En høstdag i 2021 var studenten Håkon Starheim Breivik og noen kompiser på fotballbanen. Savnet etter å spille kamper var stort, men for å bli med i de etablerte studentidrettslagene og A-lagene rundt om i byen må man være god nok. Det fantes ikke noe lavterskeltilbud. Kompisgjengen ville spille sammen, men innså at sjansene for det var små. Det var da tanken slo dem:
— Hvorfor lager vi ikke bare vår egen liga?
Breivik er nå leder i BSFF, Bergen Student-fotballforening. Han forteller at forventningene i starten var lave, og at de trodde på rundt to-tre andre lag i ligaen. Men behovet for en studentliga skulle vise seg å være langt større enn hva Breivik først hadde sett for seg.
— Det er idiotisk at den mest populære sporten bare forsvinner med en gang du er for gammel til å spille juniorfotball. Hvis du ikke er god nok for et A-lag slutter du jo bare med fotball, mener Breivik.
10 lag ble til 30 i løpet av ett år. Nå er 700 studenter med, fordelt på 10 damelag og 20 herrelag. I dag er det kun banekapasiteten i Bergen som setter en stopper for videre vekst.
— Neste år kunne vi lett blitt over 1000 studenter, hvis vi bare fikk nok baner.
Vanskelig å få treningstid
For tiden har studentlagene kun mulighet til å spille kamper på to baner. Dette må skje i helgene, fordi det bare er da banene ikke benyttes av den organiserte idretten. Breivik understreker at han er veldig takknemlig for å få låne disse banene. Men det er ikke nok.
— Flere hundre studenter fikk ikke vært med sist sesong, fordi det ikke var nok banetid.
Det er utfordrende nok for studentene å få unnagjort kampene. Det å finne treningstider i tillegg er en kamp i seg selv. Lagleder for Cityboys, Emil Nyqvist Nødtveidt, sier at laget hans prøver å få til én økt i uken. Dette er en vanskelig øvelse, og ofte lar det seg ikke gjennomføre.
— Vi prøver å finne de mest ugunstige treningstidene, som for eksempel etter klokken ni om kvelden.
Det at laget hans ikke har faste treningstider å forholde seg til tærer på motivasjonen.
— Når man ikke har noe fast blir det veldig vanskelig å planlegge. Man skal jo jobbe og studere i tillegg.
Trenger en oversikt
Som veldig mange andre lagledere, savner Nødtveidt en oversikt over treningstidene rundt om på banene i byen. Tanken er at det da ville blitt mulig for studentene å se hvor og når banene står ledig.
Dette er ønsketenkning, skal man tro daglig leder for Idrettsrådet i Bergen, Roar Andersen.
— Det er jo umulig. Hvordan skal vi kunne klare det? Det er ørten studentlag, og de er ikke medlemmer hos oss engang. Vi har mer enn nok med å ta vare på de klubbene som er medlemmer i Norges idrettsforbund, sier Andersen.
Det er idrettslagene selv som legger opp treningstider på banene deres, forklarer Andersen. Noen idrettslag har opp mot hundre lag som skal ha treningstid. Altså er det allerede litt av en kabal som skal legges opp internt.
— Vi kan ikke betjene alle kameratflokker og venninnegjenger rundt omkring i hele byen. Det er helt “klin-koko-umulig”, det.
Nye baner?
Torstein Pedersen er konsulent i NFF Hordaland, og kan bekrefte at banekapasiteten i Bergen allerede er en utfordring for idrettslagene. Mange har problemer med å få plass til alt av treninger og kamper.
— Idrettsanleggene i Bergen er forbeholdt idrettslagene, altså den organiserte idretten. Der er ikke BSFF per i dag. Da har man ikke rett eller krav på treningstider, sier Pedersen.
Han synes likevel at initiativet til en studentliga i utgangspunktet er kjempebra.
— Jeg tror det er plass til en studentliga. Det har jo vist seg. Men det er begrenset hvor mye plass det er.
Løsningen på problemet er både BSFF, NFF og Idrettsrådet relativt enige om: Det trengs flere baner.
— Det er planer om å bygge nye fotballbaner, men det er veldig vanskelig å finne plass til det, sier Roar Andersen.
Han legger til at det uansett vil være urealistisk for studentligaen å bli prioritert i større grad av den grunn. Unntaket er hvis studentidretten kan bidra med midler for å realisere en bane.
En lang vei å gå
Nye fotballbaner vil uansett ikke dukke opp over natten. Andersen foreslår at studentene i mellomtiden utnytter innendørshallene på sommertid.
— Si at det koster 1 500 kr å leie banetid i Vestlandshallen. Er man en gjeng på 30 stykker blir det ikke mer enn 50 kr per person. Det er billigere enn en halvliter! Og ingen skal fortelle meg at de ikke drikker en halvliter i løpet av uken.
Håkon Starheim Breivik i BSFF er klar over at det gjenstår en lang kamp for å kunne tilby studentene det lavterskeltilbudet han ønsker, og som han synes er så viktig.
— Det er jo snakk om at den mentale helsen blant studenter daler hele tiden. Man må gjøre noe med det, da! Det er jo helt klart at den beste måten å bekjempe det på er å komme seg ut og være i aktivitet.
Motivasjonen er det imidlertid ingenting i veien med.
— Dette er et prosjekt jeg håper å kunne fortelle barnebarna mine om når de flytter til Bergen og kan spille i studentligaen om 70 år.