Kultur

Er pizza blitt en del av Bergenskulturen?
Bergens restaurantflora er stadig i utvikling, men en ting forblir uforandret: byens kjærlighet til pizza. Til tross for en allerede stor mengde pizzasteder, fortsetter nye konsepter å dukke opp – og de ser ut til å lykkes.
Bergensere elsker pizza! Dette vises tydelig i resturantfloraen. Stadig flere velger å satse på pizza, et eksempel er Bergens nyeste pizzatilskudd: UNO.
Fredrik Jensen, bergenser, spiser pizza minst en gang i uken, men mener at byens restaurant utvalg kunne vært mer variert. Fra et samfunnsperspektiv syntes han at plassen kunne vært bedre fordelt, og ikke utelukkende utnyttet til pizzasteder.

Christopher Haatuft, som driver flere restauranter i Bergen, mener det er fordi det er en rett «alle liker, alltid». I tillegg har den økonomiske situasjonen de siste årene gjort at rimelige spisesteder har hatt en fordel. Haatuft er likevel enig med Jensen, om at det er rom for mer kreativitet og nytenkning i Bergens resturantflora. Det samme mener matinfluenser Paul Friele Grung.
UNO — Bergens nyeste pizza tilskudd
Den nyåpnede restauranten UNO, som ligger på Marineholmen i samme bygg som BI, er nok et bevis på pizzakonseptets popularitet. Til tross for at det finnes minst fire andre steder som serverer pizza innen 500-meters radius, har UNO opplevd en langt større pågang enn forventet.
— Etterspørselen har vært så stor at vi måtte utvide kapasiteten og kjøpe inn en ekstra ovn, forteller daglig leder Kim Fagerheim.
Ifølge Fagerheim er pizza en trygg investering fordi det er en rett som nesten alle liker. Det er enkelt å tilpasse for både studenter, familier og eldre kunder. Populariteten har vært så overveldende at UNO allerede planlegger å åpne en eller to nye avdelinger i løpet av 2025.

Er pizza en del av Bergens kulturen?
Paal Friele Grung, matinfluenser og bergenser, kan fortelle at Bergen alltid har vært en «pizzaby». Han peker på at mange barer har brukt pizza til å trekke til seg flere gjester i rolige perioder.
— Pizza er sosialt, billig og har uendelig med smaker. Det er så lett å velge det, og treffer de fleste. Derfor er det et enkelt valg for noen som vil starte opp noe sikkert. Jeg håper at de som starter opp fremover vil tenke litt mer kreativt, og tilby byen noe nytt, forteller Friele.
Christopher Haatuft driver flere restauranter i Bergen, blant annet Lysverket, som fikk en Michelin-stjerne i 2022. Han peker på at økonomiske faktorer også spiller en stor rolle i hvorfor pizza fortsetter å dominere.
— Alle liker pizza, alltid. Det har i tillegg vært vanskelig økonomi de siste fem årene, så da gjør de billige spisestedene det bra, forteller Haatuft.

Bergensere som vanedyr
Men hvorfor er det ikke flere som satser på noe helt nytt? Friele mener forklaringen ligger i bergensernes skeptiske holdning til nye konsepter, noe som gjør at resturantene i byen er litt redde for å pushe grensene og utforske mer.
— I Bergen er vi generelt skeptiske til å prøve noe nytt, og dette reflekteres i finere restauranter også. Man serverer ofte de samme tingene, men med sin egen vri, forteller Grung.
Haatuft og Friele kan være enige om at det likevel alltid er plass til flere.
— For å lykkes med noe nytt, er det viktigste at kvaliteten er på topp. Da blir folk overbevist, og man stoler på restauranten. Banzha er et godt eksempel — det er mange kinesiske restauranter i Bergen, men folk blir glade når det kommer en som leverer bedre kvalitet, selv om markedet tilsynelatende er mettet, sier Haatuft.
Samtidig håper han at flere unge kokker tør å utfordre de store kjedene og etablere sine egne steder.