Kultur

Shy Girl viser et av sine verk i undergrunnen på Bystasjonen.

– Bergen risikerer å miste en ny generasjon talenter

Gatekunstnere ønsker flere lovlige vegger i Bergen for å kunne utfolde kunsten sin.

Publisert Sist oppdatert

Det er få lovlige vegger for gatekunstmiljøet og graffitimiljøet i Bergen. Bymag har snakket med flere anonyme kunstnere om dette. 

Flere uteområder ønsket av kunstnere

Steinar Sekkingstad, rådgiver i seksjon for kunst og kulturutvikling i Bergen kommune meddeler at kommunen ikke har oversikt over hvor mange lovlige vegger som finnes i Bergen, men at det er noe de jobber med å få kontroll på. Flere gatekunstnere har estimert at det er rundt 2-4 lovlige vegger i Bergen som de vet om.

Den anonyme gatekunstneren under navnet Shy Girl har valgt å være anonym. Grunnen er at kunstneren ønsker at fokus skal være på kunsten og ikke på personen bak det anonyme navnet.

Shy Girl forteller at det burde vært flere vegger for gatekunsterne, og at Bergen kommune burde legge mer til rette. 

– At de kan legge litt mer til rette hadde ikke gjort noe for min del, for jeg vil jo ha flere vegger jeg kan spraye på, hvis jeg får lov, sier Shy Girl.

Kunstnere om mangel på lovlige vegger

Det varierer fra kunstner til kunstner, men ofte trenger de som driver med graffiti store flater å spraye på. Nimi forteller på melding til Bymag, at spesielt graffitikunstnere skulle trengt flere lovlige plasser.

– Jeg mener at graffitikunstnere som trenger tid til å fullføre et verk sliter mer med mangel på vegger enn stensilkunstnere som kan male et bilde kjapt.

Spraybokser i ulike farger.

Kunstneren under navnet M.u.M forteller at det er bekymringsverdig at det er mangel på lovlige vegger.

– Det mest bekymringsfulle etter min mening er at mangel på lovlige vegger kan hindre ungdommer fra å følge sin lidenskap for gatekunst. Uten tilstrekkelig støtte og muligheter for nye talenter, risikerer Bergen å miste en ny generasjon talenter, skriver kunstneren i en melding til Bymag.

Rundt om i Bergen kan en se ulike verk.

Ny vegg på Verftet 

Rivingen av sentralbadet skjedde høsten 2023. Det var en av få lovlige vegger for graffitikunstnere og gatekunstnere i Bergen. Til tross for dette skal det offisielt åpnes en ny vegg på Verftet om kort tid. Nøyaktig åpningsdato er uvisst. 

Sentralbadet var en av de første lovlige veggene for gatekunst i Bergen.

Veggen er satt opp i samråd med Bergen kommune, USF verftet (konsertsted og kulturarena) og kunstnere fra miljøet. 

I en melding forteller gatekunstner Nimi hvorfor den nye veggen kan være et viktig bidrag.

– En ny vegg på Verftet vil gi et løft til miljøet. Det er noen vegger i byen, men ikke slik at alle kan male på dem. 

Anonym gatekunstner

En anonym gatekunstner under navnet 10.dig forklarer hva en ny vegg på Verftet vil bety. Kunstneren har valgt å være anonym fordi det kan få strafferettslige konsekvenser å male på ulovlige vegger.

– Da får kunstnere et sted å øve og teste ut ideer. Etablerte kunstnere kan utvikle seg og man kan treffe andre med samme interesser.

Samtidig som 10.dig viser hvordan man lager et kunstverk, forteller kunstneren at den nye veggen vil ha stor betydning. 

– Det skaper et godt miljø for alle som liker å utfordre seg selv med kreativitet. Man treffer andre med samme interesser, som igjen hjelper med å videre utvikle seg.

10.dig viser Bymag prosessen med å lage et verk i Marinehallen.
Det er mye detaljarbeid i prosessen.
Spraybokser som brukes av kunstneren.
Kunstneren har nøye skjært ut ulike lag med papp på forhånd.
Lag på lag sprayes.
De ulike lagene som er brukt.
Her er det ferdige produktet lagd av 10.dig.

Kommunen prioriterer gatekunst og graffiti

Steinar Sekkingstad forteller at kommunen prioriterer gatekunst og graffiti i Bergen.

– Gatekunst og graffiti har et eget kapittel i kommunens "Kunstplan for det profesjonelle feltet", som er en indikasjon på at det er noe vi prioriterer, sier kommunen.

Han forteller at det kan være det åpnes flere vegger i sentrum, og er enig i at det er få lovlige vegger i Bergen.

– Flere steder i sentrum er under diskusjon for mulig etablering, forteller han.

Stort gatekunstmiljø i Bergen

Christer Holm eier Gategalleriet i Nøstegaten. Holm har god kjennskap til gatekunstmiljøet i Bergen. 

– I Bergen er det et ganske stort miljø. Jeg har ikke tall på hvor mange som er aktive, men jeg har fått høre at det er rundt 90 til 120 aktive navn. 

Christer Holm ved et kunstverk i Bergen.

Ikke alle tar i bruk lovlige vegger

Holm meddeler at å male på andre plasser utenom hovedveggene er en del av spenningen, spesielt for graffitigjengen som danner gjenger og opererer sammen.

– Målet der er gjerne å komme til på utilgjengelige plasser, fordi det er litt av det som er gøy. Man har også de som går inn og sprayer på torg og bybanen. De ønsker gjerne å komme til på steder de må klatre opp eller over noe som er gjerdet inn.

Holm forteller at mange gatekunstnere spør huseierne om lov, og at de ofte holder seg unna bygninger som for eksempel kirker.

– Man sier gjerne at gatekunst er lovlig hvis du ikke blir tatt. Publikum syntes ofte dette er gøy. Selv om noen eier veggen tenker de gjerne at kunstverket egentlig var litt tøft. Jeg opplever at folk generelt sett er mottakelig hvis det er velgjort. 

Powered by Labrador CMS