Studentenes danseforestilling fylte salen fire ganger

Publisert:30. mars 2023Oppdatert:30. mars 2023, 15:53
DANSEGLADE STUDENTER: Terpsichore Dansekompani har vært aktive siden 2010, og består av omtrent 20 studenter. FOTO: Bård Reian

Terpsichore Dansekompani viste frem årets egenproduserte koreografi til nesten 400 mennesker på USF Verftet. Tårer, latter og glede tyder på én ting - dans berører.

I utgangspunktet var det plass til 81 mennesker i salen. Etter å ha solgt ut billettene, så jentene muligheten til å sette inn enda flere stoler. 

– Ekstrabillettene ble solgt ut like fort, ler kompaniets styreleder, Ragnhild Gulbraar. 

 

Blanke øyne

Koreografien til forestillingene var for det meste satt sammen av Terpsichores kunstneriske gruppe, hvor Tuva Degré er leder.

– Når lyset kommer på etter forestillingen og vi ser at det er mange som gråter, skjønner vi at vi har fått til noe, sier Degré. 

Jentene fikk komplimenter for den røde tråden i forestillingen. Fra publikum fikk de høre at det var lett å henge med, og at noen hadde felt tårer fra begynnelse til slutt. 

– Vi legger veldig mye inn i de ulike koreografiene: hva de betyr, hva man gjerne skal føle og hva vi mener med det. Det er gøy når publikum klarer å plukke opp det.

 

Tett samhold

– Det skjer alltid et eller annet med dynamikken etter forestillingsuken, påpeker Degré.

Jentene er enige i at den intensive perioden før og under forestillingshelgen er sammensveisende for gruppen. Da er jentene tett på hverandre i mange timer om dagen. 

– Under hurtigskifting drar vi av hverandres bukser og trer på hverandres svette sokker. Det blir veldig tett på og personlig. Men aller nærmest blir man kanskje av å dele noe stort sammen, avslutter Gulbraar. 


USF VERFTET: Det var i en av salene på Verftet at dansegruppen hadde fire forestillinger på lørdag og søndag. FOTO: Kaja Berg

 

Tilleggsfaktorer ved dansen 

Daglig leder ved Bergen Dansesenter, Liv Basberg, kan fortelle at flere medlemmer av Terpsichore Dansekompani har vært elever ved noen av dansesenterets kurs opp gjennom årene. 

– Dans- og ballettskolen vår tilbyr avanserte kurs, så de som kvalifiserer seg er talentfulle elever. Jeg tror absolutt danserne i Terpsichore har et godt teknisk og danserisk nivå, sier Basberg.

Basberg, som også er utdannet fysioterapeut, trekker frem at all form for bevegelse er nødvendig og bra for helsen. Hun påstår likevel at det er tilleggsfaktorer ved å drive med en bevegelsesaktivitet som også er en kunstform. 

– Man jobber ikke bare med det tekniske, det kvantitative og det målbare. Du skal også formidle noe, og da må du ta fatt fra innsiden. 

 

Årlige utskiftninger 

Jentene kan med trist mine fortelle at det er en god slant som ikke vil returnere til Terpsichore etter sommeren. Degré er på sitt siste semester i lektorutdanningen, og innrømmer at avskjeden etter fem år i kompaniet blir vemodig. 

– Det er fort gjort å bli litt bekymret når så mange skal forsvinne. Vi har en ramme på hvordan gruppen fungerer, men hvordan ting løses og hvem gruppen består av vil jo hele tiden endre seg, forklarer Degré.

Dansekompaniet skal bytte ut hele styret til høsten.

– Det blir en kabal. Men vi har gjort det før, og det har alltid gått bra, forteller lektorstudenten.  


DANSESTIL: Medlemmene i Terpsichore har ulik dansebakgrunn, men stilen er for det meste jazz/lyrisk jazz, moderne og hiphop. FOTO: Bård Reian