Kultur
Dette er elsket og forunderlig for tilflytterne til Norge
Nasjonalfølelsen står sterkt i Norge, men denne følelsen har også spredt seg utover landegrensene. Bymag har møtt fire ferske bergensere som valgte å forlate alt deres kjente og kjære for å utforske deres lengsel etter Norge.
– Jeg vokste opp rundt konseptet om den amerikanske drømmen, men jeg føler at i det siste har den europeiske drømmen blitt et større fenomen for flere amerikanere.
Det sier Robert Yarber (39) som søkte om sitt første visa for snart fem år siden, og ikke lenge etter flyttet han til Tromsø fra storbyen New York.
Han reagerte på alt det negative som foregikk i USA, og ønsket å se om han kunne få et bedre liv i et annet land.
Dermed søkte han opp informasjon om de ulike landene i Europa. Norge skilte seg ut når det kom til helsevesenet og utdanningsmulighetene. Yarber ble i tillegg tiltrukket av naturen og det sosiale miljøet. En ekstra fordel er at han også liker kulden og snøen.
Etter noen år mellom Tromsø, Svalbard, og Båtsfjord i Finnmark følte Yarber et behov for å flytte til et større sted. En bekjent forteller ham at Bergen er den eneste storbyen som føles som Norge, så da er valget tatt.
– Hvis du plasseres på et tilfeldig sted i Oslo og ser deg rundt uten å kunne se noe som er skrevet på norsk, så ville du ikke hatt en anelse om hvilken europeisk by du er i. Men hvis du er i Bergen og ser deg rundt, så føles det veldig norsk, forklarer han.
– Drikkekulturen føles som et nonstop nachspiel
Yarber opplever de største kulturforskjellene gjennom maten, og forteller at maten i Norge er mye sunnere enn i USA. Han er sjokkert over hvor mye sukker amerikanere får i seg, og poengterer at det ikke er ekte sukker en gang, men maissirup og kunstig sukker.
– Det var et skikkelig sjokk for meg at amerikanere spiser produkter som er ulovlig i Europa. Amerikanerne vet ingenting, det gjorde forsåvidt ikke jeg heller, forteller han rystet.
Til vanlig jobber Yarber som barsjef på Rebel, og han reagerer spesielt på hvor annerledes drikkekulturen i Norge er. Han opplever at de aller fleste drikker helt til de svimer av.
– Drikkekulturen i Norge føles som et nonstop nachspiel! Jeg har opplevd at det er to minutter til baren stenger, og folk bestiller ti drinker til for å ikke gå tom for alkohol, forteller han.
Robert tviler på om alkoholreguleringene hjelper på drikkekulturen, og at den istedenfor promoterer mer drikking. Han trekker frem hvordan unge drikker så mye de klarer på vorspiel, for å være full nok resten av kvelden og slippe å bruke så mye penger på byen.
– Jeg tror loven oppfordrer til bingedrikking. Det er sinnssykt, man skulle tro at nordmenn aldri hadde drukket alkohol før, eller at de aldri kommer til å få det igjen, sier han sjokkert.
Fristende natur og spennende kultur
Utvekslingsstudentene Aya Shobayashi (19) fra Japan, Enza Magnier (21) fra Frankrike og Svenja Forstner (26) fra Tyskland trekker alle i likhet med Yarber frem naturen som en av grunnene til at de ønsket å flytte til Norge.
Shobayashi har vært interessert i norrøn mytologi helt siden hun var liten, så det var ikke noen tvil om at hun ønsket å reise til og bo i Norge. Magnier forteller at det milde været også var en stor faktor for valget sitt, mens Forstner hadde besøkt Norge to ganger allerede før hun flyttet.
Magnier forteller at den norske kulturen er veldig lik den generelle europeiske kulturen, men Shobayashi er overrasket over hvor mange likheter det faktisk er mellom Norge og Japan: – Mennesker her verdsetter individualitet og holder seg mye for seg selv, noe som også er veldig vanlig i Japan.
Videre forteller hun at det er relativt stille på den kollektive transporten, og japanere sitter gjerne alene på toget om de kan - akkurat slik som bergensere foretrekker å sitte alene på bybanen.
Den største forskjellen Shobayashi har merket er at nordmenn er mer aktive når det kommer til politikk, og å stå opp for seg selv og andre. I Japan er politikk et mer sensitivt tema.
Forstner føler at nordmenn er mye mindre stresset enn i hjemlandet, og at de tar seg tid til å gjøre ting de har lyst til.
– Jeg føler at jeg kan slappe mer av her, og det liker jeg veldig godt. Jeg føler meg veldig hjemme her i Norge, selv om jeg ikke har bodd her så lenge, smiler Forstner.
Som veganer er det derimot vanskelig for henne å finne et godt nok utvalg i butikkene:
– I Tyskland har vi masse veganske produkter, mens her er det nok ikke en like stor del av befolkningen som er veganere, og da er det ikke like mange relevante produkter å finne, utdyper hun.
Noe annet Forstner er overrasket over, er hvor tidlig nordmenn begynner å drikke og dra ut på byen:
– Vi var på vei til en bar en gang rundt klokken 20, og da gikk vi forbi noen som allerede var så full at de ikke klarte å stå oppreist lengre. Mens vi hadde ikke begynt å drikke en gang!
Selv om både Shobayashi og Magnier trives veldig godt i Bergen, har ingen av dem planer om å bli værende når de er ferdig med utvekslingen. Shobayashi kunne likevel tenkt seg å flytte tilbake senere. Forstner ønsker derimot å bli værende og har planer om å søke jobb her når hun er ferdig med post-studiene sine.
– Vi lever ikke for å jobbe, men for å ha et godt liv
Synnøve Bendixsen er professor og instituttleder ved Institutt for sosialantropologi på Universitetet i Bergen. Hun trekker frem den unike tilgangen til natur og god plass som en grunn til at folk trives i Norge og at de som har muligheten velger å bli boende her. Den viktigste faktoren er likevel balansen mellom arbeidsliv og fritid.
– Det er relativt korte arbeidsdager og du kan få et godt liv med en helt vanlig jobb; du trenger ikke å ha to jobber for å overleve. I tillegg er det en forståelse for og praktisert at vi ikke lever for å jobbe, men jobber for å ha et godt liv, forklarer hun.
Bendixsen poengterer derimot at utgangspunktet man har fra før av, er avgjørende for hvor raskt og hvor godt man klarer å tilpasse seg praksisen i Norge. Hvis man flytter til Norge fra et land utenfor Europa, kan man oppleve et større kultursjokk , og det vil påvirke hvordan opplevelsen av Norge blir.