Kultur

Bokbad - bokstavelig talt
Bergen Art Book Fair satser på mer alternative måter å presentere bøker på.
Uttrykket "bokbad" refererer vanligvis til et arrangement der forfattere eller andre kulturelle personligheter blir intervjuet eller diskuterer litteratur foran et publikum, ofte på et bibliotek eller andre kulturelle arenaer.
Bergen Art Book Fair har imidlertid valgt å tolke uttrykket bokstavelig. Torsdag 3. april ble det avholdt kunstbokbad på Nordnes Sjøbad. Her presenterte fem artister utdrag fra sine kunstprosjekter til badende publikummere.
Bokbadet ble arrangert for første gang i 2024, og interessen har vært stor.
Anna Johannesen var i publikum under opplesingen, og syntes den noe uortodokse kombinasjonen av bading og bøker fungerte:
– Det var kjempebra! Jeg liker både bading og bøker, så det var veldig gøy, sa hun.

Kombinasjon av bøker og bading
Direktør i Bokhandlerforeningen, Anne Schiøtz, skriver i en artikkel på foreningens nettside at nordmenn i 2024 kjøpte like mange bøker fra bokhandler som året før. Likevel viser statistikken at bokutsalget var mer variert, og at lesere ikke kun fokuserte på bestselgerne. Dette kan tyde på at mer alternative bøker nå vekker oppmerksomheten til norske lesere.
Bergen Art Book Fair er spesifikt fokusert på kunstbøker, som kan kategoriseres som et nisje-felt. Susanna Antonsson, hovedarrangør for bokbadet, tenker at en litt uvanlig presentasjon i form av bokbad passer godt med kunsten som presenteres.
– Det er jo en litt uvanlig kunstform, det er ofte slik at en må forklare litt for folk hva kunstbøker er for noe, siden ikke alle har hørt om det før. Det er ikke en bok som handler om kunst, men heller kunst i bokform. Vi syntes det var gøy med en litt rar kombinasjon; det kan jo være litt vanskelig å kombinere bøker og vann. Men vi på Bergen Art Book Fair liker å prøve litt forskjellige, rare opplegg og se hva som funker, sier hun.

Antonsson håper denne typen arrangementer vil vekke publikums oppmerksomhet.
– I denne settingen får man se verkene på annerledes vis enn en typisk bokmesse. Jeg håper også at publikums interesse vekkes av et arrangement som dette, at de opplever det som noe spennende og annerledes, sier hun.
Så langt har bokbadet tiltrukket et variert publikum:
– Vi har veldig lyst å få spennende mennesker hit som har samme interesse, og å løfte frem denne kunstformen i Bergen. Det er deltakere fra mange forskjellige land med. Det gjør at vi får åpnet opp Bergen og Norge for dem, og skaper et fellesskap og skaper et møtepunkt for kunstnere fra ulike land.
Presentasjonen forsterker uttrykket

En av dem som presenterte sitt prosjekt på bokbadet var Dennis Munoz Espadina fra Barcelona. Han har skapt og driver publiseringsprosjektet Hocus Bogus, med hovedfokus på trykkede publiseringer. Espadina er entusiastisk til mer alternative måter å lansere bøker på:
– Det interesserte meg at dette bokbadet skjer utendørs og i sauna og svømmebasseng. Jeg liker sammenslåingen av offentlige arenaer og kunst, og hvordan dette påvirker presentasjonen av verket, sier han.
Espadinas verk er en audiotape som presenteres i en av sjøbadets saunaer. Publikum får altså lytte til verket samtidig som de opplever de fysiske sensasjonene som kommer med et saunaopphold. Espadina tror at denne typen presentasjon kan forsterke verkets uttrykk:
– Kunstbøker er veldig fysiske; de har en følelse, en lukt, et spesifikt utseende knyttet til seg, dette kombineres bra med fysiske opplevelser som kan forsterke budskapet i kunsten. Verket mitt har en spesiell sammenheng med vann, så den passer bra til å presenteres i en sauna-setting, hvor verket kombineres med avslapning og intens svetting, sier han.
Stas å være på Nordnes Sjøbad
Billedkunstner Åse Løvgren representerte BEK – Bergen senter for elektronisk kunst. Foran et badende publikum leste hun et utdrag fra publikasjonen Al-Mashrou' – A conversation between Shuruq Harb and Samira Makki. Shuruq Harb er en palestinsk billedkunstner som har hatt et opphold i Norge i samarbeid med BEK.

Løvgren forteller at situasjonen i Gaza ble mer alvorlig i løpet av Shuruq Harbs arbeidsopphold i Bergen, noe som preget hennes kunstarbeid. Harb forteller i intervjuet om hvor ambivalent det var å skulle jobbe fra Bergen med alt som skjedde i hennes hjemland.

Dette verket har en spesiell tilknytning til Nordnes Sjøbad.
– Noen venner av Harb tok henne på et tidspunkt med til Nordnes Sjøbad, og det ga henne en veldig spesiell og personlig opplevelse som beskrives nærmere i selve verket. Så det er veldig fint å kunne presentere verket akkurat i dette lokalet, sier Løvgren.
Også Løvgren tror tilstedeværelsen av vann kan forsterke verkets uttrykk.
– Jeg tror de prekære og sterke følelsene til Harb er relaterbare for mange, altså følelser av maktesløshet og motløshet med tanke på situasjonen i Gaza. Så det kan jo hende at det å være i vann forsterker disse følelsene, sier hun.
Frister til gjentakelse
Arrangementer hadde stort oppmøte, med både publikummere som var der for bøkene, og publikummere som helst ville bade i vårsolen. Arrangør Susanna Antonsson håper på å videreføre bokbadet.

– Vi har absolutt planer om å fortsette vårt samarbeid med Nordnes Sjøbad, sier hun.
En av deltakerne var Camilla, som ikke var kjent med Bergen Art Book Fair fra før.
– Jeg fikk det opp på Facebook, og tenkte at dette var noe nytt og spennende.
Hun var fornøyd med opplevelsen.
– Jeg er nok mest interessert i bading vil jeg si, men det er jo også et interessant bokarrangement. Det frister til gjentakelse! avslutter hun.