Sport

Flere voksne tar svømmekurs: – en livsviktig ferdighet for alle
Badesesongen nærmer seg, og ventelistene på nybegynnerkurset til voksene «lær deg å svømme», blir stadig lengre. Redningsselskapet i Bergen viser til oppsiktsvekkende druknings-statistikk, og forteller at det å svømme er det mest effektive tiltaket for å øke sikkerheten rundt vann.

Svømming er en livsviktig ferdighet, spesielt i kystbyen Bergen som har mange sjø- og elveområder, forteller Glenn Tilseth, rådgiver i redningsselskapet i Bergen.
Men dessverre er det mange voksne som ikke kan svømme. Dette merker kursleder Erik Gidskehaug. I fire år har han hatt kurset «Lær deg å svømme», som er et nybegynnerkurs for voksne som ønsker å bli trygge i vannet. Han kan fortelle at kurset alltid er fullbooket, ofte med flere på venteliste, særlig mot badesesongen.
— Mange kommer fordi de har fått barn og ønsker å føle seg trygge i vannet sammen med dem. Andre har hatt negative opplevelser med vann tidligere og vil overvinne frykten. Det er også noen som rett og slett aldri har lært å svømme, sier han.
Drukningsstatistikken er oppsiktsvekkende

Tilseth kan fortelle at i perioden 2019–2023 omkom 65 personer i drukningsulykker i Vestland, noe som er over landsgjennomsnittet per innbygger. I 2024 ble det registrert 10 drukningsulykker i Vestland fylke frem til desember. Av disse var 35 % av ofrene barn under 14 år, noe som igjen er høyere enn landsgjennomsnittet.
— De siste 5 årene har 15 personer druknet i Bergen kommune. Legger vi til de 3 kommunene rundt Bergen, er vi oppe i 22 drukningsulykker de siste 5 årene, sier Tilseth.
Menn er overrepresentert i drukningsstatistikker, spesielt voksne menn.
— Dette kan være relatert til at menn ofte deltar i mer risikofylt vannaktivitet som dykking, båtliv og sporter som svømming i utfordrende farvann, forteller Tilseth.
Han legger til at mange av drukningsulykkene skjer etter at personer har vært ute på sjøen, i båter, eller har badet mens de er påvirket av alkohol eller andre rusmidler.
— Å lære seg å svømme er det mest effektive tiltaket for å øke sikkerheten rundt vann. Svømmeopplæring gir ikke bare ferdigheter som kan redde livet ditt, men også trygghet når du er i nærheten av vann, sier Tilseth.
Lærte seg å svømme for sønnen

Adriana Bunea, professor ved Universitetet i Bergen, er en av deltakerne som aldri lærte å svømme som barn. Hun vokste opp i Romania, der svømmeopplæringen ikke var en del av skolegangen.
Nå bor hun i Bergen og har en tre år gammel sønn som har gått på babysvømming. Bunea ønsker å kunne hjelpe og motivere sønnen, som er litt sta og ønsker å gjøre ting på sin egen måte.
I tillegg presiserer hun viktigheten av å kunne svømme i en by som Bergen.
— Det er så mye vann rundt deg i Norge! Det er livsviktig å kunne svømme, forteller Bunea.
Buneas største utfordring var å stole på vannet og gi slipp på kontrollen. Hun forteller at hun på ingen måte følte seg trygg til å begynne med, men har fått god støtte fra instruktørene, både teknisk og psykologisk.
— I denne svømmegruppen gjør vi det på vikings måten; uten redningsvester og flyteutstyr, men i trygge omgivelser, forteller Bunea og ler.
Hun har gjort stor fremgang og kan nå både flyte og ta noen svømmetak.
Selv om teknikken ikke er perfekt, føler hun seg nå trygg i vannet og kan trygt passe på sønnen ved havet.

Livsviktig ferdighet
Både Adriana og Erik er enige om at svømming er en ferdighet alle burde ha – ikke minst fordi det kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.
— Svømming er den eneste idretten som faktisk kan redde livet ditt. Hvis du faller i vannet, må du i det minste kunne holde deg flytende, sier Erik.
Han forteller at det aldri er for sent å lære å svømme. Følelsen av mestring er utrolig!
— Voksne som kan svømme er viktige rollemodeller for yngre generasjoner. Hvis voksne lærer barna hvordan de skal være trygge i vann, kan det bidra til å forhindre drukningsulykker, forteller Tilseth fra Redningsselskapet.
Han legger til at hvis en voksen er vitne til en nødssituasjon i vann, kan det å kunne svømme være en avgjørende ferdighet for å hjelpe noen i nød, enten ved å trekke dem ut av vannet eller ved å bidra med førstehjelp.
— Foreldre som ikke kan svømme, kan likevel sørge for at barna er trygge ved vannet ved å ta forhåndsregler, bruke flyteutstyr ved sjø, vann eller basseng, og sørge for at de får opplæring i vanntrygghet. Men det viktigste er å alltid være til stede, bruke profesjonelle instruktører og lære barna grunnleggende ferdigheter for trygghet i vann, sier Tilseth.