Jon Obrestad Salte sjonglerer toppidrett og bachelorgrad.

– Det skal ikke gå utover håndballen at jeg studerer her

Student ved UiB har møtt på utfordringer med å kombinere bachelorgrad og toppidrett. Handelshøyskolen BI har samtidig satt i gang en rekrutteringskampanje for toppidrettsutøvere. 

Publisert Sist oppdatert

Jon Obrestad Salte (21) spiller i Rema 1000-ligaen for Bergen Håndball. Samtidig tar han en bachelorgrad i geofysikk ved Universitetet i Bergen. Idretten hans krever mye reising, noe som går utover studiet:

– Vi har ofte kamper på onsdager, hvor vi blir borte hele dagen. Dette gjør at jeg går glipp av en del obligatorisk undervisning, sier han.

Hvert år må han søke om toppidrettsfravær for å kunne balansere studiet med idretten. UiB har på lik linje med andre høyskoler og universiteter et samarbeid med Olympiatoppen. Avtalen skal gi studenter med toppidrettsstatus en tilrettelagt hverdag. 

Hadde ikke en klar plan

Salte forteller at han har søkt og fått godkjent toppidrettsfravær. Samtidig ble han overrasket da han tok kontakt med studieveilederne ved universitetet:

–  Når jeg har snakket med veiledere på skolen, som er de som legger til rette for toppidrettsutøvere, så virker det ikke som om de har så mye erfaring med toppidrettselever fra før av. De visste ikke helt hva de skulle gjøre eller hvem de skulle snakke med for å erstatte obligatoriske ting jeg gikk glipp av, sier han.

I følge UiB sine nettsider innebærer tilretteleggingen utsatt eller fremskutt frist for obligatoriske aktiviteter, permisjon og endret form på obligatoriske aktiviteter.

Salte forteller at han skulle ønske prosessen var lettere:

– Jeg må ha en dialog direkte med foreleserne, og «forhandle» med dem, istedenfor for at kommunikasjonen går igjennom skolen. Det virker ikke som om det har vært mange før som har dette problemet. Jeg trodde de hadde en klar plan, men det hadde de egentlig ikke. Jeg synes ikke det skal gå utover håndballen at jeg studerer her, sier han. 

Fornøyd med BI sitt tilbud

Herman Skjefstad (20) er student ved Handelshøyskolen BI i Oslo, samtidig som han spiller ishockey på proffnivå for Lørenskog.

Han forteller om god oppfølgning fra skolen:

Herman Skjefstad trives med BI sin tilrettelegging.

– Når jeg har trening som krasjer med undervisning så har jeg fått god hjelp av en BI-koordinator. Jeg har fått hjelp til å legge opp timeplanen min, slik det passer best for meg. Etter kun et døgn etter prat med veilederen fikk jeg endret hele timeplanen min, sier han.

  – Er det noe BI kunne gjort for å tilrettelegge bedre?

– Det eneste som er vanskelig er at eksamensdato ikke kan flyttes. Samtidig får jeg mulighet til å ta eksamen hvor som helst og jeg kan ta opp eksamen gratis, noe som virkelig er en fordel, sier Skjefstad.

Unikt i utdannings-Norge

Handelshøyskolen BI gikk i fjor inn i et samarbeid med OL-vinner i tikamp, Markus Rooth og søsteren Kajsa Rooth. De er begge BI-studenter ved siden av idrettskarrieren. Kampanjen har som mål å kommunisere og markedsføre BI sitt tilbud for toppidrettsutøvere. Ansvarlig for samarbeidet, Kim Syvaldsen forteller at de lenge har hatt en plan om dette:

Fra venstre: Kim Syvaldsen, Markus Rooth og Kajsa Rooth

–  Det var vel for et par år siden at vi begynte å diskutere om vi skulle sette tilbudet vårt mer i system. Til enhver tid så var det ca. 100 studenter hos oss som hadde toppidrettsstatus, uten at vi egentlig hadde gått ut og sagt det til noen. Vi ville kommunisere det, sier han. 

Han forteller at han synes at de som jobber innenfor utdanning bør strekke seg langt for å tilrettelegge for de som ønsker å kombinere toppidrett med studielivet. 

– Vi vil ivareta såkalte "Late-bloomers". Det er jo ikke alle som har nådd sitt fulle potensial ved fylte 19 år. Vi ønsker å gi dem et tilrettelagt tilbud, sånn at de har muligheten til å kombinere utdanning og idrett. Det er en veldig dedikert og målbevisst gruppe folk å jobbe med, sier han. 

– Tror du det er viktig at andre utdanningsinstitusjoner får samme tilbud som BI, eller i hvert fall klarer å kommunisere det på samme måte?

–  Om det er viktig, det vet jeg ikke, men jeg håper at de kommer til å gjøre det, sier han. 

–  Er det noe BI kan strekke seg etter, eller er dere fornøyde med tilbudet dere gir studentene?

–  Selve studietilbudet tror jeg er veldig, veldig bra. Slik jeg har forstått det er fleksibiliteten til BI ganske unikt i utdannings-Norge. Jeg tror ikke studentene har noe mer de trenger å be om i forhold til at de kan melde seg av og på eksamener når de vil, sier Syvaldsen. 

Oppfordrer studenter til å ta kontakt 

Christen Solheim, avdelingsdirektør ved Studieavdeling ved UiB.

Avdelingsdirektør for Studieavdelingen, Christen Solheim, har blitt forelagt Jon Saltnes sin opplevelse med UiB. Han skriver i en e-post til Bymag at universitetet ikke har fått noen direkte tilbakemeldinger om at ordningen deres fungerer dårlig:

–  Vi har ikke fått tilbakemeldinger om at disse ordningene fungerer dårlig. UiB jobber kontinuerlig med å gi studentene gode forutsetninger for å kombinere studier og toppidrett, både gjennom veiledning hos studiekonsulenter og informasjon på våre nettsider, sier han. 

Han legger til at mye av ansvaret ligger på studenten: 

– Samtidig ligger mye av ansvaret for å planlegge og koordinere studiehverdagen på studenten selv, i samarbeid med faglærere og studiekonsulenter, sier han. 

UiB studenten Jon Obrestad Salte forteller at han også ser universitetets side av saken:

– Fra deres synspunkt så blir det jo mer jobb for dem også. De må jo lage en hel ekstra prøve eller oppgave bare for meg, siden jeg ikke kan ta det samme dag som de andre, sier han.

Avdelingsdirektør Solheim avslutter med å råde studenter til å ta kontakt: 

– UiB ønsker å være en institusjon der studenter kan kombinere akademiske studier med toppidrett. Derfor har vi vedtatt egne retningslinjer som gir toppidrettsutøvere noen særskilte tilpasningsmuligheter. Vi jobber stadig med å forbedre våre rutiner og veiledning og oppfordrer studenter til å ta kontakt dersom de opplever utfordringer, sier han. 

Powered by Labrador CMS