Nytt filter: – Det er ingen tvil om at dette påvirker oss negativt

Publisert:10. mars 2023Oppdatert:10. mars 2023, 16:02
BOLD GLAMOUR: Dette er et av mange filter på TikTok som gjør det enklere å fikse på utseende på kort tid Foto: Stella Reif

Nå tar det ikke lenger enn to sekunder å redigere ansiktet ditt. Alt fra korte til lange vipper, og fra små til store lepper. Skjønnhetsidealene som alle streber etter, tar deg plutselig ikke lengre enn to sekunder å oppnå. Problemet er at når du logger ut av appen er de lange vippene og de store leppene borte.

«Bold glamour»  er et av de nyeste filtrene på TikTok. Selv om appen har en 13-års aldersgrense er det barn fra en svært ung alder som publiserer videoer. Effekten av filteret er et tykt lag med sminke over brukerens ansikt, og at eventuelle kviser eller urenheter blir fjernet. Filteret er blitt brukt over 17 millioner ganger siden det ble lansert i starten av mars. 

 

Uoppnåelig ideal 

Influenser og kroppsaktivist Veronica Simoné Fjeld, kjent fra Snapchat-kontoen Yummymummy, sier det er ingen tvil om at dette filteret påvirker oss negativt. Fjeld er forfatter av boken «Du er fantastisk», hvor et av kapitlene handler om nettopp filter. Fjeld har vært aktiv på sosiale medier helt siden starten, og mener de fort ble en plattform for utseende og kroppspress.


KRITISK: Influencer Veronica Simoné Fjeld er kritisk til filtrene på TikTok Foto: Helle Navratil

–Som mamma til to jenter, og også som samfunnsdebattant, ser jeg at slike filter er kjempeskadelig for selvbildet. Det støtter opp om idealet om store lepper, glatt hud og liten nese. Hvis du kan velge å se litt bedre ut så gjør man jo ofte det. Til slutt blir det sånn at det du ser i speilet ikke er bra nok.

 

Normalisert

Også Vetle Olsen-Ryum, leder av TikTok-teamet til ROS, rådgivning for spiseforstyrrelser, mener filter er problematisk.

- Gjennom Snapchat, TikTok, Facebook, Zoom og FaceTime har det blitt stadig lettere tilgang til, og mer normalt å bruke filter. Det har blitt normalisert. Problemet er helt klart måten TikTok har brukt denne normaliseringen til å utvikle filtre som retusjerer kropp og ansikt.

 

Bygger opp en fasade

Blant ungdommene på Amalie Skram videregående skole er det forskjellige meninger om filteret.

– Det kan bygge opp en fasade og en tanke om at alle alltid ser bra ut når det egentlig bare er et filter, sier 17-år gamle Andrea Laivik.

Samtidig forteller venninnen Malene Valen Nordgård at filteret ikke påvirker henne.

–Jeg bryr meg veldig lite. Det er jo bare et filter. Det er ikke ekte.


DELTE MENINGER: Ungdommene ser de negative konsekvensene med filter, men er ikke bekymret. Foto: Stella Reif

Kan bli avhengig

Kroppsaktivisten Fjeld forteller om flere brukere som sier de har blitt avhengige av filteret, og at det bidrar til dårlig selvbilde. Hun mener også at det er flere som sminker seg for å ligne på filteret.  

–Det er ingen tvil om at dette påvirker oss negativt.

Vetle Olsen-Ryum mener også at det vil skape en negativ tankespiral

–Jeg synes oppriktig at det er helt forkastelig at vi normaliserer det unormale. Særlig ille er følelsen man får når man ser at filteret fjerner noe man selv er usikker på. Det skaper en negativ tankespiral for alle. 

På den måten vil filteret uten tvil bidra til et usunt forhold til kroppen, som kan resultere i problemer tilknyttet mat og trening, mener han.

– Med tanke på hvor sårbare ungdommer allerede er i dag mot et negativt press og vonde, mørke tanker så bør vi ikke akseptere slike ytre presskilder som ikke har mål og mening.

 

Bruker ikke filteret

Det er flere av ungdommene på Amalie Skram som er enig i Fjeld sine påstander. Samtidig poengterer de også viktigheten av at det er markert på TikTok-videoene om filteret er tatt i bruk.


IKKE OVERBEVIST: Mange av ungdommene lager helst TikTok-videoer uten filter. Foto: Stella Reif

Mange av elevene forklarer også at de velger å ikke bruke filtrene, og mener det er bedre å lage TikTok-videoer uten filter.

– Hvis jeg skulle laget en TikTok med filteret så hadde jeg gjort det for å kødde, forklarer 2-klassingen Karolina Louise Storeide.