I lokalene til det ferske bakeriet Søtt + Salt i Nygårdsgaten er ikke lukten av fersk bakverk til å komme unna. Flere bakere jobber iherdig på kjøkkenet, mens daglig leder Eva Solheim ekspederer undertegnede med et stort smil om munnen.
Oppdraget til Bymags utsendte var å skaffe seg en skillingsbolle til lunsj. Ved bestilling la jeg merke til noe utenom det vanlige blant bakerier i Bergen: skillingsbollen var ikke å finne.
Isteden er det reist et brett der det reklameres for kanelsnurr.
Grunnen til navnet er helt udramatisk, skal man tro daglig leder ved Søtt + Salt Nygårdsgaten, Eva Solheim:
– Alle vet jo at skillingsboller er erke-bergensk og selve symbolet på byens bakst. Men vi gjør det litt annerledes. Vi snurrer bollene selv, og derfor kaller vi de for kanelsnurr. Vi har bakere på kjøkkenet som snurrer og knyter bollene for hånd. Grunnen er så enkel, egentlig.
Solheim er tydelig på at Søtt + Salt ikke er de eneste i Bergen som ikke selger den tradisjonsrike baksten:
– Det finnes andre i Bergen som også kaller det kanelsnurr, men det er et selskap som opprinnelig er fra Oslo. Vi vil gjøre ting på vår egen måte.
– Hånd i hanske
En av kjedene som holder fast på skillingsbolle-navnet er Baker Brun.
Berit Eriksen, daglig leder ved Baker Brun Bergen Storsenter, sier at deres kjede og skillingsbolle er en perfekt kombinasjon:
– Skillingsbollen er selve symbolet på bakst her i Bergen, og derfor har den selvfølgelig høyeste prioritet hos oss. Den har hett skillingsbolle i over 130 år, og når vi i tillegg har vært best i test de siste årene, vil jeg si at Baker Brun og skillingsbolle mildt sagt går som hånd i hanske.
Hun forteller videre til Bymags utsendte at skillingsbollen deres selger så bra og faktisk er så populær at de har måttet begynne å produsere menyer på engelsk.
– Det er under turistsesongen vi selger aller mest skillingsboller. Da snakker jeg ikke bare om utenlandske turister, men også andre nordmenn som reiser til Bergen. Vi må faktisk ha engelske menyer under slike perioder. Mange turister vil også ha brunost på toppen av selve skillingsbollen. De elsker det!
Den store skillingsbolle-testen
Eriksens utspill om Baker Bruns stadige best-i-test-seiere ga undertegnede en idé og et spørsmål som måtte få et svar:
Hvilket bergensbaserte bakeri serverer den beste skillingsbollen (eller kanelsnurren)?
Et uavhengig testpanel, bestående av ti studenter, ble samlet for å kåre den beste skillingsbollen blant bakeriene med opphav i Bergen, gjennom en blindtest. Tre bakerier ble valgt ut: Søtt + Salt Bakeri Nygårdsgaten, Baker Brun Bergen Storsenter og Godt Brød Festplassen.
Beskrivelsene av de ulike skillingsbollene er gjort av det uavhengige panelet og er en blindtest.
Baker Brun
Bakeriet har flere ganger tidligere vunnet smakstester og blitt kåret til byens beste skillingsbolle. Likevel mener panelet at bakeriet fra 1893 er det som skuffer mest. Panelet har en bred enighet om at deres skillingsbolle er den svakeste i feltet.
Selv om bollen muligens er den estetisk peneste av bollene i testen, med flott sukring, god heving og fine svinger, er det innsiden som teller.
Panelet beskriver blant annet bollen som tørr.
– Av alle bollene er dette den desidert tørreste. I tillegg er det ingen smak av kanel og det er altfor lite sukker, sa et heller misfornøyd medlem av testpanelet
Et annet medlem beskrev bollen som vanskelig å tygge.
Fellesnevneren i panelet var én ting: Dette er den dårligste bollen.
Karakter: 3/10
Søtt + Salt Bakeri
Ved første øyekast minner ikke dette om en skillingsbolle, men ingrediensene - de er de samme.
Kanelsnurren fra Søtt + Salt Nygårdsgaten er svært godt hevet og penslet med egg og en stor dose kjærlighet. Og selv om navnet til bollen kanskje er kontroversielt, er det dens smak som hever øyenbrynene høyest.
Panelet er for det meste enige i at dette er en solid og god bolle, med god krunsj i skorpa og masse sukker - og kanelsmak.
– WOW! Denne var god. Jeg likte spesielt godt hvordan kanelen smakte, og at man faktisk kan merke smøret i bollen, sa et oppspilt medlem av testpanelet.
Et fåtall hadde en annen oppfatning:
– Den mangler jo sukker på toppen! Da er ikke dette en skikkelig konkurrent for min del. En slik bolle skal smake sukker, og det savner jeg her.
Til tross for varierte tilbakemeldinger, var panelet svært fornøyd med bakverket fra Søtt + Salt.
Karakter: 7/10
Godt Brød
Det siste bakeriet som skulle under skillingsbolle-lupen var Godt Brød, avdeling Festplassen.
Daglig leder Cecilie Nordvik kunne fortelle til Bymag at bollene er laget med kjærlighet - og selvsagt for hånd.
– Dette er bakverk som kun blir laget for hånd. Det er ingen maskiner involvert, noe vi er veldig stolte av! I tillegg er skillingsbollene våre veganske.
Panelet virker å være fornøyd med Nordvik og Godt Brød sin skillingsbolle.
Deres bolle er nemlig Bymags testvinner!
– Denne bollen er som en vakker symfoni av mange forskjellige smaker som treffer ganen. Både smaken av sukker, kanel og smør henger sammen perfekt. Bollen smaker som om den er fra et skikkelig bakeri, kan et panelmedlem si svært fornøyd med bollen fortsatt i munnen.
Seks av ti medlemmer ga skillingsbollen til Godt Brød toppkarakter.
Etter testen slo Bymag på tråden til en glad Nordvik på Festplassen:
– Oi, så sykt stas. Jeg er jo ikke overrasket. Null beskjedenhet her, bollene våre er veldig gode. Det er takket være bakerne våre som står på dag og natt for å lage de beste bollene. Skillingsbollene blir også laget kontinuerlig for å sikre at kundene alltid får i seg ferskt bakverk fra oss!
Karakter: 9/10
Til slutt legger Nordvik til at dette er en tradisjon som alltid vil bestå i Bergen:
– Vi må holde oss til skillingsbollene, de tuller vi aldri med!