Kultur

Dyrker drømmen om et mer selvforsynt Bergen
— Vi har sluttet med grønnsaksproduksjonen i Bergen, forteller Bybonde Katinka Kilian. Såkurs i Framtidshagen er et sosialt og viktig tiltak for å gjøre Bergen mer selvforsynt, mener deltakere.
Rundt plantekasser og jordsekker står en stor gjeng samlet med frøposer i hendene og jord under fingerneglene. Knappe to uker etter sesongåpningen av Framtidshagen i øvre Sandviken veileder Bybonde Katinka Kilian entusiastisk hvordan man sår frø: — Ikke vær så fryktelig redd for å ta i!
Et sosialt beredskapstiltak?
Vestland fylkeskommune har uttalt at de ønsker å styrke beredskapen og øke selvforsyningsgraden i regionen, blant annet gjennom satsing på lokale ressurser og jordbruk. I et innspill til jordbruksforhandlingene skriver fylkeskommunen at Vestland bør bli mest mulig selvforsynt med mat det er ressursgrunnlag for å produsere.

Kilian mener det grønne engasjementet ikke bare handler om naturen i byen, men også matsikkerhet og beredskap.
— Jeg brenner for at vi skal ha matproduksjon på Vestlandet. Hva skjer hvis grensene stenges, eller hvis vi plutselig ikke har muligheten til å få andre til å produsere mat for oss? Det synes jeg er veldig viktig, forteller Kilian.
Hun mener at det ikke nødvendigvis er naturen som setter begrensningene, snarere våre egne forestillinger om hva som er mulig i regntunge Bergen.
— Når det gjelder grønnsaker, er vi ekstremt lite selvforsynt her i Bergen, men vi pleide å være det. Mange tror derfor at det ikke er mulig, fordi det både regner så mye og finnes mye snegl.
Såkurset er et av flere tiltak i regi av Bybonden - en satsing som jobber for å gjøre Bergen grønnere og mer spiselig.
Blant deltakerne var både erfarne hobbygarntere og ferske spirer. Emma Otterbeck Wister mener kurset er et flott lavterskeltilbud for å lære det grunnleggende innen dyrking.
— Jeg tror det er bra for befolkningen å øke trivselen og kunnskapen om matproduksjon, forteller Wister.


Bybonde Kilian påpeker at de aller fleste hobbygartnere først og fremst engasjerer seg i dyrking på grunn av det sosiale fellesskapet og følelsen av mestring det gir. Nettopp derfor mener hun at slike lavterskeltilbud kan fungere som en effektiv måte å bevisstgjøre befolkningen om matproduksjon, samtidig som det bygger fellesskap og engasjement rundt viktige samfunnsspørsmål.
— Den ferdige gulroten er ikke poenget for de aller fleste. Det er en skikkelig bonus når du kan spise veldig god mat og forsyne deg selv, forteller Bybonden.

Deltaker Emma Otterbeck Wister mener også at tilbudet kan være et godt tiltak for å bidra til økt mat-bevissthet i befolkningen.

— I et samfunnsperspektiv er det sunt om befolkningen vet mer om hvordan maten lages og hvor den kommer fra, hva slags arbeid og ressurser som går inn i maten vi spiser, forteller hun.
Wister understreker også at såkurset i Framtidshagen fungerer som en god møteplass for likesinnede. Det gir deltakerne mulighet til å komme i kontakt med andre som deler interessen for bærekraftig matproduksjon - samtidig som man får kjenne på gleden ved å jobbe med hendene i jorda.
— Jeg synes dette er veldig gøy, bli litt skitten, det er bra, avslutter Wister.