Kultur
Designer om AI-utviklingen: – Jeg tror ikke vi er utsatt
Kunstig intelligens er blitt en del av arbeidsplassen til designeren Mario Urban Mannsåker. Likevel frykter han ikke at teknologien vil gjøre han arbeidsledig.
– At man kan skape noe fort, betyr ikke nødvendigvis at man lager noe som er bra eller fungerer, sier Mario Urban Mannsåker.
Til daglig jobber han i design- og arkitekturstudioet PART, som holder til i Bergen. Også designbransjen står ovenfor et veiskille når stadig mer avansert AI-teknologi rulles ut. Urban er ikke bekymret.
– Jeg tror ikke vi er utsatt. Det er nok mye som kan gjøres enklere og raskere. Men det vi egentlig gjør er jo konsept. Produksjon er ikke "jobben" vår, sier Urban.
– Det blir litt som å si at du ikke trenger journalister, fordi GPT kan generere det. Og det kan den jo, men hvor interessant blir det å lese?
Blitt en del av jobben
AI har likevel blitt en del av arbeidsplassen hans. Studioet har gått over til å bruke søkemotoren Perplexity.ai i stedet for Google, og GPT-modeller til tekst.
Men den kunstige intelligensen kommer aldri til å "ta jobben hans", mener Urban.
– Vi har ikke hatt noen gode resultater med bildebruk. Det blir aldri godt nok til at vi kan bruke det. Jobben vår er å få en merkevare til å skille seg ut, det tror jeg ikke går an om man bare lager en syntese med alt som er trendy.
– Det blir liksom ikke bra nok, skyter kollega Magnus inn fra siden.
Urban forteller at han er bekymret for kvaliteten til den generelle kulturproduksjonen, når stadig mer blir AI-generert.
– Da tror jeg det blir mange drittfilmer. Mye skvip, uten sjel. Det høres kanskje litt human-fokusert ut, men jeg tror det er sant.
Jobben vår er å få en merkevare til å skille seg ut, det tror jeg ikke går an om man bare lager en syntese med alt som er trendy.
Mario Urban Mannsåker, Designer
Store muligheter
– På en skala fra én til ti: 300 kanskje? Litt flåsete sagt, men det er veldig viktig å forstå hva dette kommer til å bety for din bedrift.
Det svarer forbrukerteknolog i DNB, Yngvar Ugland, på hvor viktig det er for bedrifter å være med på AI-utviklingen.
Det finnes nesten ikke grenser for hva dette vil bety av gjennombrudd og økt verdiskapning.
Yngvar Ugland, Forbrukerteknolog DNB
Selv om han følger teknologiutviklingen nøyere enn de fleste, er det vanskelig å spå hvordan den vil gå.
– Der tror jeg ikke vi vet svarene, verken på kort eller lang sikt. For noen vil det kunne være fullstendig omveltende, som høres skummelt ut - men det er også der de største mulighetene ligger.
– Kommer til å virke skummelt
Forbrukerteknologen ser for seg at vi raskt vil tilpasse oss til å leve omgitt av kunstig intelligens.
– Det kommer til å virke veldig skummelt. Slik har det vært med alle store teknologiske gjennombrudd. Men hvis man ikke omfavner det, går man glipp av mulighetene som følger. Det blir som at man skulle stått igjen med hester da lokomotivene kom.
På spørsmål om AI-teknologiens potensiale velger han å sitere gründeren av AI-selskapet Anthropic, Jack Clark:
Det er ganske åpenbart at det er en del jobber mennesker ikke trenger å gjøre.
Yngvar Ugland, Forbrukerteknolog DNB
– Han sa at alle, inkludert dem - som jobber med dette og vet mest i verden - vil bli mer overrasket av hva disse språkmodellene vil være i stand til enn vi noen gang vil klare å forestille oss.
Ugland legger til:
– Det finnes nesten ikke grenser for hva dette kan bety av gjennombrudd og økt verdiskapning. Flere og flere tar nå opp det gamle spørsmålet: Hva ville du gjort hvis du ikke trengte å jobbe og hvorfor?
Et liv uten jobb
Kan man tenke seg at dette kommer så langt at mange ikke vil trenge å jobbe?
– Selvlærende maskiner kan erstatte veldig mange av jobbene som skal til for at samfunnet skal fungere på det nivået det gjør i dag. Det handler om at man setter denne kunstige intelligensen inn i maskiner som kan gjøre en fysisk jobb, og lære dette raskt. Det er ganske åpenbart at det er en del jobber som mennesker ikke trenger å gjøre.
Urban er klar på hva han ville gjort om han slapp å jobbe.
– Spikket litt. Gått en tur, spilt litt TV-spill, lest en bok, bakt et brød. Jeg hadde kost meg. Hatt tid til livet.
Ugland mener AI vil bli en like stor del av samfunnet rundt oss som internett er i dag.
Om det blir om fem, tjue eller femti år vet jeg ikke. Men jeg blir ikke overrasket om det er innenfor den perioden
Yngvar Ugland, Forbrukerteknolog DNB
– Hvis vi vil, og går inn for det, klarer vi oss ganske lenge som individer uten internett. Men som samfunn? Da er det et større problem. Det blir det samme med AI. Det kommer til å bli en del av infrastrukturen som gjør at samfunnet fungerer. Samtidig som det gjør oss sårbare om vi ikke har tilgang på det.
Akkurat når dette vil skje er vanskelig å fastslå, mener han.
– Om det blir om fem, tjue eller femti år vet jeg ikke. Men jeg blir ikke overrasket om det er innenfor den perioden.