Sport
– Hun var skikkelig god, sånn har jeg lyst å bli
Tilbringer vinterferien på banen. Til vanlig er de konkurrenter, men her hjelper de hverandre til å bli bedre.
Jentene Tale, Emilia, Cienna, Lea, Amal og Amelia er blant 115 deltakere på basketballleir. De bruker vinterferien i Haukelandshallen heller enn i skiløypa.
– Jeg synes det er like gøy som å stå på ski, sier Amelia.
Leieren er i regi av Basket Akademiet Bergen, et samarbeidsprosjekt mellom seks av de største klubbene i byen: Bønes, Hop, Gimle Basket, Ytrebygda, Fyllingen Basket og Ulriken Eagles. Her samles jenter og gutter, barn og ungdom, med ulike nivå av erfaring.
Ved å spille sammen på tvers av lagene, er målet å forbedre samarbeid og teknikk. Her får deltakerne møte andre med samme lidenskap, og lære av hverandre.
Fått venner for livet
– Basketball er bare min ting, utbryter leirdeltakeren Amal.
Hun og de andre jentene brenner for sporten. Venninnen Lea snakker varmt om det sosiale.
– Jeg synes basket er en inkluderende og fin sport. Det er et godt samhold og et bra miljø. Alle har sin plass, uansett hvor god man er.
Gjengen trekker frem hvordan laget bygger hverandre opp og lærer av feil sammen.
– Nå har jeg fått venner for livet gjennom sporten min, smiler Amelia.
Konkurrenter på banen, familie utenom
At deltakerne er fra seks konkurrerende klubber, skaper et unikt læringsmiljø.
Lagene samles for å gi barn og unge et aktivitetstilbud. Her har klubbene et fokus på blant annet sunne verdier rundt språkbruk, inkludering, mindre skjermbruk og kosthold. Dette forteller koordinator, co-arrangør og trener i Bønes, Johan Inge Fauske.
– Vi er konkurrenter på banen, men samarbeider og er en familie utenom.
Gjør at andre blir bedre
– Jeg synes det er litt mer utfordrende, fordi man spiller ikke på samme måte. Det er litt vanskelig helt i starten, å finne ut hvordan gruppene fungerer sammen. Men når vi begynner å få det til er det ganske gøy, forteller datteren og spilleren Lea.
Jentene mener samarbeidet kan hjelpe idrettsmiljøet.
– Vi blir litt mer kjent med hverandre utenom kamper, så det blir ikke det hissige forholdet "vi skal vinne". Og så får vi større vennekrets i sporten, sier Cienna.
Leiren er ikke bare for det sosiale, og gjengen ønsker å mestre nye triks og taktikker i løpet av vinterferien. Lagkamerat Emilia forklarer.
– Du kan lære av andre som har litt mer erfaring, og komme deg opp på et nytt nivå.
– The best thing is seeing them grow
– Det er mange gode trenere her. De er veldig gode basketballspillere som alle ser opp til. Og det er gøy å få lære av de store, sier Amelia.
På leiren jobber flere elitespillere fra klubbene. Blant disse er Terrell Brown fra California og Isaac Likekele fra Texas. De spiller på Fyllingen Basket, og finner stor glede i å undervise barna.
– I like giving the knowledge to other people, especially young kids, seeing them grow, forteller Likekele.
Når de blir spurt om favorittdelen av jobben, svarer Brown raskt.
– The excitement they get from learning something new.
Emilia er enig med trenerne.
– Målet mitt er å se om jeg kan utvikle meg selv. Når det er så mange andre som er gode på denne sporten, er det litt gøy å få vite hva jeg kan forbedre. De kan presse meg til å bli bedre.
Kan ikke navnet på kvinnelige NBA-spillere
– Hvis du tenker på basketball, så tenker du ofte på Michal Jordan, Kobe Bryant, kjente mannlige basketballspillere, ikke noen jenter. Selv kan jeg ikke jente-NBA-Spillere, innrømmer Emilia.
Jentene nevner at det er dumt at det ikke er like mye fokus på profesjonelle kvinnelige basketballspillere når de snakker om fremtiden.
– NBA er det store, men det er mest gutter. Det er mange fler som ser på NBA enn Women NBA. Det er litt dumt at det er sånn, tilføyer Amelia.
På leiren i Haukelandhallen forteller Fauske at de har fem grupper med 25 barn i hver. Tre er guttegrupper, og to er jentegrupper. Den ene jentegruppen er ikke fylt opp.
– Hun var skikkelig god, sånn har jeg lyst å bli
Spillerne er glade for at arrangementer som vinterleieren viser at det er flere jenter enn de som holder på med sporten. Dette gir nye rollemodeller å lære av, selv om de skulle ønske det var enda flere.
– Du får se "det er jo ikke bare meg som spiller". Du tenker "hun var skikkelig god, sånn har jeg lyst å bli", sier Amelia begeistret.
Fauske forteller at basket er en guttedominert idrett i dag, men at å få jenter inn i spillet er et satsingsområde. Denne saken er viktig for han, som jentetrener og basketfar.
– Det er kanskje min fanesak at det skal være et godt tilbud til jenter og at de skal få rollemodeller å se opp til.