Sport

Når alarmen ringer, forlater de fotballbanen
I det solen går ned, stopper treningen opp. Noen forlater banen for å spise, andre drar hjem for å sove. Under ramadan balanserer fastende fotballspillere tro og idrett - men ikke uten konsekvenser.
Fredag 28. februar startet den islamske fastemåneden, ramadan. For muslimske idrettsutøvere betyr det lange dager uten mat og drikke – samtidig som treningen fortsetter. Lyngbø idrettslag er en av klubbene som tar grep for å imøtekomme fastende muslimers behov.
Mens noen velger å stå over treningene under fastemåneden, deltar andre for fullt – til tross for at de verken har spist eller drukket på flere timer. Juniortrener Yaw Konadu forteller at klubben aktivt tilrettelegger for at tro og idrett skal kunne gå hånd i hånd.
Blant de 40 spillerne på Lyngbøs juniorlag er det noen som ikke bare utfordrer motstanderne på banen, men også seg selv. Fire av spillerne gjennomfører treningene uten hverken mat eller drikke.
Treneren er imponert over guttenes ytelse.
— Det er ganske spesielt. De yter mye bedre enn det jeg tror de skal når de faster. De er bare veldig påskrudde. Når jeg går uten mat i lange perioder sliter jeg med alle kognitive ting. De står jo bare på, forteller Konadu.

Juniortreneren forteller at han har kartlagt hvem som faster på laget, og tilpasser treningene slik at alle 40 skal kunne være med.
Girer ned under ramadan
— Nå som det er ramadan, kjører jeg ikke treningen fullt ut. Jeg legger opp til forskjellige nivåer, og vi kjører generelt ganske rolige treninger når de fastende utøverne møter opp, forteller Konadu.
Treneren påpeker at det reduserte tempoet påvirker hele laget, uavhengig av om spillerne faster eller ikke. Øktene gjennomføres med lavere intensitet, og opplegget justeres for å imøtekomme dem som avstår fra mat og drikke.
Likevel opplever ikke juniorspillerne Morgan Øvretveit og Peder Pletten Olsnes dette som en begrensning.Tvert imot ser de på det som en naturlig tilpasning, der samholdet i laget styrkes gjennom felles forståelse og respekt for hverandres utfordringer.

— Det er en tid som betyr mye for veldig mange, og det at laget kan være en del av feiringen er helt fantastisk. Det sier mye om oss som klubb, forteller Øvretveit.
Tilpasningene - Ikke uten konsekvenser
Olsnes er på den andre siden bekymret for sine lagspillere.
— Det er trist å se at de er slitne, og at ikke alle kan stille på trening som normalt, sier han.
Ifølge trener Konadu betraktes også dette som den største utfordringen under fastemåneden. Han er bekymret for at de fastende spillerne som ikke møter opp skal slite med å henge med resten av sesongen.
— Det mest utfordrende er at noen av guttene ikke kommer på trening når de faster. Når de kommer tilbake etter en måned så er det noen som ikke henger helt med i forhold til resten, forteller han.
Han uttrykker likevel stor forståelse for at det er mye tyngre å møte opp uten mat og drikke i systemet.

Sara Hassani Beqqali er blant spillerne som deltar på trening til tross for fasten. Som en del av Lyngbøs damelag er hun vant til å utfordre seg selv, men beskriver tørsten som den mest krevende prøvelsen under ramadan.
— Jeg er en person som er veldig tørst, og drikker generelt mye vann. Likevel ønsker jeg heller å være med på trening og være skikkelig tørst og drikke masse vann etterpå, forteller Beqqali.
Ifølge veldedighetsorganisasjonen Al-Ayn Social Care Foundation er dyden selvdisiplin viktig i islam, og for Sara er dette en sentral del av fasten. Hun ser på det å avstå fra vann som en personlig utfordring – heller en test av viljestyrke enn en byrde.
— Man tester disiplinen sin, som egentlig bare er en god ting, mener Beqqali.
Hun trekker frem én spesiell hendelse der hun ble nødt til å bryte fasten.
— For noen år siden var fasten på en dag hvor det var veldig varmt. Jeg spilte kamp og jeg var nødt til å drikke. Da var det like før noe kunne skjedd, forteller hun.
Konadu er bevisst på risikoen for heteslag selv i regnvåte Bergen. Derfor tilrettelegger han for rolige treningsøkter, slik at spillerne kan ivareta både helsen og prestasjonsevnen gjennom fasten.
— Vi vil ikke at noen skal skade seg. Det er jo mye større sjanse for å få heteslag selv med dårlig vær, mener han.

Selv om Sara er fast bestemt på å delta og utfordre egne grenser, forventer hun at trenerne møter henne med forståelse og tilrettelegging under fasten. Hun ønsker at det skal være rom for å kunne si at man ønsker å avstå noen av øvelsene.
Det viktigste tiltaket juniortrener Konadu har innført, er en alarm som markerer tidspunktet for fastens slutt.
— Jeg har en alarm på telefonen. Når den går så ber jeg dem gå, og stopper spillet med en gang. Da går de for å drikke og spise. Det kan hende de blir borte fra økten i 15 minutter, mens andre må hjem. Det går selvfølgelig helt fint, forteller han avslutningsvis.