Kultur

Bergens Filharmoni i full sving.

– Det lukter dårlig sosialdemokrati

Det er stor forskjell mellom Norges to nasjonalorkestre sine statlige midler. For Bergen Filharmoniske Orkester er avstanden til hovedstaden nesten 30 millioner. 

Publisert Sist oppdatert

I Norge har vi to nasjonale orkester; Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) og Oslo filharmonien (OFO). Å være et nasjonalt orkester vil blant annet si at man mottar statlig støtte.

Administrerende direktør i BFO, Sigurd Sverdrup Sandmo.

Likevel er det forskjell på hvor mye penger som havner i notestativene i øst og vest. OFO mottok 28 millioner mer enn BFO i driftstilskuddet for 2025. Den statlige støtten for 2025 ser slik ut:

· BFO: 176,8 millioner kroner

· OFO: 204,8 millioner kroner

(Tallene er fra Kultur- og likestillingsdepartementet)

For 2025 søkte BFO opprinnelig om en økning på 15 millioner. Staten svarte med 2,5.

– Samme kostnader

Administrerende direktør i BFO, Sigurd Sverdrup Sandmo, er kritisk til forskjellsbehandlingen.

– I flere sammenhenger kan det rettferdiggjøres at kulturinstitusjoner i og utenfor Oslo behandles ulikt, men akkurat i tilfellet med OFO og Harmonien snakker vi om nesten identiske institusjoner av samme størrelse, med samme kostnader og samme finansieringsmodell.

Sandmo poengterer likevel at han ønsker OFO alt det beste og at de to orkestrene spiller på samme lag. 

Den nyinnsatte statssekretæren fra Bergen, Trude Storheim, og Kultur- og likestillingsdepartementet sier at BFO har fått mindre enn de trenger, men forsvarer fordelingen.

– Da vi tok over var det nesten 10 år siden sist BFO hadde fått en økning, og derfor styrket vi dem med 2,5 millioner kroner i 2024 og 2,5 millioner kroner for 2025. Oslo-Filharmonien fikk ikke en økning disse årene, så avstanden i bevilgning har faktisk blitt mindre i vår periode. 

 Etter ti år med mindre finansiering enn OFO, fikk altså Bergen Filharmoniske Orkester noen millioner ekstra- men Oslo ligger fortsatt 28 millioner foran.

Merkbar frustrasjonen

Tillitsvalgt og basstrombonist i BFO, Kjell Erik Husom.

Hovedtillitsvalgt i BFO og basstrombonist, Kjell Erik Husom, legger ikke skjul på sin frustrasjon over den noe skjeve fordelingen av statlig støtte.

– Politikerne kan ikke ha to barn og forfordele til det ene. Det er ikke sånn man gjør det, sier Husom.

– Alle trenger mer. Men når noen som allerede har mer enn andre skal få enda mer, da lukter det ikke godt for sosialdemokratiet. Staten må forplikte seg på lik linje mot Bergen som de gjør i Oslo.

Direktør Sandmo påpeker at BFO har en enda viktigere rolle for musikklivet i regionen enn det OFO har i Oslo.

– Om man skulle peke på noen forskjeller, er Harmonien kanskje enda viktigere for musikklivet og institusjonene på Vestlandet enn det OFO er i Oslo, der det også er flere andre statlig finansierte orkestre som KORK og Operaorkesteret, skriver han.

Konsekvensene: Færre konserter og ingen turné

Finansieringen har allerede fått konsekvenser for BFO.

 – I første omgang rammer underfinansieringen av Harmonien det kunstneriske programmet. Vi reduserer antall konserter, vi får engasjert færre spennende solister, og vi får ikke gjennomført de virkelig store produksjonene med svært orkester og kor, som publikum i Bergen er veldig opptatt av - og som bidrar til å utvikle hele kormiljøet på Vestlandet.

Sandmo forklarer virkningene.

– I Bergen har vi likt å kunne dra på litt og lage ordentlig musikalsk fest noen ganger i året, og det blir stadig mer vanskelig for oss.

Statue av Edvard Grieg foran Grieghallen.

Et av de mest merkbare kuttene er at BFO for første gang på flere år ikke vil reise på turné i 2025/26.

– Akkurat det burde svi i både Bergen og Oslo. Norge har to orkestere på internasjonalt toppnivå vi burde vise frem. De er fantastiske ambassadører for Oslo og Bergen, og for hele landets musikkliv. 

– Vi jobber steinhardt for å balansere budsjettet

For å møte utfordringene har BFO satt i gang flere tiltak.

– I Harmonien jobber vi i ledelsen og hele orkesteret steinhardt sammen for å få et budsjett i balanse for 2025, sier Sandmo.

Samtidig mener tillitsvalgte Husom at en løsning er nødvendig

– Vi er helt nødt til å få de samme bevilgningene som Oslo – og litt til – fordi vi i lang tid har blitt stemoderlig behandlet. At forskjellen nå forsterkes, gjør en allerede uholdbar situasjon enda mer uholdbar.

Statssekretær Storheim forstår utfordringene, men understreker at regjeringen må ta vanskelige valg.

– Det er økonomisk krevende tider, og selv om vi gjerne skulle gitt økte midler til alle, må regjeringen gjøre harde prioriteringer.

Sandmo med BFO

 På bakgrunn av kritikken fra tillitsvalgt i BFO ga vi statssekretær, Trude Storheim, følgende oppfølgingsspørsmål:

- Er staten mer glad i "barnet" fra Oslo? 

- Finnes det en saklig grunn for at Oslo skal få mer penger enn Bergen?

- Blir BFO stemoderlig behandlet?

- Dere får kritikk for at det er dårlig sosialdemokrati, er du enig i dette?

Hun hadde ingen ytterligere kommentar.

Powered by Labrador CMS