Innenriks

Budsjettet synger på siste vers:
– Vi håper at folk kan pøse på med penger
Demenskoret "Kor é koret?" mangler midler, men ønsker ikke å måtte sette musikken på pause.
I Fyllingsdalen står demenskoret til Aktivt Pusterom AS, "Kor é Koret?", på med ukentlige korøvinger. De har bare ett problem:
– Behovet for midler er ekstremt, forteller korlederen, Yvonne Algrøy.

– Det koster å drive

Marianne Hole, daglig leder i Aktivt Pusterom AS og leder av Kor é koret, forteller om den økonomiske situasjonen i koret:
– Ståa er at vi hele tiden må søke, og akkurat nå har vi faktisk ikke så mye midler igjen. Det er ikke lett å få og det er mange om beinet. Jeg tenker at kommunen burde vært mye mer på plass når de ser tilbudet vi gir, sier Hole.
I fjor sa Hole til Bymag at koret slet grunnet mangel på ressurser. Dermed står utfordringene nokså uendret.
Koret har søkt om midler til banker og stiftelser, Bergen kommune og privatpersoner.

Lederen deler også at Aktivt Pusterom AS ble tidelt 100 000 kroner i bybudsjettet for 2025. Hole forteller at dette ikke strekker til, når de har såpass mange ulike tilbud i tillegg til demenskoret.
– Når folk spurte når koret skulle begynne igjen etter jul, måtte vi svare at vi ikke vet om vi får midler til å fortsette, forteller Hole.
– Det er kjempetungt, for forutsigbarhet trenger vi virkelig, legger hun til.
Korlederen, Yvonne Algrøy, sier seg enig i mangelen:
– Tilbudet er så ønsket, og det koster å drive. Det var kanskje lettere å få midler helt i starten når man hadde «hypen» etter Demenskoret på NRK. Men folk skal fortsatt ha et tilbud, så vi håper at folk kan pøse på med penger, ler Algrøy.

Driftes på frivillig basis
Da koret søkte om midler i fjor, fikk de avslag fra Byrådsavdeling for næring, kultur og idrett. Bakgrunnen var blant annet at Byrådet ikke anser det som frivillig driftet, når de har enkelte som er ansatte:
– "Kor é koret?" drives av og er organisert med ansatte fra organisasjonen Aktivt Pusterom, som også står som søker. Bergen kommune verdsetter drift av demenskor høyt, men fra gjeldene tilskuddsordning gis det ikke tilskudd til kor som ikke driftes på frivillig basis, skriver de i sitt avslag.
Reidar Digranes, byråd for næring, kultur og idrett, legger til:
– Bergen kommune er positiv til alle gode tiltak som har til formål å gjøre hverdagen bedre for byens innbyggere og især sårbare grupper. Det er likevel viktig å understreke at kommunens tilskuddsordninger har kriterier for tildeling som ligger til grunn for kommunens behandling av søknaden.
Avhengig av frivillige
Hole forteller derimot at det hele i bunn og grunn driftes av frivillighet:
– Vi er to ansatte som er med, ellers er det driftet av frivillige. Uten de frivillige hadde det ikke gått. Det er også et høydepunkt for de frivillige å være med, så det er liksom vinn-vinn, legger Hole til.
Samtidig krysser de fingrene for å få innvilget støtte fra kommunen i år, da de ønsker støtte til pianist og korleder.

Gleden er der fortsatt
Til tross for økonomiske utfordringer, har ikke gleden gått noe sted.
Yvonne Algrøy ble korleder når Kor é Koret startet opp i Fyllingsdalen, for to år siden. Det som overrasket henne mest, var hvor mye en slik rolle skulle gi henne:
– Vi hadde hørt at det gir koristene veldig masse, men det gir også masse til oss, noe som var uventet. De gir oss energi, det er så god stemning og blide fjes.
Videre sier korlederen hva det gjør for de demente:
– Man er sammen, synger, ler og er glad akkurat den stunden. Bare det å komme hit og treffe på andre, det tror jeg, eller tror ikke, det vet jeg er en veldig fin ting for dem.