Innenriks
Basse bor i byen: – Må gå i bånd hele året
Han og eier Haakon Theim Sørensen bor på Møhlenpris og går ofte tur i Nygårdsparken, som har båndtvang hele året. De savner områder i byen hvor hunder kan løpe løst.
– Det er utrolig mange hunder i byen, spesielt før og etter
jobb er det jo hunder over alt, sier Sørensen.
Selv om Nygårdsparken er underlagt båndtvang hele året, forteller han at mange slipper hundene sine løs i parken.
– Noen ganger går det helt fint, men det kan bli litt ubehagelige situasjoner. Hvis eierne ikke har helt kontroll eller ikke ser at du er der, kan det bli konflikter. Jeg har sett andre hunder bli bitt flere ganger, sier Sørensen.
– Hvis det var en plass man lovlig kunne slippe hundene, ville kanskje flere brukt det som et alternativ, legger han til.
Seksjonsleder i Bymiljøetaten, Kjetil Møklebust sier at de utarbeidet et fagnotat i fjor høst, som er sendt til politisk behandling. Der ble det sett på behov for hundeparker i de ulike bydelene, blant annet i forhold til befolkningstetthet og nærhet til naturområder.
– Foreløpig er dette vurdert på overordnet nivå, etaten har ingen bestillinger på å utrede flere hundeparker i dag, sier Møklebust.
Inntil saken er politisk behandlet sier kommunen at de ikke kan kommentere den.
Bydeler uten hundepark prioriteres
I fagnotatet, som ble bestilt av Byrådsavdeling for klima, miljø og byutvikling (BKMB), trekkes Bergenhus fram som et område som bør prioriteres høyt på lista over hvor det bør lages hundepark. Dette er fordi det er mange som bor der og de har strengere båndtvangsregler enn ellers i kommunen.
Kommunen har tidligere forsøkt å finne egnede områder for hundeparker i området, men det har vist seg vanskelig ettersom det allerede er ganske tettbygd, står det i fagnotatet.
De andre bydelene som mangler hundepark, Arna, Fana, Fyllingsdalen og Ytrebygda står lenger nede på prioriteringslisten.
Stedene som allerede har hundepark, Laksevåg, Årstad og Åsane, er ikke prioritert.
Trenger mer plass
Leder i Bergens Selskaps- og Brukshundklubb Britt Darlington opplyser at mange av deres medlemmer ønsker flere hundeparker.
– Det er også et problem at hundeparkene i byen er ganske små, bortsett fra Tennebekk. Den ved Tveitevannet er både liten, bratt og gjørmete, og blir glatt når det regner. Den ved Liavannet i Åsane er bare et stykke grus, sier Darlington.
Også i fagnotatet trekkes det fram at det er unødvendig å lage små hundeparker, ettersom hundene da ikke kan løpe ordentlig fra seg og da er poenget borte.
– Tennebekk er bra, der er det jo litt terreng for hundene å
løpe i, og den er stor nok til at de faktisk kan løpe ordentlig, sier Darlington.
Darlington trekker i tillegg fram behovet for større friområder for hund, for eksempel hundeskoger hvor hunder kan løpe fritt.
Også Sørensen understreker behovet for dette, men skjønner at det kan være vanskelig å finne plass til dem.
– Det er jo ikke så mange grøntområder i byen i utgangspunktet, så det er sikkert ikke enkelt å finne plass til hundegårder, sier Sørensen.
Møklebust i Bymiljøetaten sier det også har vært sett på alternativer til tradisjonelle hundeparker, som muligheten for å ta i bruk friområder. Han forteller også at det er mange vurderinger å ta når det kommer til bruk av arealer i byen.
Det er begrenset med plass, og mange hensyn å ta, sier han.
I fagnotatet til Byrådsavdeling for klima, miljø og byutvikling trekkes også bruk av areal frem som utfordringer. Hundeparker kan gjøre at andre ikke kan eller vil bruke områdene, og på den måten begrense deres tilgang på natur- eller grøntområder.
Tennebekk på topp
Luna er på tur i Kanadaskogen med eier Torill, som ikke vil ha etternavn på trykk. Kanadaskogen har, på lik linje med flere andre populære turområder, båndtvang året rundt på de preparerte turveiene. De bruker ikke hundeparken så ofte selv, men ser at den blir hyppig brukt av andre.
– Det er den eneste i byen jeg ville brukt, de andre er jo så små. Den er veldig grei hvis vi går tur med venner og vil la hundene leke løse sammen, i området her er det jo båndtvang hele året, sier Torill.
Basse og Haakon har besøkt flere av hundeparkene i kommunen, og er enig i at Tennebekk er best.
– Den er stor nok til at Basse kan løpe ordentlig fra seg, det liker han veldig godt, sier Sørensen.