Sport
Knockout-kvinnene: – Kanskje noen ikke tar oss på alvor
Trusler og økt vold preger overskriftene og livene til kvinner. Et voksende antall kvinner tar skrittet inn i kampsportverdenen som et middel for å beskytte seg mot trakassering og vold.
Vold mot kvinner er et av de mest utbredte menneskerettighetsbruddene i verden, ifølge Unio.
NRK skriver i 2021 at hver åttende kvinne blir "stalket", altså forfulgt, i løpet av livet.
Tall fra FN viser at en av tre kvinner vil oppleve fysisk vold eller seksuell trakassering i hvert fall én gang i løpet av livet.
Bymag har møtt noen kvinner som har tatt saken i egne hender og tatt opp nye hobbyer i håp om å sikre seg en tryggere hverdag.
Locker room talk
– I want to feel safer going out. To be able to protect and defend myself, sier 23 år gamle Anna-Lena Leichte.
Leichte er en jusstudent fra Tyskland, men for øyeblikket er hun på utveksling i regnfulle Bergen. For tre år siden begynte hun å trene muay-thai, altså thaiboksing.
Det som trakk Leichte til sporten var samspillet mellom det å kunne slåss med albuer, knær, hender og legger, men dette var ikke alt.
Hun sier at det også handler mye om betydningen av å kunne forsvare seg selv. Spesielt som kvinne. Dette mener hun er en fellesnevner for de fleste kvinner som driver med kampsport.
– There is no one who hasn't
thought about it.
Dette er ofte et samtaletema i garderoben før og etter trening. Hun mener at det ikke burde være slik.
– It's a sad thought. It's good to be able to protect myself, but I shouldn't have to.
Vennskapelig juling
Under oppveksten slet Leichte med å finne en sport som engasjerte og fenget henne. Helt frem til hun oppdaget thaiboksing.
– It is all about overcoming your boundaries.
Leichte hadde visse fordommer om boksemiljøet på forhånd. Hun tenkte at det bare var plass til tøffe og aggressive karer som ga hverandre juling uten grunn.
– It is a combat sport, so of course you get hit or hit someone. But it's always fun and friendly. When you hit someone, they congratulate you.
Det tekniske aspektet og å kunne analysere sin egen utvikling motiverer Leichte til å fortsette å drive med thaiboksing. Hun elsker å finne ut av hvordan hun kan holde ut lenger og få til bedre spark.
– Skal jeg skylde på venstrebenet mitt?
Det Leichte forteller om kan Babasheikh Jami (26) kjenner seg igjen i. Han har selv drevet med kampsort i over ti år og jobber som instruktør på Fitness First i Bergen sentrum.
– I boksing møter man seg selv i døren. Du har ingen andre å skylde på. I fotball er det lett å si ting som «han var egoistisk og sendte ikke ballen til meg». Hvem skal jeg skylde på her? Høyrearmen min? Venstrebenet mitt?
Fitness First er et kampsportsenter som ble opprettet av den anerkjente bokseren Trevor Ambrose. Et av tilbudene de tilbyr her er egne boksetimer for kvinner.
Når Jami blir spurt om hva som kan være årsaken til at mange kvinner driver kampsport svarer han følgende.
– De vil klare å beskytte og ta vare på seg selv i den verden vi lever i dag. Det får dem til å føle på selvstendighet og mestring.
Ikke en mannesport
Det er fortsatt betydelig færre kvinner enn menn som driver med kampsport.
På kampsportsenteret Leichte trener på hjemme i Tyskland er det femten aktive utøvere. Kun tre av disse er kvinner.
Dette tallene gjenspeiler seg også i medlemstallene hos Fitness First i Bergen. Daglig leder Kristin Ambrose Holmboe, anslår at det kun er 15-20% av medlemmene deres som er kvinner.
– Det er det samme som fotball. Vi henger veldig langt etter. Kanskje noen ikke tar oss på alvor, men dette er ikke en mannesport.