Kultur

STENGER SNART: Om kort tid må publikum finne teateropplevelser andre steder i Bergen.

Snart stenger teatersjefen dørene: – Vi er avhengig av god samarbeidsånd

Teatersjefen ved Den Nationale Scene har et problem: Hun trenger lokaler til å spille teater.

Publisert Sist oppdatert

Teaterbygget på Engen vil være stengt frem til høsten 2026. Til påske er det midlertidig stopp for alle forestillinger på det ærverdige teateret.

Vil ha forestillinger i sirkustelt

DNS har likevel ikke tenkt å ta pause. De planlegger å fortsette teaterdriften på alternative scener i byen - både ute og inne. Men DNS er avhengig av kommunens godkjenning for å bruke offentlige byrom til forestillinger, og det har ikke bare vært enkelt å løse.

 

BER OM HJELP: – Vi har en litt større økonomisk usikkerhet enn vi ville hatt et normalt år.

– I utgangspunktet søkte vi tomt til sirkustelt på Tollbodkaien, men det fikk vi ikke lov til. Så nå ser vi på andre muligheter som gamle Askøy fergekai på Nøstet. Vi er også i dialog med kommunen om få sette opp noe på den nye bystranden, forteller Solrun Toft Iversen, teatersjef ved DNS.

– Vi har allerede sikret noen lokaler, vi skal blant annet spille en nydelig forestilling i krypten under Nykirken, takket være Bjørgvin bispedømme. Vi har også fått lov av sjefen på USF Verftet, Ivar Vogt, til å bruke Kjødetomtene på Verftet.

– Vi ber om en slags sponsing, ja

KLART FOR RENOVERING: Det gamle teaterbygget på Engen skal moderniseres for 664 millioner kroner.

Iversen forteller at det haster å finne alternative lokaler, og håper kommunen kan gi dem hurtig behandlingstid på søknadene.

– Det betyr kanskje at man må gå utenom det regelverket som brukes ellers. DNS stenger kanskje én gang hvert femtiende år. Det synes vi er et kvalifisert unntak.

Teatersjefen legger ikke skjul på at å stå uten egne lokaler i ett og et halvt år byr på utfordringer.

– Vi har færre muligheter til å ta inn billettinntekter fordi publikumskapasiteten blir mindre i disse lokalene, forklarer Iversen.

Hun håper derfor at kommunen vil støtte kulturtilbudet i Bergen ved å gi dem adgang til byrom uten at DNS trenger å betale for det.

­– Vi ber om en slags sponsing, ja.

Holder ikke med politisk tommel opp

Iversen opplever at kommunen viser velvilje, og understreker at de har god dialog med kulturbyråd Reidar Digranes. Likevel forteller teatersjefen at de byråkratiske prosessene tar tid.

– Denne gangen holder det ikke bare med en politisk tommel opp og vanlig behandlingstid. Vi trenger at hele byen står sammen for å sikre at DNS kan fortsette å tilby teateropplevelser mens bygget er stengt. Vi er avhengig av god samarbeidsånd nå, sier teatersjefen.

–  Akkurat i denne perioden trenger DNS Bergen.

Ingen garantier fra byråden

Kulturbyråd i Bergen, Reidar Digranes, sier at problemstillingen ikke er ukjent.

–  Jeg er enig med dem om at en del kommunale prosesser tar alt for lang tid. Det er en utfordring vi er klar over, og som vi jobber kontinuerlig med å bli bedre på.

GIR INGEN LOVNADER: Byråd for næring, kultur og idrett, Reidar Digranes sier at han har forståelse for situasjoenen til DNS, men lover verken ekspressbehandling eller leierabatt.

Digranes mener at det er viktig at kommunen støtter DNS i perioden, selv om teateret allerede er statlig finansiert. 

– DNS er en av de viktigste pilarene for kulturbyen Bergen, så det er bare naturlig at Bergen kommune, som vertskommune for en slik nasjonal institusjon, bidrar.

Byråden kan derimot ikke garantere at teatersjefens ønsker om raskere behandlingstid og gratis tilgang til tomtene blir oppfylt.

– Vi vil fokusere på å behandle alle søknader om leie av gategrunn mer effektivt, og så har vi selvsagt særlig fokus på DNS i den viktige og spennende fasen de er i nå. Redusert gategrunnsleie for DNS vil absolutt bli vurdert, sier Digranes.

Powered by Labrador CMS