SPORT

AMBASSADØRENE: Fra venstre: Jakob Hope og Benjamin Bjordal.

Mindre frafall, mer engasjement: Tennis Teens gir ungdommene makten

Prosjektet Tennis Teens inviterer ungdom til å bestemme både på og utenfor banen - og ambassadørene er allerede i gang. 

Publisert

Selv om tennismiljøet ikke har høyest frafallstall, er dette fortsatt en utfordring for Norges Tennis- og Padelforbund. Her kan Tennis Teens bli redningen.

TENNIS TEEN AMBASSADØR: Benjamin Bjordal.

Tennis Teens-ambassadørene

Jakob Hope (16) og Benjamin Bjordal (16) er ambassadører som deltar i prosjektet. De representerer Bergen Tennisklubb, og var fornøyde etter den første samlingen som tok plass i slutten av mars: 

– Jeg synes det var et veldig bra arrangement. Det var godt planlagt for at vi skulle lære mye og ha det bra der. Jeg møtte masse nye folk og gode trenere, sier Benjamin Bjordal. 

TENNIS TEEN AMBASSADØR: Jakob Hope.

Hva lærte dere der? 

– Den ene dagen gikk mest ut på hvordan man kan trene opp barn i tennis. Vi lærte at kommunikasjon og positivitet er avgjørende som trener. Det kommer jeg til å ta med meg videre. Den andre dagen var det mer fokus på ungdommer. Vi er ungdommer, så vi står egentlig i en eksepsjonell posisjon til å kunne omdanne tennis til en idrett som appellerer enda mer til den gruppen, forteller Jakob Hope.

Tennis Teens

Prosjektet ble lansert i juni 2024 etter initiativ fra Norges Idretts Forbund, men fikk i januar 2025 mer fart under racketen når Sparebankstiftelsen DNB ga 1,5 millioner kroner i støtte til prosjektet.

Norges Idrettsforbund vil finne ut hvorfor ungdom slutter i idretten, og finne tiltak for å unngå dette. 

Prosjektet samler ungdomsambassadører i tennis-miljøet fra hele Norge, som skal delta på to samlinger i løpet av året. Her blir de utdannet i trener og arrangør-rollen. I tillegg til å arrangere og delta i en ungdomsfestival til høsten.

Kilde: tennisogpadel.no

Dette skal gjøres ved at ungdommene selv skal få være med å bestemme i klubbene, og sørge for at rammene rundt enkelte arrangement er av og for ungdom.

– Vi vet hva ungdommen vil, så dette finner vi ut av, sier Hope.

Hva synes dere om at så mange slutter i idrett før de fyller 18 år?

– Det er et stort problem. Hele poenget med Tennis Teens er at vi skal sørge for at ungdommen blir sett i klubbene, og føler seg inkludert. Vi vil skape arrangementer som i større grad kan appellere til ungdommen. Slik kan vi inkludere enda flere, uttrykker Hope. 

Tennis Teens har et mål 

PÅ BANEN: Caroline Støvland.

– Det viktigste er å få på plass en ungdoms-arbeidsgruppe som kan være ambassadører for Tennis Teens, og bidra til videreutvikling i miljøet, sier prosjektleder Caroline Støvland.

Hvorfor skal ungdommen velge å forbli i tennis?

– Det er kjempeviktig for klubbene at ungdommen forblir i miljøet sitt. Vi har jo et mål i tennis om at vi skal beholde utøveren livet ut. Da kan vi ikke miste ungdommene på veien, for da klarer vi jo ikke det målet, forteller hun. 

Satsing på de unge

Etter Hope og Bjordal har fått seg ny kunnskap fra Tennis Teens samlingen, nøler ikke Bergen Tennisklubb med å lytte til ungdommen: 

Patrik Broddfelt er positiv til Tennis Teens.

– Målet er å få ambassadørene til å jobbe som trenere. Og at de kan starte et bedre og større miljø for sosiale arrangementer i klubben, sier hovedtrener i Bergen Tennisklubb, Patrik Broddfelt. 

– Det er utrolig viktig å beholde ungdommen, og skape et miljø hvor de kan føle seg trygg nok til å komme til klubben og bare henge. Det er det jeg håper dette prosjektet kan bidra til, legger Broddfelt til. 

– Kan oppleves som en tvangstrøye

Hvorfor slutter så mange som 60 prosent av ungdommer i idretten før de fyller 18? 

IDRETTSPYKOLOGISK RÅDGIVER: Even Bjoarvik.

– Mange får andre interesser og velger å bruke tiden annerledes. Det blir også et sprik mellom dem som vil satse, og dem som er med for det sosiale. Ofte er det de sosiale utøverne som faller fra, særlig når kravene om trening og konkurranser øker, sier idrettspsykologisk rådgiver Even Bjoarvik.

– For noen kan dette oppleves litt som en tvangstrøye, forteller Bjoarvik.  

Hva burde klubbene gjøre med dette? 

– Et grep kan være å differensiere: At man tilrettelegger for at de som ønsker å satse og utvikle seg, får et passende tilbud til seg. Mens de som spiller for å ha det kjekt, kan ha et annet tilbud som er tilpasset dem.   

Et veiskille for fremtidens tennis?

Hvorfor burde idretten satse på ungdommen? 

– Det er morgendagens utøvere. Uten det grunnlaget de danner, har vi en utfordring. De er hele fundamentet for den norske idretten. Både på bredde- og toppnivå, sier Bjoarvik. 

Hva synes du om Tennis Teens-prosjektet? 

– Det å møtes på tvers av klubber og regioner vil være en fordel. Det vil selvfølgelig bidra til å skape et godt miljø. Jo flere møteplasser det er for barn og unge, jo bedre forutsetninger vil man tilrettelegge for med tanke på å skape gode relasjoner mellom utøverne, forteller han.

Jakob Hope på sidelinjen.

Tennis uten grenser

– Hvis det kommer forskjeller på nivå hos ungdomsutøvere, så gjelder det å samle alle sammen og sørge for muligheter for alle. Tennis er jo en sport for alle aldre, men det er også en sport for alle nivåer. At en legger til rette for det, er verdt å prioritere, konkluderer Jakob Hope. 

Powered by Labrador CMS