Kultur

Frivillig Arve Løvenholdt med Kai Morten og Mamma May.

DNT-tilbud for funksjonshemmede mister kommunalt tilskudd: – Det vil bli mer utfordrende

Kai Morten har hatt stor glede av tilbudet. Nå kutter kommunen i støtte. 

Publisert Sist oppdatert

NRKs nye serie "Team Pølsa" har de siste ukene vekket stort engasjement blant seerne. Serien setter fokus på tilrettelegging for og inkludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne. 

Team Pølsa

-  Serien følger seks ungdommer med ulike funksjonsnedsettelser frem mot deres felles mål om å gå under ski-VM i Trondheim.

- De to første episodene hadde 853.000 seere i snitt. 

(Kilde: NRK)

For Kai Morten har Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede (FTU) sine friluftskvelder blitt en viktig del av hverdagen. Kai Morten har Downs Syndrom med syns- og hørselshemning. 

– Det er plottet inn i kalenderen, og det er aldri noen diskusjon om vi skal dra dit. Vi baserer nesten ukene og månedene på det. Han kommer seg ut og treffer noen andre enn de som han treffer til daglig på dagsenteret, sier mamma May Sandanger.

Hun håper at "Team Pølsa"  kan føre til økt tilrettelegging for at flere utviklingshemmede får nye opplevelser, slik som gjengen i serien. 

– En sånn serie gjør noe med de som ser på. Vi kan håpe at det blir sånn som det ble etter Demenskoret, at det faktisk begynte å skje noe i samfunnet. 

Til tross for TV-seriens suksess vil Bergen kommune kutte i tilskuddene til frivillige organisasjoner, inkludert tilbud tilrettelagt for mennesker med funksjonshemning. 

FTU sine friluftskvelder:

Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede (FTU) er utviklet av DNT og arrangeres av Bergen og Hordaland Turlag hver andre onsdag i måneden. 

Tilbudet er åpent for alle, men tilrettelegges spesielt for personer med utviklingshemning. 

Kilde: Den Norske Turforening (DNT)

FTU-friluftskveld: Frivillige og deltakere samlet rundt bålet.

Viktig fellesskap 

Terapihunder på besøk på FTU-arrangement

Arve Løvenholdt har over 10 års erfaring som frivillig i FTU. Løvenholdt forteller om et stort spenn av ulike utviklingshemninger, som krever ulike former for tilpasning.

– Vi har gjerne en bestemt tematikk rundt de forskjellige samlingene. I dag har vi terapihunder som kommer! Sist gang var det refleksløype. 

Han er tydelig på hvor mye et slikt tilbud betyr for de deltakende. 

– De kommer ut av institusjonene sine og møter andre. Og så er det også en bieffekt, som jeg tenker er viktig. De pårørende. Det blir et fellesskap. 

Arve Løvenholdt gleder seg til kvelden.

Bergen og Hordaland Turlag presenterer

 Disse kuttene:

Eldre, helse og omsorg: 

2024: kr 318 400,- 

2025: 0 

(DNT har mottatt tilskudd på egen linje siden 2017) 

Tilskudd som opprettholdes:  

Tilskudd over egen linje i bybudsjett idrett: 

2024: kr 786 000,- 

2025: kr 810 000,- 

De tilskuddene som presenteres er de som er relevant for FTU. Bergen og Hordaland Turlag mottar andre tilskudd. 

– Må jobbe fra år til år 

I kommunens handlings- og økonomiplan for 2025 kuttes det tilskudd til flere frivillige organisasjoner. Blant disse er Bergen og Hordaland Turlag, det vil blant annet ramme deres FTU-tilbud. 

Det største kuttet kom fra byrådsavdelingen for eldre, helse og omsorg. Turlaget har hatt fast tilskudd fra denne avdelingen siden 2017. Nå skal dette fjernes.

Leder for Aktivitet i Bergen Hordaland Turlag Birgithe Schjerven Roald forteller at de ble overrasket da de ble kjent med kuttene. 

– Vi må nå jobbe for å få tilskudd andre steder. Det gjør at vi i større grad må jobbe fra år til år. 

Hun understreker hvor viktig det er med forutsigbarhet for at tilbudet skal kunne opprettholdes og utvikles. Tilskuddskuttene vil gå utover lønn til stillinger som koordinerer og tilrettelegger for de frivillige, samt følger opp deres tilbud for mennesker i utsatte grupper. 

–  Vi trenger ansatte som jobber spesielt med å følgje opp rekruttering, kompetanse og sørger for at tilbudet er tilpasset disse målgruppene spesielt.  

Schjerven Roald håper "Team Pølsa" inspirerer mennesker med en funksjonsnedsettelse til å søke aktivitetstilbud hvor de kan få den støtten de trenger. 

– Da er det synd at det kuttes i tilskudd. Det vil bli mer utfordrende for oss å være synlig og ha et bredt tilbud.

– Ett av få tilbud som passer 

Leder av Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) Bergens lokallag, Kari Elster Moen mener FTUs tilbud er viktig og legger godt til rette for inkludering og tilrettelegging. 

Leder av NFU Bergen Kari Elster Moen

– Det er et kjempebra tilbud! Det passer for alle fordi det er ute ved Tennebekktjernet med en flott turvei og vann der man kan padle eller brenne bål. Det er mange som ikke passer til å delta i et fotball- eller håndballag, da er dette kanskje et av få tilbud som passer.

Moen poengterer at Bergen kommune gjør mye bra i tilrettelegging av fritidstilbud for mennesker med en utviklingshemning, men peker på at flere tilbud har blitt kuttet i inneværende budsjett. 

– I Bergen kommunes plan for tjenester til personer med utviklingshemming slås det fast at kommunen skal legge til rette for at personer med utviklingshemming kan ha en aktiv og meningsfylt tilværelse. Bergen kommune gjør mye bra på dette feltet, men NFU må alltid følge med på forslag på kutt i budsjettene. 

– Nødt til å redusere tilskuddene

Byråd for eldre, helse og omsorg Marte Joan Monstad.

Byråd for eldre, helse og omsorg Marte Joan Monstad (FrP) skriver i en melding til ByMag at: 

– Kommunen gikk med over 700 millioner kroner i underskudd i fjor. På grunn av kommunens svært krevende økonomiske situasjon har byrådet vært nødt til å redusere tilskuddene som gis til frivilligheten. Det er ingen tvil om at både DNT (Bergen og Hordaland Turlag) og andre aktører som har mistet tilskuddene har brukt midlene til gode og viktige tiltak, men vi har dessverre ikke mulighet til å prioritere dette når den økonomiske situasjonen er som den er.  

 



Powered by Labrador CMS