normer og referanser til at en kan kjenne seg utenfor i sosiale grupper.
Straume kommer med fire konkrete tips til hvordan man lettere kan skaffe seg nye venninner i Bergen.
Polske Anna (18) ble mer utadvendt av å flytte til Norge
Polske Anna Suchanska (18) følger rådene til psykologen og ble medlem i «Hey girl! Bergen» omtrent med en gang hun kom hit, og har møtt to nye jenter derfra. Jenta flyttet alene til Bergen i februar for å jobbe.

– En av dem klikket jeg ikke med i det hele tatt, men hun andre er veldig hyggelig! Hun la ut et innlegg og jeg sendte henne melding, og vi chattet en stund før vi møttes på Bryggen. Vi har også vært på noen fester sammen.
Suchanska synes det går greit å finne nye venner så lenge man er åpen, ivrig og snill. Men hun legger ikke skjul på at det har vært krevende å flytte i så ung alder.
– Jeg er stolt av meg selv for at jeg pakket tingene mine og flyttet. Hjemme var jeg ofte ensom, men når jeg kom hit ble jeg faktisk mindre sjenert og fikk lettere for å møte folk. Det er rart!
25-åringen fra Brasil har kjent på det motsatte, men setter pris på at hun fant et par internasjonale venninner via Facebook-gruppen. Hun tror kanskje det hadde vært lettere for henne sosialt i en enda større by.
– Jeg ser for meg at det kan være lettere å knytte og opprettholde vennskap i Oslo, gitt at Oslo er kjent for å være mye mer internasjonalt og mangfoldig enn Bergen.