Helmersen og Mikkelson går andre året på salg- og reiseliv på Amalie Skram VGS. Ingen av dem påstår å lese særlig med bøker på fritiden. De mener telefonen har sin del av skylden for det.
– Det tar litt tid å sette seg inn i en bok, så den må være interessant for å nå ut til ungdommer, mener Helmersen.
– Boken må inneholde noe som faktisk interesserer deg, hvis ikke er det ikke noe vits, sier Mikkelson.
Konsekvenser på sikt
Forfatter og dramatiker Gunnar Staalesen påstår at på sikt ville konsekvensene av mindre lesing være at man ikke får trimmet opp den delen av hjernen der fantasien hører til.
– Utfordringen til forfatterne blir jo å skrive bøker som er interessante nok. Men vi har jo gode eksempler på at det er mulig i moderne tid, gjennom for eksempel Harry Potter-bøkene, sier han.
Staalesen erkjenner at årsaken til den synkende leseinteressen har sammenheng med barn og voksnes forhold til moderne media de siste 20- 30 årene. Til tross for at PC, dataspill og mobiltelefon har tatt over noe for bøkene, mener han selv det ikke er noe problem.
Om man leser en bok på skjerm eller hører på lydbok, er det bedre enn å ikke lese i det hele tatt, mener han.
– Det å lese, etter min mening, er kanskje den ypperste av alle kunstarter i tillegg til at det er billig, sier Staalesen.
Til spørsmål om han tror forfatteryrket er en utsatt yrkesgruppe svarer han at han har sett at forfattere i dag like gjerne lager tekster til tv- serier eller kompliserte dataspill. At forfatteryrket er utsatt tror han ikke.
Forfattere vil det nok alltid være enten det er for bøker eller moderne media, mener han.
– Jeg er ganske sikker på at denne spesielle opplevelsen med å lese og lage din egen film i hodet, er det mange mennesker som vil ha glede av også i fremtiden.
Mangelfull mengdetrening
Instituttleder ved Institutt for pedagogikk ved Universitet i Bergen, Kjersti Elisabeth Lea, mener det kan være flere årsaker til nedgangen i lesingen i bøker.
For de yngste kan SFO og andre fritidssyssel som beslaglegger mye tid være en årsak. Mens for eldre barn kan andre fritidsaktiviteter være en årsak til at bøkene blir nedprioritet. I likhet med Staalesen tror hun likevel at hovedgrunnen er at skjermene tar større plass.
– Det er ikke nødvendigvis slik at hvis du bruker skjerm verktøy så blir du dårligere å lese av det. Det avhenger av hva du bruker skjermtiden din på, sier hun.
Lea legger vekt på at konsekvensen i verste fall kan svekke konsentrasjonen med mangel på mengdetrening i lesing.
Hun viser til boken “Stolen focus” av Johann Hari, hvor forfatteren mener mangelen på konsentrasjon kan svekke konsentrasjonen i høyere utdanning, som til slutt kan gå utover demokratiet. Likevel er det ikke et alternativ å late som at skjermene ikke er der, de er kommet for å bli, sier hun.
– Vi har blitt veldig avhengig av skjermene. Men vi vet fra forskning at det er litt forskjell fra boken som taktilt medium og skjermen. Om det er bra eller ikke bra er, bør jeg være forsiktig å uttale meg om.
Mer film
Emma og Teodor er enig i at kreativiteten kan bli påvirket av mer skjermtid og mindre lesing. De legger vekt på at du i dag kan finne det mye av informasjonen du trenger raskt og enkelt på nettet i stedet for å bruke mye tid på å lese deg opp i en bok.
At mange bøker også er filmatisert gjør det lettere å velge film- og serier fremfor bøker.
Ville dere heller sett en film enn å lese en bok?
– Ja!
Kilder: