Kultur

Fristende?

Energidrikk: Disse boksene kan bli ulovlig

Energidrikk kan snart bli ulovlig å kjøpe for ungdom under 16, men vil de samme reglene gjelde for markedsføring?

Publisert Sist oppdatert

– Her på Rothaugen er det i mot regelverket med energidrikke, men vi ser stadig at elevene har problemer med å følge forbudet. De har full kontroll på de beste tilbudene på drikken og på skolen toaletter foregår det både salg og konsumering i skjul for lærerne.

Odd-Marcus Gjerstad (17) drikker 2 til 3 bokser om dagen.
Kampanjen står i nærheten av Bergen Private Gymnas.

Dette forteller en av lærerne på Rothaugen ungdomsskole oss.

På skoler har det blitt et helt normalt syn; tenåringer med energidrikk i begge hender. De kjøper det i friminuttene, mange uten å måtte vise legitimasjon. 

I butikken finner man fargerike rader med et uendelig utvalg av energidrikker. Mango, fersken, australian lemonade, red apple madness, alle smakene du bare kan drømme om. Boksene lyser opp butikkhyllene. Hver boks er mer blikkfangene enn den forrige. 

Jeg spurte 17 år gamle Odd-Marcus om energidrikkvanene hans:

– Jeg begynte å drikke energidrikk på ungdomsskolen. Da var jeg bare 14 og fikk ikke egentlig lov hverken av foreldrene eller lærerne mine. Nå drikker jeg 2 til 3 bokser om dagen.

Ifølge folkehelseinstituttet har en av fire ungdommer søvnproblemer og en undersøkelse utført av NTNU viser at andelen ungdommer som har angst og depresjon har nesten doblet seg fra 1995 til 2019. Folkehelserapporten fra 2023 viser at både sukker og koffeininntaket  har stor påvirkning på hvordan ungdom både føler seg og sover om natten.

Folkehelserapporten, 2023

"Koffein er et sentralstimulerende stoff som har vist seg å ha stor påvirkning på vår søvn- og våkenhetsfunksjon. Selv om koffein i noen settinger kan virke positivt på oppmerksomheten vår, viser flere populasjonsbaserte studier at daglig koffeininntak er assosiert med forstyrret søvn og økt søvnighet på dagtid (Roehrs & Roth, 2008). I en nylig norsk studie av ungdommer ble det også demonstrert en tydelig sammenheng mellom inntak av koffeininnholdige energidrikker, og både innsovningsvansker og redusert søvnlengde (Kaldenbach, S., Leonhardt, M., Lien, L. et al., 2022)." 

Nye lover på trappene

Den 14. mars var et nytt lovforslag inne til høring. Lovforslaget gjelder et forbud mot salg av energidrikk til barn under 16 år, noe som mange butikker operer med allerede. 

Samtidig er loven mot markedsføring av usunne mat og drikkevarer til de under 18 nå også under høringsrunder. Loven vil ta for seg markedskføring av blant annet energidrikk rettet mot unge under 18. 

Denne nye loven håper å ta for seg ting som reklamering på sosiale medier, emballasjer og kampanjer knyttet til energidrikke, men det skal vise at den ikke vil ha den påvirkningskraften man tidligere hadde håpet på.

Aysha Grönberg er fagsjef for mat i forbrukerrådet og bekymret over energidrikktrenden blant unge.
Cult Juicy Pear fra HansaBorg.

– Både Forbrukerrådet og andre helseorginisasjoner har flere ganger påpekt at emballasje og hvordan ting ser ut også er en del av markedsføringen og bør derfor behandles på samme måte. Vi vil derfor at emballasjen skal være en del av den nye forskriften, noe som dessverre ikke ble tilfellet denne gangen. Sier Grönberg i et intervju med ByMag.

I februar lanserte HansaBorg Bryggeri en ny energidrikk med navnet "Cult Juicy Pear". Kommunikasjonsleder i Hansa Borg, Stina Kildedal-Johannessen skriver følgende angående stilutrykket på embalasjen:

– Vi har justert uttrykket på våre to siste nyheter, Cult Juicy Pear og Cult Peachy, for å gjøre det enklere for forbruker å forstå hva de smaker, med tydelige illustrasjoner av frukt på designet. Cult Juicy Pear har fått svært gode tilbakemeldinger i forbrukertester, både på grunn av god smak og et lekent og tydelig designuttrykk.

– Er dere bekymret for at dette nye lekne og tydelige designuttrykket vil tiltrekke seg unge kjøpere under 16 år?

– Vi har testet designet på forbrukere over 18 år, som er vår målgruppe med gode tilbakemeldinger. Innsikt viser vi treffer denne målgruppen med designuttrykket, svarer Kildedal-Johannessen.

Helse og Omsorgsdepartementet vil nå se på om de gjeldene reglene rundt emballasje i Norge bryter med reglene i EØS avtalen. De sier at på dette tidspunketet vil det være vanskelig å inkludere nye lover i forbindelse med emballasje, men at dette er noe de vil komme tilbake til i fremtiden.

– Frem til vi får på plass en regel om emballasje er det ingenting vi kan gjøre med designet på for ekskempel Cult Juicy Pear fra HansaBorg, sier Grönberg.

Powered by Labrador CMS