Sport

Dykking blir mer populært: – Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle dykke
Til tross for kaldt vann og krevende forhold, øker interessen for dykking i Norge.
– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle dykke, sier Ingvild Ygre Herland.
Likevel står hun nå iført fullt dykkerutstyr utenfor Nemo Classic Diving sine lokaler like ved Puddefjordsbroen. Det var kjæresten, en ivrig dykker, som inspirerte henne til å prøve.
– Han har fortalt om den magiske verdenen under vann, og da fikk jeg lyst til å prøve, smiler hun.
Selv om nervene meldte seg før første dykk, føler hun seg trygg på kurset.
– Instruktørene er veldig flinke. I dag øver vi på ulike situasjoner som kan oppstå, som hva vi skal gjøre hvis masken fylles med vann eller om vi går tom for luft, forklarer hun.
I morgen skal hun og de andre deltakerne dykke ned til 18 meters dybde – det dypeste som er lov med dette kurset.
– Jeg er nok litt nervøs, men det hjelper at vi har dyktige instruktører som forklarer på en god måte, sier Herland.
– Ett av de tøffeste stedene i verden
– Norge regnes som ett av de tøffeste stedene i verden å dykke. Det er kaldere her og mer strøm. Det gjør at man må ha to ekstra dykk i forhold til det som er vanlig i resten av verden for å få sertifikat, forklarer Karsten Johan Moholt, som er instruktør hos Nemo Classic Diving.
Likevel er det andre ting som veier opp for de krevende forholdene, ifølge Moholt.

– Vi har en variert undervannsnatur – alt fra koraller og vrak til gruver og tareskoger. Det beste er kanskje at man ikke trenger å være redd for å komme borti noe giftig. Om du tar på noe vil du ikke hovne opp, det er svært få ting man ikke burde ta på i sjøen her, sier han.
De ivrigste lar seg imidlertid ikke skremme av krevende forhold. Moholt forteller at de har sett en betydelig økning i antall kursdeltakere de siste årene.
– Da jeg begynte å jobbe her for 3 år siden, var det kanskje 7-8 personer på hvert kurs. Nå i vinter har vi hatt opp til 18 stykker, så det er jo en stor forskjell.
Norges Dykkeforbund har også hatt en økning i medlemmer i årene etter pandemien. Fra 2022 til 2023 økte antall aktive medlemskap med over 6 prosent. Nå begynner medlemstallene å nærme seg 10 000.
Fulle kurs
Moholt tror den voksende interessen skyldes flere faktorer, blant annet at kursene er blitt mer tilgjengelige.

– Før varte kursene mye lengre. Nå kan man bli ferdig på én uke og all teorien går på nett. Så det er jo litt lettere nå enn det var før. Det er noe som har endret seg for alle dykkerskolene som følger PADI sine dykkerkurs.
Moholt har tro på at trenden vil fortsette.
– Jeg tror det kommer til å bli mer populært fremover. Vi opplever at folk som tar kursene våre, snakker om det videre. Vi blir bare flere og flere som driver med dykking. Nå har vi fulle kurs hver uke langt ut i mai, forteller han.
Han er ikke i tvil om at alle kan lære seg å dykke.
– Kursene passer for alle som har lyst til å dykke. Mange av de som kommer hit har vannskrekk, og de syns det er kjempegøy etterpå.
Ingvild Ygre Herland anbefaler andre som er nysgjerrige på dykking, men usikre, å gi det en sjanse.
– Jeg er 51 år, hvis jeg hadde visst hvordan dette var å oppleve, så tror jeg at jeg hadde meldt meg på kurs for lenge siden.