Innenriks
Bestiller fast food flere ganger i uken: – Det er jo latskap som er hele grunnen.
I kollektivet til Bendik (23) spiser de mye usunn mat. Det advarer professor i klinisk ernæring, Jutta Dierkes mot.
– I det siste har det blitt mye fast food, fastslår Bendik Nøstenes
I kollektivet hans på Møhlenpris i Bergen har hurtigmat på døren blitt hverdagskost.
– Jeg skal ikke lyve, det Burger King tilbudet har tatt meg mange ganger. Der får du mye mat til lite penger, forteller Nøstenes.
I januar lanserte Foodora en kampanje med gratis Pro-tjeneste i tre måneder.
– Der er det mange fristende tilbud, forteller Nøstenes
Foodora Pro er en abonnementstjeneste som gir brukeren diverse tilbud på mat og leveranse. Ifølge Nøstenes er det mange som har tatt denne tjenesten i bruk.
– Jeg kjenner mange som har begynt med Foodora Pro og bestiller mat derifra regelmessig. Selv bestiller jeg rundt tre ganger i uken, sier Nøstenes.
Mat rett på døra
– Prismessig er det selvfølgelig dyrere å bestille Foodora enn å lage hjemmelaget mat, forklarer Nøstenes.
Han forteller at et typisk hjemmelaget måltid koster rundt 75 kroner, mens en bestilling hos Foodora blir det det dobbelte. Det vil da koste 1800 kroner i måneden for matlevering på døra om man bestiller tre ganger i uken.
– Det er jo slettes ingen hyggelig sum når man regner på det sånn, sier Nøstenes.
At det er flere og flere som velger å bestille mat hjemover kan markedssjef i Foodora, Mads Blybakken bekrefte til ByMag.
– Vi vokser fortsatt og ser en jevn økning, opplyser Blybakken om.
Blybakken poengterer også at Foodora har sunnere valgmuligheter enn bare burger og pizza.
– Vi tilbyr blant annet poke bowl og salat også. Utvalget til Foodora gjenspeiler de restaurantene som er der ute, sier Blybakken.
Viktigheten av et balansert kosthold
Professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen, Jutta Dierkes forstår studentene godt. Prisen på gode matvarer som frukt og grønt har økt betraktelig den siste tiden, spesielt nå om vinteren. Litt kjøtt og mye fisk er også viktig for et balansert kosthold, men også dette har blitt dyrere.
– Studenter ønsker ofte å gjøre det enkelt mulig. En hektisk studiehverdag og lite opplæring i matlaging kan være grunner til dette, forteller Dierkes.
Likevel presiserer Dierkes viktigheten av et godt og variert kosthold. Hun forteller at et utfyllende svar på dette ville tatt flere timer. Mangel på fiber i en diett med for mye ferdigmat er et av problemene som fremheves. Fiberrik mat er viktig for fordøyelse, samt reguleringen av blodsukker.
– Så er det salt da. Ferdigmat har stort sett altfor mye salt, forteller Dierkes.
Ifølge Dierkes fører salt til høyt blodtrykk og dette kan fort bli et problem med alderen.
– Det er også sånn at smakssansene våre blir vant til veldig mye salt. Da smaker vi ingenting annet og blir på en måte avhengige av høyt saltinntak, sier Dierkes.
Endringer på gang
Likevel er ikke student Bendik Nøstenes veldig bekymret for de langsiktige virkningene kostholdet kan ha.
– Vi er jo unge og aktive, så jeg tenker det går fint med helsa. Samtidig føler man seg jo utrolig mye bedre etter et godt hjemmelaget måltid, sammenlignet med fast food, sier Nøstenes.
Fremover har gutta på Møhlenpris planlagt å bestille mat fra "Godtlevert". Der får de råvarer på døren med tilhørende oppskrifter.
– Det er jo fortsatt mat på døra, men jeg tror det blir hyggelig å lage litt mat sammen med kollektivet, forteller Nøstenes.
Nå er det hjemmelaget mat med ferske grønnsaker som gjelder.