Kultur
Er dans løsningen på singelbølgen?
I 1965 møtte Terje og Johanne Soltvedt hverandre på dans. Er det dette som er løsningen for Simen Velle og de andre 80 prosentene menn som ikke får seg noe på Tinder?
Det var en solfyllt formiddag tidligere denne uken da oppdraget sto på agendaen; Finne et ektepar som hadde møttes på dans. Det tok ikke lang tid, for midt inne på Galleriet sitter Johanne og Terje med hver sin kaffe og vennlige blikk.
Man kan tenke seg det er flaks å støte på noen som hadde møttes på dans på første forsøk, men sannsynligvis ikke.
– Før i tiden var det på dans man fant hverandre, forteller Johanne Soltvedt.
Flåtebesøk i Volda
I 1965 var det Flåtebesøk i Volda. I tillegg skulle det være dans på kafé Viking. Ryktene spredde seg fort, for med besøk fra marinen ville det bety mange kjekke gutter på dansegulvet. Johanne hadde derimot ikke tenkt seg hit. Hun skulle nemlig på biblioteket for å finne stoff til en skoleoppgave.
– Jeg møtte på en hysterisk dame på bussen, som fortalte at det var Flåtebesøk fra Marinen og at jeg bare måtte være med på dans, ler Johanne.
Den hysteriske damen hadde visst besøk av to kristne venninner som ikke ville være med på dans og lette desperat etter noen som kunne være med istedenfor. Johanne ga tilslutt etter.
På kafé Viking var også Terje Soltvedt fra Askøy. Et år eldre, og en av de kjekke ungkarene fra marinen. Johanne holdt seg litt i bakgrunnen, men Terje forteller at han i løpet av kvelden spurte Johanne ut på dansegulvet.
Samfunnsproblem?
Det er ikke tvil om at dating-apper har vært et brennende hett tema de siste ukene.
FpU-leder Simen Velle og hans uttalelser til Tv2 om en "tinderfisert" sexkultur har fått spesielt mye oppmerksomhet, selv om han har unnskyldt seg i ettertid.
Blant annet mente han at det er et samfunnsproblem at en liten andel menn har eksklusiv tilgang på en stor andel av kvinnene. Men statistikken han baserer det på dreier seg om Tinder og andre sjekkeapper.
Er det da et samfunnsproblem eller er det bare lokalt i appe-land vi finner disse problemene?
– Jeg har ikke noe tro på å møte noen gjennom apper jeg, sier Johanne Soltvedt skeptisk.
Både Terje og Johanne undres hvor folk møtes nå for tiden. Nå som ikke det er dans på samfunnshusene lenger.
– Om å gjøre å sige tak i ei
For det var ofte dans på samfunnshusene. Johanne forteller at jentene satt på rekke og rad og ventet på å bli bydd opp på dans. Noen ganger var det også damenes kveld, da måtte jentene by opp guttene.
– Og så var det de tre siste vet du, da var det om å gjøre å sige tak i ei, ler Terje.
Johanne smiler lurt og forteller at det var for å finne en som kunne følge en hjem. De begge ler, men husker ikke om de danset siste dansen sammen den kvelden på kafé Viking.
Det var siden mange heldige tilfeldigheter som førte de sammen. En venninne av Johanne, som også var på dansen, hadde tilfeldigvis fått øye på Terje i Oslo litt senere den våren. Akkurat da var Johanne også i byen, på besøk hos en tante etter en russetur til København. Johanne vet ikke om venninnen hadde planer om å leke Kirsten giftekniv, men hun inviterte både Terje og Johanne på middag den kvelden.
Etter denne kvelden begynte de to å veksle brev.
– Og siden er det blitt, sier Terje og ser bort på Johanne.
Terje og Johanne hadde selvfølgelig også dans i bryllupet sitt i 1967. Her fant Terjes fetter og Johannes venninne fort hverandres blikk på dansegulvet.
– Jeg tenkte meg faktisk de ville finne tonen, smiler Johanne.
Dagen etter fikk Terje og Johanne øye på det nye paret, som hadde sneket seg ut på en spasertur sammen. Nå er de også gift.
Må vi ta dansen tilbake?
Dans viser seg som en historisk suksess-oppskrift. Etter videre graving virker ikke tilfeldigheten ved møtet med Terje og Johanne så tilfeldig lenger. Dans er en hyppig fellesnevner hos eldre par, spesielt her på vestlandet.
Så hvor har dansen blitt av? Kom singelbølgen samtidig som dansen på samfunnshusene forsvant?
Simen Velle sa i etterkant av hans første uttalelse til Aftenposten at han mener det er mennene selv som må ta ansvar for å "få seg noe". Bogdan Ududec, danseinstruktør i argentinsk tango, peker på at dans er et bra sted å starte.
– Du får ingenting av å scrolle på en telefon. I dans kan du selvfølgelig finne noen, men du lærer i tillegg å bli et bedre menneske, sier Bogdan Ududec.
Bogdan møtte også kjæresten sin gjennom dans og mener det er mange fordeler med å legge vekk tinder og komme seg på dansegulvet.
– I dansen er det ikke utseende som teller. Det handler om å trives sammen. I tillegg får man oppleve en intimitet uten at det er seksuelt.
Han drar også mange paralleller mellom dans og dating.
– Man må lære å søke etter hverandre, etter blikket, finne enighet og være åpen, sier Bogdan.
Tilslutt understreker han at det alltid er flertall av jenter på dansekursene han arrangerer og smiler lurt.