INNENRIKS

Bergens studenter i endeløs legekø:
Løsningen krever lovendring
Mange står uten fastlege. Nå ønsker studentsamskipnaden en lovendring for å gi studentene i Bergen et fastlegetilbud.
– Sammen har jobbet for en endring i fastlegeforskriften som skal gi alle samskipnader tilsvarende mulighet som SiO har, sier Sammen-direktør, Hege Råkil.
Det finnes per i dag ikke noe konkret fastlegetilbud for studentene i Bergen, men det gjør det i hovedstaden. Nå arbeides det for et lignende tilbud nasjonalt, men dette vil kreve en endring i lovverket.
I høst skrev Studvest en artikkel om sprengt kapasitet hos legetilbudet for studenter knyttet til Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen).
Tilbudet er rettet mot studenter uten fastlege i byen som har behov for akutt hjelp. Sammen kjøper ut 20 konsultasjoner om dagen, hos seks leger, på Strandsiden legesenter.
Men med 40 000 studenter i byen er det ikke rart at tilbudet ikke strekker til. Sammen legger ikke skjul på behovet for en ny løsning, men forteller at det krever nasjonale tiltak.
– Ikke en løsning på fastlegekrisen
Direktør for Råd og helse i Sammen, Hege Råkil, forklarer at den nåværende ordningen aldri var ment å demme opp for fastlegekrisen.
– Vi ønsket at studentene som hadde gode grunner for ikke å ha fastlegen sin i Bergen skulle ha et tilbud gjennom oss. Fastlegekrisen har bidratt til langt større pågang enn forventet, og dermed til manglende kapasitet i forhold til antall henvendelser.
Nå ser Sammen mot Oslo, og en løsning som kan gi studentene et tilstrekkelig legetilbud.

Oslo kan sitte på fasiten
I Oslo har de knekt koden. Hver fjerde student har fastlege gjennom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). De tilbyr 16 500 plasser hos 19 fastleger, noe som sikrer at hver fjerde av byens 75 000 studenter har fastlege gjennom SiO.
– Det er svært viktig at studenter har god tilgang til fastlege. En tilsvarende avtale som SiO har vil være svært interessant å vurdere, sier direktør for Sammen Hege Råkil.
Det er bare ett stort problem.
Fastlegeordningen, som ble lovfestet i 2000, gir pasienter retten til å være tilknyttet én allmennlege.
Helsetjenesten ved Universitetet i Oslo (UiO) er imidlertid unntaket.
UiO ble oppført som et spesifikt særtilfelle under lovens "Forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningen":
Fastleger tilknyttet Helsetjenesten ved Universitetet i Oslo kan bare velges av studenter som har betalt semesteravgift og deres barn under 16 år, samt av ansatte ved Universitetet i Oslo og Studentsamskipnaden i Oslo og deres barn under 16 år. Tilbudet gjelder også for ansatte som går av med alderspensjon.
§ 3.Helsetjenesten ved Universitetet i Oslo
Slik kan studenter i Oslo ha fastlege gjennom SiO. Ordningen tillater legene å bytte ut pasienter når de ikke lenger er studenter eller bytter studieplass. Dette sikrer en jevnlig utskiftning av pasienter, slik at nye studenter kan tre inn på pasientlistene.
Direktør for studentlivet i SiO, Trond Morten Trondsen, forteller at UiO var i en gunstig posisjon da fastlegeordningen ble innført.
– Når fastlegeordningen kom var tilbudet i Oslo allerede godt etablert. Det er bakgrunnen for at man gjorde et unntak, slik at man skulle kunne videreføre et viktig tilbud til studentene, forteller Trondsen.

Vanskelig å innføre nasjonalt
De andre studentsamskipnadene omfattes ikke av dette unntaket, noe som gjør det vanskelig å kopiere Oslo-modellen.
– Så lenge fastlegeordningen er formulert slik den er i dag, er det vanskelig for andre kommuner å lage det vi kaller "midlertidige fastlegeplasser", forteller Trondsen.
Han peker på at det ble forsøkt å opprette egne studentfastleger i Trondheim, men uten hell.
– Der ble plassene fulle over årene. Uten en hjemmel til å fjerne studenter fra listene etter endt utdanning, ble tilbudet, som i utgangspunktet var laget for studenter, fylt av folk som ikke studerer.
Studentsamskipnadene vil endre forskriften
Styreleder i Sammen, Sjur Selsvik, mener det er viktig å prioritere studenthelsen.
– Målet er å ha et tilbud som er dimensjonert for studenter og behovet de har, og som gir kort ventetid og gode fastlegetjenester til studenter. Jo mer man snakker om denne saken, jo mer virker det som en åpenbar god løsning.

Studentsamskipnadene har nå tatt aktivt grep. Fellesrådet for studentsamskipnader har sendt inn et forslag om å endre ordlyden i fastlegeforskriften, slik at alle samskipnadene kan innføre samme praksis som SiO.
Forslaget ble presentert for statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) i i Helse- og omsorgsdepartementet 12.februar 2025.
ByMag har ikke lyktes med å få en kommentar fra departementet om status for forslaget.

SiO-direktøren mener dette handler om mer enn bare helse.

– Dette er et veldig viktig tilbud for landets studenter. Det handler om lik rett til utdanning, mener Trondsen.
Kommunen er positiv
Byråd for eldre, helse og omsorg, Marte Monstad (FrP), mener at det viktigste er at studenter uten fastlege i Bergen får tilgang til en lege i regionen. Hun er åpen for en løsning som ligner Oslo-modellen.
– Byrådet ønsker å tilby et godt fastlegetilbud for alle byens studenter og er positive til løsninger som kan bidra til dette.
På spørsmål om kommunen kan legge til rette for en slik løsning per i dag, svarer Monstad at fokuset nå ligger på rekruttering av nye fastleger til Bergen.
Monstad understreker at forslaget som Sammen skisserer er noe byrådet vil se nærmere på.