Stor økning i antall frøbibliotek: – En grønn «boom»

Publisert:16. mars 2023Oppdatert:16. mars 2023, 13:55
SÅING: Utlånte frø får nytt liv. Foto: Mathea H. Laugen.

På nyåret åpnet Åsane bibliotek sitt helt eget frøbibliotek, et konsept som de siste månedene har eksplodert i popularitet. Hanna Rydström er en av de som har hentet frø fra biblioteket.

– Frø går ut på dato og man får gjerne ikke sådd alt. Det er dumt at potensielt liv går tapt, så da er frøbibliotek et veldig godt tilbud. 

Før ga Hanna overflødige frø til familie og venner. Nå planlegger hun å gi dem til biblioteket i stedet. Rydström har vokst opp med planter og alltid vært glad i dem, men forteller at interessen fikk et ekstra «kick» under pandemien da hun ble permittert.

– Jeg jublet! Det var vår og jeg kunne endelig jobbe i hagen, sier hun.

Dette er ikke Hanna alene om. Under pandemien økte planteinteressen betydelig i Norge. Den grønne bølgen har ført til at etterspørselen etter frø har blitt høyere, og kombinert med gjenbrukstrenden, har dette gitt vind under frøbibliotek-konseptet.

Frøene blir revet vekk

På Åsane bibliotek var det bibliotekar Leiv Mæhle, sammen med Åsane Hagelag, som bestemte seg for å åpne en utlånsløsning for frø. 

– Det er en tillitsbasert ordning. Man kan komme hit og låne frø - så dyrker man frem planter, som man igjen kan hente frø fra som man leverer tilbake på høsten.


STOR SUKSESS: Frøene deles inn i sorter og går i hver sin hylle. Foto: Mathea H. Laugen.

Tanken er at konseptet skal være selvdrivende, og så langt har det blitt godt mottatt. Han estimerer at minst en fjerdedel av over to tusen poser har fått et nytt hjem.

– Det er populært, det begynner allerede å bli litt glissent der inne, sier Mæhle.

– Heldigvis har vi også fått inn mye frø. Folk donerer gjerne til oss hvis de har igjen rester etter å ha plantet det de skal, og vi pakker dem opp i mindre poser og gir de ut igjen.

En lignende ordning har allerede blitt startet i Loddefjord, og bibliotekaren sier han forventer å se flere frøbibliotek i Bergen til neste sesong.

Han tilføyer at de har fått mange av frøene fra Åsane Hagelag, som hjalp dem spesielt mye i oppstartsfasen.

En hage-«renessanse»

Rune Stigum Olsen, leder for Åsane Hagelag, sier de aldri har opplevd en lignende vekst i antall medlemmer.

– Før kunne vi få fem nye medlemmer per år. Nå får vi fem nye medlemmer hver måned.

De har nå planer om å åpne en parsellhage like ved frøbiblioteket, hvor folk uten egen hage kan komme og dyrke det de vil. Rune tror det er flere grunner til at flere vil grave i jorda. 

– Inntrykket mitt er at folk er mer opptatt av å dyrke selv og spise sunt enn det de var før. I tillegg er det gjort forskning som viser at man blir gladere av det.

Bare over nyåret har minst syv nye frøbibliotek åpnet i Norge. Marianne Enger Utengen, fagansvarlig i Det Norske Hageselskap, synes ikke trenden er unaturlig.

– Selvbergingskonseptet vokser - om ikke folk vil dyrke alle grønnsakene sine selv, så er man litt mer bevisste på det. I tillegg øker prisene i samfunnet, og også frø har blitt dyrt. Tanken er at man kan spe på litt - enten om det er av økonomiske eller helsemessige grunner.


PANDEMIENS RINGVIRKNINGER: Marianne var selv glad for sin store hage da pandemien kom. Foto: Tore Fjeld.

Den økende interessen mener hun kan skyldes delvis på både pandemien og krigen i Europa. Hun kaller det en form for «renessanse», som også har gitt nytt liv til frøbibliotek-konseptet - som egentlig har eksistert i noen år.

– Vi har inntrykk av at antallet frøbibliotek nærmest eksploderer - det er virkelig en grønn «boom».