Innenriks

kvinnehelse
Kvinnehelse - bedre enn aldri før?

Ekspert latterliggjør SSB-artikkel om kvinnehelse 

SSB publiserte nylig en artikkel som peker på fem områder der norske kvinners helse har blitt bedre. Seniorrådgiver i Norske kvinners sanitetsforening kaller artikkelen tullete.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg mener at artikkelen viser ingenting. Den er helt intetsigende, sier Liv Bjørnhaug Johansen, seniorrådigver i Norske kvinners sanitetsforening.

For to uker siden publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) artikkelen På hvilke områder er kvinnehelse bedre enn før?. Her trekker de frem fem områder der kvinners helse har blitt bedre de siste tiårene. Blant annet lever kvinner lenger, røyker mindre og færre dør i barsel. I tillegg bruker kvinner mer tid på fysisk aktivitet enn før og færre dør av hjerteinfarkt. 

Liv Bjørnhaug Johansen, seniorrådgiver NKS

Kvinnehelse har fått økt politisk fokus de siste årene, blant annet med kvinnehelseutvalget og rapporter som viser store kunnskapshull. Flere influensere bruker også plattformene sine til å belyse ulike kvinnediagnoser. 

– Tullete

Johansen påpeker at det er flere områder av kvinnehelse som ikke blir tilstrekkelig belyst i SSB-artikkelen, og at helsepolitikken ofte overser de spesifikke utfordringene kvinner møter gjennom livsløpet. 

– Hva mener du artikkelen fra SSB bidrar med?

– For å si noe om fremgangen på kvinners helse synes jeg denne artikkelen er irrelevant, den er tullete. De indikatorene de har valgt ut sier lite om utviklingen på kvinnehelsefeltet, sier Johansen. 

Borgny Vold, seniorrådgiver i seksjon for helse hos SSB, svarer følgende. 

– Artikkelen er ingen dybdeanalyse av kvinnehelse, men en enkel inngang til et viktig og svært interessant emne for dem som ønsker å vite mer. 

Artikkelen trekker frem at kvinner lever lengre nå enn før. En norsk kvinne lever i gjennomsnitt i 84,4 år (SSB). Likevel viser tallene til SSB at menn har hatt en bedre utvikling i leveår enn kvinner. Johansen reagerer på hvordan det blir fremstilt. 

– Hos alle pattedyr så lever hunnene lenger enn hannene. Det grafen viser her er at mennene har hatt en mer positiv levelengdeutvikling enn kvinner. Det er rart å fremstille det som positiv for kvinnehelse. 

Ikke for eksperter

Vold forklarer at artikkelen ikke er for ekspertbrukere. 

– Vår målgruppe er i denne sammenhengen "allmennheten". Artikkelen skal primært gi lenker til relevant statistikk om kvinners helse og helsetilstand. 

Johansen fra sanitetsforeningen reagerer på flere ting. 

– At mødre-dødeligheten har gått ned på 100 år i takt med den revolusjonen som har foregått i helsevesenet, er jo på en måte åpenbart.  

Vold i SSB mener at de trekker frem eksempler på fremgang. 

– Vi mener at utviklingen i mødre-dødelighet og utvikling i forventet levealder er positive aspekter ved utviklingen over tid, svarer Vold. 

Hun fortsetter.

–Artikkelen er ikke tenkt å gi et fullstendig bilde av hvordan det står til med kvinnehelsen i dag.

Johansen avslutter. 

– For å si noe om framgangen av kvinners helse synes jeg denne artikkelen er irrelevant og nesten litt tullete.

Powered by Labrador CMS