Sport

STORSLÅTTE RAMMER: Brann-supporterne lyser opp tribunen med bluss og lidenskap.

Brann-supportere med en selvtillit høyere enn Ulriken: – Det er beundringsverdig

Et hav av røde skjerf, rungende sang og røde bluss som maler luften med forvetning. På Brann Stadion heier supporterne frem mer enn et fotballag; de løfter sin egen identitet. Den sterke patriotismen og lidenskapen til bergenserne hviler på en enorm selvtillit – men hvor stammer den fra?

Publisert Sist oppdatert

BERGEN:  "Gullet ska hem", kan du høre bergenserne rope. En ny sesong står på trappene, og Vestlands-byens lidenskapelige borgere er klare for å nok en gang heie frem laget sitt, både i nedturer og oppturer.

Hvor ligger svaret? 

Mats Frisk-Olsen (21), en tilflyttende student, sliter med å forstå den intense patriotismen blant bergenserne rundt seg. I jakten etter et svar tror han ikke at fotballen er rett på plass å lete.

– Det må være noe med bergenserne. Noe med mentaliteten som gjør at byen og folket bryr seg mer. Jeg tror det ligger litt i bergenserne sin kultur ved å tenke at de er best, og da er også Brann best, forkarer han.

Hvor bergenserne sin selvtillit har sitt utspring, sliter han imidlertid med å besvare.

– Det er bare noe med væremåten, svarer han kortfattet, i søket etter en dypere forståelse.

Å forstå Bergen gjennom Brann

Journalist og tidligere fotballagent Knut Høibraaten, kjent for mange fra BTs podkast Ballspark, investerer mye av sin tid i å følge opp Brann fra innsiden.

Han formidler hva han mener er fremgangsmåten for å bevege seg litt nærmere en forståelse av hvor den sterke patriotismen og lidenskapen, som svever som en evig dis over byen mellom de syv fjell, stammer fra.

– Prøver du å lære og forstå bergensere sin patriotisme, identitet og generelle kultur uten å ta med Brann og fotball i ligningen, så forstår du ingenting, mener Høibraaten.

I AKSJON: Knut Høibraaten (tredje fra venstre) på oppdrag for BTs Ballspark.

Hva gjør Brann-supporterne så unike?

– Det er en stolthet og en enorm felles identitet mellom laget, personene og hele byen.

Han forklarer videre hvordan stemningen i byen gradvis endrer seg parallelt med at sesongen nærmer seg.

– Når våren kommer til Bergen, da er det den desidert fineste byen i Norge og beste tidspunktet å være bergenser. Når Brann Stadion åpner dørene og du får den duggfriske følelsen av nye muligheter og blanke ark, da sitrer hele byen i forventning, skildrer den ihuga Brann-supporteren.

Bergensere får kritikk fra hele landet for sin sterke patriotisme og høye tanker om seg selv. Høibraaten forvsarer kritikken ved å påpeke at ingen andre lag i Norge er i nærheten av en tilsvarende selvtillit. 

– Ingen andre er i nærheten av det. Du har en kjerne av supportere, men ikke som en by. I Bergen er det en unntakstilstand, sier han.

Kulturleder vil undersøke nærmere

En av de som forsøker å fortså seg på Brann-supporterne, er kulturleder Amalie Røstbø (27) i Studentersamfunnet i Bergen.

Neste uke inviterer hun til en undersøkende samtale om fenomenet.

KULTURLEDER: Amalie Røstbø arranger samtalen på vegne av Studentersamfunnet i Bergen.

Røstbø forteller at hun har bodd i Bergen en stund, og har i løpet av den tiden dannet seg et intrykk av innbyggerne i byen. 

– Uansett hvor du møter en bergenser, er det veldig tydelig å se at de er stolt og glad i byen sin, sier kulturlederen.

Røstbø forklarer at hun ikke har fotball som sin sterkeste interesse, men sender likevel lovord i retning Brann-supporterne.

– Jeg synes det er beundringsverdig, at de står med laget sitt uansett, sier hun.

Hvor Brann-supporterne i Bergen henter selvtilliten sin, klarer hun ikke helt å sette fingeren på, noe som gir grunnlag for den arrangerte samtalen.

Intiativet for samtalen kommer fra tilflyttede fotballinteresserte studenter som vil forstå seg på den sterke og pulserende supporterkulturen i og rundt Brann.

Amalie forteller at majoriteten av studentene i kulturkomiteen til Studentersamfunnet i Bergen ikke er bergensere. Dette bidrar til at samtalen i stor grad drives fra et objektivt perspektiv.

Jakob har svaret

Hvor får Brann-supporterne selvtilliten sin fra?

– Det er vanskelig å si, jeg vet ikke om det er noe med luften her med de syv fjellene, svarer Jakob Wolff Vatle (22), i kjølvannet av en løpetur i finværet.

NYGÅRDSPARKEN: Jakob Wolff Vatle (22) tror han har svaret på hvor Brann-supporterne henter sin selvtillit.

Han mener det er sammenheng med antallet klubber og viser til Oslo som eksempel i sin argumentasjon.

– I Oslo har du flere klubber, som Vålerenga, KFUM og Lillestrøm, mens i Bergen er det kun ett lag som gjelder, og som alltid har prestert – og det er Brann, uttrykker han.

Så det at Bergen har ett stort lag som alle omfavner, har over tid bygget opp selvtillit blant innbyggerne?

– Ja, det tror jeg har mye å si, avslutter han med. 

Powered by Labrador CMS