Innenriks

Langt borte fra USA: Frilansjournalist Elyse Hauser på besøk i UiB sine lokaler

– Det blir bare mindre og mindre plass for god journalistikk

Den amerikanske journalistikken er kritisk ifølge journalister. Nå vurderer den amerikanske frilansjournalisten Elyse Hauser å gå vekk fra journalistikken, bare to år etter hun startet.

På besøk i Bergen finner vi journalist Elyse Hauser fra Seattle. Siden hun startet som journalist i 2023 har hun et tydelig inntrykk av journalistikktilstanden i USA, den er i krise.

– Opplevelsen min er at journalistikken i USA er underfinansiert i stor grad. Dette gjør at aviser stenger overalt, selv de store avisene har mange permitteringer nå om dagen. Med dagens presidentskap så blir det bare verre, sier Hauser.

Selv om president Trump ikke bedrer hverdagen til Hauser, tror hun ikke nedgangstidene startet med han.

– Problemene har eksistert lenge før Trump og mye av det baserer seg på at mange mennesker ikke abonnerer og betaler for aviser lenger. Hvertfall ikke i den graden som de gjorde før, uttaler Hauser.

Behov for endring

Hun tror den eneste suksessløsningen for journalistikken i dag hadde vært at staten hjalp med å finansiere nyheter. Men både Joe Biden og Donald Trump har nedprioritert og gått bort fra dette i følge Hauser.

– Hva er din oppfatning av journalistikken før i tiden?

– Jeg synes det var bedre, det var både flere aviser og jobber. Men det viktigste er at det var mer nyanse i hvordan problemer ble tatt opp i media. Med sosiale medier så er det ingen plass til nyanse.

Frilansjournalisten tror et av de viktigste problemene i dag er at amerikanere ikke stoler på media.

– Jeg kan skjønne at troverdigheten er lav, siden aviser gjør en dårlig jobb med faktainformasjonen de deler. Jeg har flere ganger opplevd at medier presenterer løgner som fakta, sier Hauser.

Hauser sin opplevelse er at flere amerikanere enn før velger nye medier, som podcast og nyhetsbrev, som sine primære fakta kilder. Dette bekymrer henne og gjør jobbfremtiden hennes mer usikker.

Nordmann i New York

En nordmann som har opplevd endringene i USA på nært hold er journalisten Mathias Ask. Han har vært bosatt i New York siden 2009 og vært en fast frilanser for TV 2 siden 2014. Ask er enig med Hauser om inntoget av nye plattformer.

Mathias Ask i jobb for TV 2

– Den største forskjellen i løpet av mine år i USA er vel egentlig hvor mye mer plass sosiale medier tar. De mer tradisjonelle mediene tok mye større plass før. Nå er det helt tydelig at amerikanere får mange av nyhetene sine fra helt andre steder enn hos de tradisjonelle mediene. Både lineær-TV og papiraviser er på vei ut, sier Ask

Ask har jobbet tett på amerikansk politikk i hele hans karriere som journalist. Han er mer moderat om tilstanden i USA enn Hauser, men han ser ikke lyst på dagens situasjon.

Frilansjournalist Mathias Ask

– I 2017 var det mange medier som trøstet seg med at selv om de kom under press fra Trump, så ble det et enormt oppsving i antall lesere. Det har vi ikke helt sett etter årets valg. Det er også bekymringsverdig at Trump har saksøkt flere medier for det han mener har vært urettferdig dekning. Noe som egentlig er ganske uvanlig for amerikanske medier. Oftest verner de sterkt om pressefriheten, og retten til å si og skrive hva de vil, sier Ask.

Han merker spesielt at aviser legges ned og journalister sies opp.

– Det er ingen tvil om at det er færre journalister nå, særlig i lokale aviser, sier Ask.

Bildet de to journalistene maler av dagens situasjon inneholder ikke mange lyse strøk. Skal man tro Ask, så kan fremtiden bli enda mørkere.

– Jeg tror fremtiden kan bli krevende. Mediebildet står overfor mange endringer nå. Hvis det blir økonomiske nedgangstider, som det ligger an til, så vil ikke det være bra for pressen i det hele tatt. Det virker ikke helt som man har klart å knekke koden på hvordan vi skal tjene penger på journalistikk i det 21. århundre. Så det er vel det vi sitter og lurer på, avslutter Ask.

En usikker framtid

Tilbake i Bergen er Elyse Hauser usikker på hva framtiden bringer. Hun er bare på besøk i Norge for Deep Sea Minerals 2025 konferansen og Ocean week før hun reiser hjemover på slutten av uken. Dette er ikke første gang hun er i Norge, tidligere har hun jobbet tett med SUJO i Bergen under et tre måneder opphold som besøkende journalist. 

På leting: Elyse Hauser leter både i bokhylla og i livet

I løpet av hennes to år lange karriere som frilansjournalist, er det spesielt innsalg av historier til redaktører som har vist seg å være problematisk.

– Jeg opplever ofte å ha en klar historie, men uten å vite hvem som vil ha historien. Jeg har hatt artikler som har blitt forsinket i opptil 9 måneder på grunn av dårlig kommunikasjon, som er sinnssykt, sier Hauser.

For uetablerte journalister som Hauser er det et tøft marked og mange tar ekstrajobber på siden. Hauser jobber blant annet for en ideell organisasjon når pengene ikke strekker til. Her jobber hun med kommunikasjon, som hun tidligere har tatt utdanning innen. 

Hauser vet at hun kunne solgt inn flere artikler med et enkelt grep.

– Jeg ville solgt flere historier hvis jeg var villig til å være mer tabloid og ekstrem. For de fleste redaktører sier nettopp at de trenger noe større og mer dramatisk enn det realiteten tilbyr. Jeg vil virkelig ikke overdrive unødvendig for å få solgt sakene mine. Så langt har jeg klart å unngå det, sier Hauser.

Det ekstreme behovet tror Hauser kommer fra det tette båndet mellom aviser og politikk. Hun føler at dette fører til at behovet for nøytrale og nyanserte nyheter forsvinner.

– Jeg har ingenting å tape

Med dagens tilstand i USA så er det gode muligheter for at hun kommer på et mer fast besøk til Norge.

– Nå om dagen ser jeg på doktorgrader i Norge for å komme meg unna alt i USA. Kanskje jeg skal fortsette med litt frilansjournalistikk på siden, men utsikten oppfordrer meg ikke til å bli i USA og fortsette å prøve. Det blir bare mindre og mindre plass for god journalistikk, sier Hauser.

Hauser peker på at hvis hun skal fortsette som i dag, må hun jobbe lange dager for lite penger.

– Jeg tror jeg får et bedre liv i mange andre land akkurat nå.

– Heldigvis er jeg en frilansjournalist og ikke en stabsskribent. De har alt å tape, jeg har ingenting, avslutter hun med.

Powered by Labrador CMS