Oda og Marthe er kvinnene bak en nyvinning på Kronstad

Publisert:22. mars 2023Oppdatert:22. mars 2023, 14:17
EKSTATISKE: Marthe Folkedal (t.v) og Oda Marie Sekse har hatt all grunn til å smile etter at bruktbutikken deres åpnet for drøye to uker siden. FOTO: Jonas Nilsen

Stadig flere bruktbutikker dukker opp i Bergen. Én av dem er Det Gule Hus. De selger dine egne brukte klær for deg, og er én av de første med dette konseptet i byen.

 – Dette er jo egentlig perfekt for oss studenter!

Det sier Marie (23). Hun er sammen med venninnen Lise på jakt etter skatter. I form av brukte klær. 

De siste årene har en bølge skylt innover Bergen sentrum. En bølge av nye bruktbutikker. 

Spesielt etter koronapandemien, med trangere økonomi grunnet høye strømpriser, matvarepriser og sterk inflasjon, har det blitt mer populært å oppsøke bruktmarkedet. Både når det gjelder kjøp av klær, men også andre artikler som tekstiler, sko, elektronikk og andre forbruksvarer.

Kø før åpning

– Selv én uke etter åpningen hadde vi kø utenfor dørene.

Det sier Oda Karoline Sekse. Hun er én av to ledere i Det Gule Hus, en relativt fersk bruktbutikk på Kronstad.

Deres konsept er annerledes enn andre “tradisjonelle” bruktbutikker i Bergen. Hos Det Gule Hus kan man nemlig leie plass for egne produkter. Men det å selge dem selv, det trenger man ikke å bekymre seg over:

– Vi tilbyr utleie av kleshenger for folk som vil stille ut og selge klærne sine her. Det er ganske genialt. Man kan for eksempel leie ti kleshengere, og sende inn klærne man vil bli kvitt. Så selger vi de og beholder 19% av salgssummen. 


GODT HÅNDVERK: Alt i butikken er nøye sortert etter plagg og størrelse. FOTO: Jonas Nilsen

Det Gule Hus åpnet dørene på Kronstad 11.mars, med lang kø utenfor dørene. Interessen for brukte klær har ikke roet seg ned enda, skal man tro den andre av to ledere, Marthe Folkedal:

– På lørdag måtte jeg krige meg frem til døren for å åpne butikken. Det var lang kø utenfor. Kunder kom og gikk hele dagen. Prøverommene var opptatt på start til slutt, det er kjempemoro, sier hun.

Kundene Marie og Lise sier til Bymag at Det Gule Hus er et friskt pust i et bruktbutikkmarked. De er begge glade i å handle brukt, både på FINN.no og gjenbruksappen Tise. De mener bruktbutikken på Kronstad er det nærmeste man kommer god kvalitet i Bergen.

– Det er veldig kjekt at de selger alt mulig av klær. Alt fra Holzweiler til Hennes & Mauritz. Da får alle muligheten til å handle. 

Studentene setter også pris på at butikken selger moderne klær.

– Enkelte bruktbutikker selger veldig “gamle damer”-klær. Det er ikke akkurat noe for oss, sier studentene.

Franchise i vekst

Bruktbutikken i Bergen er ikke den første av sitt slag i Norge. Det Gule Hus er nemlig en kjede, med åpning av første butikk i Bø i 2019. Siden har kjeden utvidet og blitt en franchise. Per mars 2023 har Det Gule Hus bruktbutikker Bø, Haugesund, Stord, Sauda og ikke minst - Bergen. Grunnen til at butikkene har blitt så populær tror leder Sekse er enkel

 Vi selger klærne for kundene våre. Det tror vi er veldig attraktivt, og per nå har det vært lange ventelister hos oss. Det håper vi fortsetter i lang tid.