Sport

I full spurt for bedre kreftbehandling!

– Beste oppmøte vi har hatt!

Søndag ble Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon arrangert. I forbindelse med dette arrangerte Fana IL og Kreftforeningen sitt tredje Krafttakløp, som samlet flere deltakere og mer penger enn noen gang tidligere. 

Publisert Sist oppdatert

Krafttakløp mot kreft

  • Et familiearrangement av Fana IL der deltakerne løper så mange ganger de vil rundt Tranevannet. 
  • Sparebanken Vest sponser Kreftforeningen med 50 kroner per runde.
  • I år ble det løpt 2346 runder. Det er cirka 300 flere runder enn i fjor. 
  • Totalt ble det samlet inn 117 300 kroner til Kreftforeningen. Det er det høyeste beløpet Krafttakløpet har samlet inn. 

Det er et godt og viktig formål, sier Peter Laustnes (42), som selv har blitt sterkt berørt av den nådeløse sykdommen. 

Søndag 23.mars arrangerte Fana IL deres årlige Krafttakløp mot kreft ved Tranevannet. Peter Laustnes (42) og sønnen Bosse (8) var blant deltagerne på arrangementet. 

–  Begge foreldrene mine døde tidlig av kreft, derfor tenker vi det er veldig lurt å være med. Min far døde 56 år gammel og mamma døde da hun var 70, etter å ha hatt kreft i 10 år, deler han vemodig.

Peter Laustnes og sønnen Bosse Holgard Laustnes løp 7 runder tilsammen.

Til tross for at kreftdødeligheten gradvis faller, er kreft fortsatt, i følge Folkehelseinstituttet, den hyppigste dødsårsaken i Norge. Rundt 11 000 nordmenn dør årlig av kreft. 

  – Det er 11 000 for mange, konstaterer markedsrådgiver i Kreftforeningen, Mathias Urhaug. 

Laustnes som selv er pappa, føler på et ekstra ansvar og gjør dermed alt han kan for å holde seg frisk.

–  Jeg må trimme mye og legge om livsstilen min litt, for jeg tror det ligger noe i genene mine. Idrett har jo masse å si for å forebygge alt som er dårlig. 

Formålet er å forbedre kreftbehandlingen for alle

I årene 2024 til 2027 går pengene fra Kreftforeningens innsamlingsaksjon til å gi tilgang til gentest til flere pasienter som lider av kreft med spredning. Gjennom testen finner man ut hva som er feil eller sykdomsframkallende i pasientens DNA. 

Gentesting kan avdekke genfeil tidlig i sykdomsforløpet, og tilby pasienten en mer presis diagnostikk og behandling tilpasset pasientens spesifikke diagnose, forklarer kommunikasjonsansvarlig ved Kreftforeningen Vestland Morten Heszlein.

Kreftforeningens innsamlingsaksjon:

  • Kreftforeningens innsamlingsaksjon er Norges nest største dør til dør-aksjon, og har siden oppstarten samlet inn over 500 millioner kroner til livsviktig kreftforskning. 23. mars går innsamlere i hele landet rundt og oppfordrer folk til å støtte aksjonen.
  • Pengene fra Kreftforeningens innsamlingsaksjon i årene 2024 til 2027 går til å gi flere pasienter som har kreft med spredning, tilgang til en gentest av kreftsvulsten. Målet er at alle som kan ha nytte av denne gentesten, skal få tilbud om dette tidlig i behandlingsforløpet. Testen kan avdekke genfeil som det finnes målrettede behandlinger mot, og som kan forbedre livskvaliteten, forlenge livet eller gjøre pasienten kreftfri. 
  • Uten en genetisk profil av svulsten er det umulig å vite hvilken behandling som vil ha størst effekt. I tillegg kan gentesten gi viktige svar på hvilke behandlinger som ikke vil fungere. Mange får tilbud om en gentest sent i kreftforløpet og når behandlingsalternativene er få. En gentest skal ikke være en luksus eller et siste håp, det skal være en del av moderne kreftbehandling. Innsamlingsaksjonen handler om å gi alle pasienter en rettferdig sjanse til presis diagnostikk og mer tilpasset behandling.

 Kilde: Morten Heszlein, Kommunikasjonsrådgiver for Kreftforeningen Vestland

Mathias Urhaug fra Kreftforeningen påpeker viktigheten av frivillighet.

Mathias Urhaug (29) er med å lede innsamlingsaksjonen i Vestland. Han synes det er utrolig koselig å se så mange folk stille opp ved Tranevannet. 

– Slike arrangement er utrolig viktig for Kreftforeningen, vi er helt avhengige av frivillighet. Fana IL går frem som et godt eksempel med dette løpet og med en krafttak mot kreft-håndballkamp senere i kveld. 

Urhaug legger vekt på at arrangementer som disse virkelig hjelper. 

– Kreft er noe som dessverre berører veldig mange, men vi ser jo at det vi samler inn har noe å si. Det overlever nesten dobbelt så mange nå som for 50 år siden, forklarer han.

Initiativtakere Hege Bøkko og Marit Ova Bøyunn er strålende fornøyde.

Alle monner drar

Marked og kommunikasjonsansvarlig i Fana IL Hege Bøkko (33) er egentlig i mammapermisjon, men synes arrangementet er altfor viktig til å bli værende hjemme.

– Vi arrangerer en familiedag med mening, hvor vi har gøye aktiviteter og profesjonelle ansiktsmalere. Dette er det beste oppmøtet vi har hatt! 

Bøkko setter stor pris på samarbeidet med Kreftforeningen og flere av Fana IL sine sponsorer.

– Det er kanskje en liten del penger til Kreftforeningen, men alle monner drar. Det er viktig at vi tar et samfunnsansvar som en organisasjon med mange medlemmer og mange midler, avslutter Bøkko.

Maskotene Fant og Finte high-fiver deltakerne avgårde.

Peter Laustnes skulle gjerne løpt 10 runder til dersom han var på arrangementet for seg selv, men får dårlig samvittighet av å la sønnen sitte alene ved fellesområdet. 

– Bosse har blitt så stor at han klarer å løpe langt, men han vil ikke løpe alene. 

Du vil ikke prøve ansiktsmaling du da Bosse? 

–  Nei jeg er altfor gammel for de greiene der, sier han med et lurt smil.

Powered by Labrador CMS