Innenriks

Unge entreprenører er utsatt for svindel

Unge entreprenører kan være spesielt utsatt for svindel

 Entreprenørlærer Jostein Myklebust har sett flere av hans elever har blitt lurt. 

Publisert Sist oppdatert
Jostein Myklebust

Jostein Myklebust, lærer på Skeisvang videregående skole i Haugesund, har undervist i enkeltpersonforetak. Gjennom sin karriere som lærer har han opplevd at flere elever har blitt forsøkt lurt. Bindene økonomiske kontrakter er ofte den vanligste fellen. 

– Jeg har erfaring med elever som etter kun en telefonsamtale uten samtykke, overraskes med en faktura på nesten 2000 kr noen uker senere, forteller han. 

Økt svindel

Sosial svindel har økt i løpet av det siste året. Ifølge en rapport fra Finanstilsynet har sosial svindel økt fra 123 millioner kroner til 360 millioner kroner. Dette er bare i løpet av perioden fra det siste halvåret i 2023 til første halvår i 2024. 

Med slike statistikker om økt svindel, har flere blitt mer oppmerksomme på problemet, inkludert Brønnøysundregisteret:

– Som næringsdrivende vil man oppleve at det er flere som tar kontakt for å tilby salg av tjenestene sine, og noen av disse kan være forsøk på svindel, sier Frode Nordfjellmark.

Med enkeltpersonforetak blir man regnet som næringsdrivende, og har ikke den samme angreretten som privatpersoner. Uten den samme angreretten blir avtalen mer bindende. Dermed blir det betydelig vanskeligere å komme seg ut av en økonomisk avtale.

– Ja, selvsagt blir de informert om trusselen, sier Myklebust, som sier at dette er en viktig del av undervisningen i entreprenør fag. 

Unge er sårbare

For mange unge entreprenører er det gunstig å opprette enkeltpersonforetak. Det er en organisasjonsform som krever minimalt med administrasjon og gir god fleksibilitet. Elever på videregående som har entreprenør fag, blir av den grunn anbefalt denne organisasjonsformen. Dette kan føre til at mange unge entreprenører er sårbare for å bli lurt.

Morten Nyhaven er lærer og underviser i entreprenør fag på Nordahl Grieg videregående skole.

– Privat og bedriftsøkonomi er temaer gjennom begge årene av entreprenørskap på Nordahl Grieg VGs. Vi er bevisste på problematikken, og jobber så godt vi kan med å bevisstgjøre konsekvensene for bindende økonomiske avtaler til elevene. 

Brønnøysundregisteret har lagt ut informasjon om svindel

Iverksatt flere tiltak

Brønnøysundregisteret er også klar over den økende trusselen mot unge entreprenører:

– Vi har blant annet opplevd at aktører ringer personer som nettopp har registrert eller endret opplysninger i registrene våre, og gir inntrykk av at de ringer fra oss og tilbyr tjenester knyttet til for eksempel enkeltpersonforetak, sier de.

På grunn av risiko for lureri har Brønnøysundregisteret iverksatt flere tiltak for å beskytte både små bedrifter og enkeltpersoner mot svindel. 

Dette har de gjort ved å blant annet gi bedre informasjon om risikoene som finnes. Når man registrere et enkeltpersonforetak i Samordnet register, skal det komme opp informasjon om potensiell trussel for svindel. I perioder er det gule striper øverst på nettsidene deres, som skal bevisstgjøre problematikken.

Myklebust stiller seg skeptisk for fremtiden til unge entreprenører. 

– Det spekuleres i hva de ferske uerfarne næringsdrivende kan støte på.

Vi får håpe at med opplæringen i skolen og tiltakene til Brønnøysundregistrene, så er lureri av unge, noe vi ser mindre av i fremtiden. En ting er sikkert: Det å belyse problemet på nettet og skolen, er viktige tiltak for å bekjempe lureri og svindel.

Powered by Labrador CMS