
–Dette er en av de tyngste tidene for studenter
Januar, februar og mars er månedene med størst pågang hos student-psykologene. Depresjon og angst er to sentrale utfordringer.
Vårsemesteret er i full gang, og det merkes hos psykologene. For student-psykologene hos Sammen er de første månedene hvert semester de mest travle. Når det er hektiske perioder blir ventetiden for å få psykolog ekstra lang. Det kan ta mer enn fire uker før man blir tilbudt en time.
Øystein Sandven er psykolog hos Sammen. Han tror ikke det er tilfeldig at flere tar kontakt ved semesterstart:

– Når man begynner som student er det grådig mye som skjer på en gang. Det er en stor omveltninger i livet, som kan være utfordrende for noen, sier han.
Ved spørsmål om hvilke vansker som går igjen hos studentene, nevner Sandven to hovedkategorier: angst og depresjon.
Tydelige trender


I følge Folkehelseinstituttet har psykiske plager hos studenter økt betraktelig de siste årene. Det er unge kvinnelige studenter som topper statistikken.
Dette er noe Sandven kan kjenne seg igjen i.
– Vi har størst oppslutning av kvinner i timene hos oss. Derav rundt 75 prosent er kvinner, sier han.
Den psykiske uhelsen for studenter generelt har økt de siste 15 årene. På Helse Norge, informasjonskilden til norske helsemyndigheter, sin nettside er det oppført generelle råd for å bedre sin egen psykiske helse. Gode relasjoner, følelsen av mestring og det å bli kjent med nye mennesker er noen av sentrale rådene.
Viktigheten av en sosial møteplass
Som student er studentorganisasjoner en sentral måte å møte nye mennesker på. Dette ble redningen til Marie Rasmussen Fossdal, leder av Studentersamfunnet i Bergen.
- Jeg hadde en veldig god start på min studietid, og unngikk ensomheten mange studenter føler på nettopp fordi jeg hadde Samfunnet, sier hun.

Studentersamfunnet er en studentorganisasjon som går rundt av frivillige, for frivillige. Her tilbyr de arrangementer tre til fem ganger i uken som de frivillige kan delta på. Man har muligheten til å møte mange nye mennesker på tvers av linjer og skoler. Fossdal merker at mange av de frivillige får et rikt nettverk som de har god nytte av resten av studietiden.
Mange tilbud
Leder i studentparlamentet Tuva Brady Normanseth, sier at Sammen og universitetet har mange tilbud for å ønske nye og gamle elever en god start på semesteret. Med blant annet velkomst-uke og student torg er det lett for nye studenter å få med seg forskjellig.
– Selv er Studentparlamentet der om det trengs. De er der for å hjelpe studenter uansett hva det måtte være, sier hun.
Opptatt av å styrke tilbudene
Øystein Sandven sier at hos Sammen psykisk helse er de opptatt av å hele tiden oppdatere tilbudene, slik at flest mulig kan få nytte av dem. De gjør ingen prioritering på hvem som blir tilbudt time først, men fyller heller opp plassen etter hvert som at de får ledig kapasitet.
– Det skal være et helsetilbud som skal være lavterskel å komme til, året rundt. Selv i de månedene med stor oppslutning, sier Sandven.