Sport

Brann i supporteropprør:
– Fotballen er ingenting uten supporterne
I helgen boikottet flere hundre Brann-supporterne det første kvarteret av Eliteserien, som en del av en større protest mot "uthulingen av fotballens medlemsdemokrati". – Dette kommer til å ri norsk fotball som en mare i mange år, mener ekspert.

– Norsk fotball må ta på alvor at den medlemsstyrte modellen er et angrep fra veldig mektige personer, sier Ole Kristian Sandvik, talsperson for Norsk Supporterallianse (NSA).
Under helgens seriestart valgte flere hundre Brann-supportere å bli stående utenfor Fredrikstad stadion i kampens første kvarter.
På tribunene rundt om i landet var det lignende markeringer – et koordinert opprop mot det supporterne mener er en svekkelse av demokratiet i norsk fotball.
Flertallet av klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen stemte mot VAR (Video Assistant Referee) på Fotballtinget i mars. Allikevel valgte Norges Fotballforbund (NFF) å videreføre bruken av teknologien.
NSA mener vedtaket undergraver klubbdemokratiet. Han mener NFF ignorerer både klubbene og supporterne.
– Vi er bekymret over at fotballedere tar avgjørelser på bakrommet i stedet for å følge demokratiske vedtak. Samtaler i korridorene gir ikke noe mandat, sier Sandvik.
Brann Bataljonen: – Ikke en VAR-protest
Styremedlem i supportergruppen Brann Bataljonen og programleder i Brann-podcasten “Bergenset kunnskap” Marius Thomassen (25), understreker at markeringen ikke handler om å fjerne VAR i seg selv.
– Dette er ikke en VAR-protest, men en protest for medlemsdemokratiet i fotballen. Når klubbene stemmer nei, men forbundsstyret likevel presser det gjennom, er det en mangel på respekt for demokratiet, sier han.

I løpet av det siste året har motstanden mot VAR eskalert. Under fjorårets sesong gjennomførte tilskuerne en rekke aksjoner, kastet gjenstander på banen og avbrøt kamper i protest mot bruken av video-verktøyet.
Aksjonene kulminerte da kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm måtte avlyses. Hendelsen tvang NFF til å nedsette et utvalg for å vurdere VAR-spørsmålet. Men da forbundstyret likevel vedtok å videreføre teknologien, følte mange supportere seg sviktet.
Nå frykter supportermiljøet at medlemsdemokratiet i norsk fotball er i fare.
Supporterne varsler ny protest
I årets sesong fortsetter supporterne kampen for et styrket fotballdemokrati. Helgens protest var en del av en koordinert aksjon fra Norsk Supporterallianse (NSA) mot det de ser som en alvorlig svekkelse av klubbdemokratiet.
NSA oppfordrer nå supporterne til å boikotte kampstart eller sitte i stillhet det første kvarteret av kampene i de to første serierundene.

På Intility Arena i Oslo markerte Vålerenga-supporterne sin misnøye med tomme tribuner ved avspark mot Kristiansund. På bortetribunen var det fullt, men supporterne valgte å sitte tause i 15 minutter.
– Dette er en markering mot hvordan fotballens medlemsdemokrati behandles. Vi vil vise at vi ikke godtar at klubbenes egne medlemmer overkjøres, sier NSA-talsmann Sandvik.
Fotballforbundet strammer inn sikkerheten
Nå har NFF reagert på fjorårets supporteraksjoner med en rekke sikkerhetstiltak.
– Fjorårets sesong ga oss noen erfaringer som viste et behov for å tydeliggjøre regelverket vårt. Det har vi nå gjort etter innspill fra Norsk Toppfotball og god dialog med klubbene, sier Karl Petter Løken, generalsekretær i NFF.

Nå skal avbrutte kamper gjenopptas så raskt som mulig.
– Vi legger opp til å gjenoppta kampen så raskt som mulig om den må avbrytes. Helst samme dag eller påfølgende, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i en pressemelding.
– Fotballen er ingenting uten supporterne
NSA-talsmann Sandvik mener at NFFs sikkerhetstiltak er unødvendige og understreker at de ikke oppfordrer til aksjoner som stopper kampene. Han tror ikke at det går så langt at kamper kan spilles uten tilskuere.
– Fotballsupportere er veldig glade i klubben sin, glade i å lage et liv på kamper, men ingen kan tvinge dem til å lage liv. Det er frivillig.
NSA utelukker ikke flere aksjoner i andre serierunde.
– Valget står nå mellom å bygge opp klubbdemokratiet eller undergrave det. Valget burde være enkelt, sier Sandvik.

Også Brann Bataljonen varsler om nye protester under Branns kommende seriekamp mot Tromsø.
– Vi mener dette er viktig. Supporterne er selve sjelen i fotballen, og når demokratiet utfordres, er det vår plikt å si ifra, sier Thomassen.
Er dere bekymret for å støte vekk “vanlige” fotball-supportere?
– Det er en mulighet for det, men det er også mulighet for at man støter vekk de mest engasjerte, ihuga supportere.

Ekspert: – Kommer til å vare i mange år
Forsker på norsk supporterkultur Mads Skauge mener at motstanden mot VAR har utviklet seg til å handle om mye mer enn bare videodømming.
– VAR påvirker fotballopplevelsen mye mer enn selve spillet. Selve spillet påvirkes nesten ikke. Spillerne opptrer helt likt på banen, men for publikumsopplevelsen så er det en forvandling.
Han mener VAR-saken er den mest kontroversielle saken i norsk fotballhistorie.
– Det er derfor folk har meldt seg inn i klubbene i hopetall. Når det er en så polarisert sak, og likevel står forbundsstyret samlet om å videreføre teknologien, så opplever supporterne det som fremmedgjørende, sier Skauge.
Skauge mener at konflikten ikke vil forsvinne med det første.
– Dette kommer til å ri norsk fotball som en mare i mange år framover. Hver gang det skjer en kontroversiell dommeravgjørelse, dukker debatten opp igjen.