Innenriks

Geopolitikk og datalagring: Dette bør bedrifter tenke på nå
Over lang tid har Norge hatt et nært samarbeid med USA. I en tid hvor verdenspolitikken endrer seg fra dag til dag, og hvor det dukker opp nye utspill fra Trump nesten hver gang du går inn på en nettavis, er det kanskje på tide å tenke nytt.
– Vi har et geopolitisk bilde som er ganske uoversiktlig. I tillegg til nye hindringer for handel og toll, er det en del som går på bekymringer rundt datalagring, sier Sverre Simen Hov.

Sverre Simen Hov jobber i Bergen næringsråd. I forrige uke hadde de et møte hvor PST la frem trusselvurderingen for næringslivet, og i løpet av dette møtet dukket det opp bekymringer for data lagret på amerikanske servere.
– Det aller meste av det vi lagrer har vi kanskje ikke helt kontroll over hvor ligger, men det er nok mye som blir lagret på amerikanske servere. Det har blitt sett på som trygt, og det er det kanskje fortsatt, men situasjonen i USA gjør mange bekymret, forteller Hov.
Må tenke nytt
Hov forteller at nye løsninger også kan skape ny næring.
– Vi burde kanskje begynne å tenke på å flytte data, lage nye teknologiske løsninger, og ha en egen industri i Europa som kan erstatte den amerikanske tech-industrien. Det er vi ikke i nærheten av i dag. Det er et potensial for å utvikle ny næring i Norge og i Europa, som kan være veldig spennende.
Torleif Markussen Lunde jobber i VIS. Han er enig i at det er viktig å se på nye løsninger.
– Vi trenger et Telenor for IT-infrastruktur. En ny type nasjonalt selskap som kan sikre at Norge har kontroll over datalagring, prosessering og kritisk digital infrastruktur. Det bør være statlig eid, men operere kommersielt og uavhengig, slik vi har gjort før, med stor suksess.
Han trekker frem både Telenor og Equinor som eksempler, og sier at det ikke er markedet som har bygget sikkerheten vår, men politiske beslutninger og evnen til å tenke langsiktig.
– Dette er den norske måten å bygge selskaper på: vi starter med å sikre kontroll over det som er viktigst for oss, og så utvikler vi det videre, profesjonelt og globalt. IT-infrastruktur er neste kapittel. Og vi har kompetansen, kapitalen og tilliten som trengs for å gjøre det riktig, forklarer Lunde.

Hva bør bedrifter gjøre?
Per-Erik Pedersen jobber i Atea. Både Pedersen og Lunde kommer med råd.
– Start med å kartlegge. Hvor ligger dataene deres? Hvem eier infrastrukturen? Og hva skjer hvis den plutselig blir utilgjengelig? De fleste trenger ikke kutte båndene med USA, men de bør ha en plan B. Sett opp et testmiljø med egne servere. Se på nordiske alternativer, oppfordrer Lunde.
Pedersen forklarer at hva man bør gjøre er veldig individuelt fra bedrift til bedrift.
– De fleste selskaper har hatt en strategi for om de vil ha dataene lagret i en skytjeneste, eller om de har en hybridløsning der de har noe i skyen, og noe «i sin egen kjeller», som vi kaller det på IT språket.
Han fortsetter med at de fleste nok vil ha en helt grei strategi fra før, men at det kan være lurt å ta en sjekk.
– Hvordan man finner ut om man er godt sikret, avhenger av hvilken type selskap du er. I mindre bedrifter uten spesialister på sikkerhet, bør man kanskje ha noen gode hjelpere, som Atea eller andre aktører, for å bli tryggere
Videre drar han frem et eksempel på dette.
– Vi kan for eksempel etisk hacke oss inn i systemet ditt, ikke for å stjele noe, men for å teste om du faktisk er sikker eller ikke, forklarer Pedersen.
Pedersen tipser også om at norske sikkerhetsmyndigheter har råd for anbefalinger for trygg sikkerhet.

Lunde forklarer hvorfor du bør ta en runde på datalagring og -sikkerhet.
– Ikke på grunn av frykt, men for å ha beredskap.
Dette gjør de selv
Både Atea og VIS benytter seg av den amerikanske tech-industrien.
– Vi er jo stor samarbeidspartner med for eksempel Microsoft, som vi opplever som seriøse og trygge, selv om det er amerikansk. Så vi har mye av våre egne data liggende i Microsoft. Vi har også egne datasentere på norsk jord, som vi har masse data i, forklarer Pedersen.
Hverdagen i VIS er også påvirket av den amerikanske tech dominansen.
– Som de fleste norske bedrifter bruker vi Microsoft. Nettsidene våre ligger på Squarespace, møterommene bookes gjennom amerikansk programvare, og vi kommuniserer på LinkedIn. Sånn er det blitt, sier Lunde.
Om situasjonen legger han til:
– Foreløpig følger vi situasjonen nøye, og vi kommer ikke til å løpe først. Vi følger rådene fra myndighetene, men vi ser behovet for å følge situasjonen nøye.
Norges fremtid med USA
Per nå har vi ikke mulighet til å kutte USA ut av norske bedrifter. Lunde synes heller ikke vi skal det.
– Vi skal ikke bygge murer mot USA. Vi skal bygge broer. Spesielt mellom forskere, helsearbeidere og utviklere. Der skjer det samarbeid som er uavhengig av hvem som sitter i stolen i Det hvite hus. Vi trenger fortsatt amerikansk innovasjon. Men vi trenger også vår egen plattform. Samarbeid fordrer at begge parter står støtt.