Mona Moan er en av de som er frustrerte over bompengesituasjonen. Moan forteller at hun har et bevisst forhold til bompenger og at det kostet henne cirka 5000 kroner i 2022.
Moan kjører bil frem og tilbake til jobb. På grunn av høye avgifter for fossilbiler har hun byttet til elbil.
–Vi har blitt tvunget til å kjøpe elbil fordi jeg kjører forbi bommer både til og fra jobb.
Moan merker økning i avgifter, og legger særlig vekt på økningen for elbiler som kom 1.mars 2023.
–Jeg syntes ikke noe om økningen. Det er ikke så attraktivt å ha elbil nå som det var for et år siden.
Rapport viser bompengeforbruk
Fremtind Service er Norges største AutoPASS-utsteder med over 1 300 000 kunder. De kom mandag 13. mars med en rapport som viser gjennomsnittlig bompengeforbruk for bilister på tvers av landet. Deres Kommersiell direktør, Svein Skovly forklarer utgangspunktet for rapporten
–Jobben vår er å kreve inn bompenger på vegne av operatørene fra hele landet og det gjør at vi sitter på et veldig godt datagrunnlag på hva folk faktisk må betale. Derfor tenker vi at det er del av vårt samfunnsoppdrag å informerer om de store regionale forskjellene.
Rapporten til Fremtind viser at bilister i Bergen er de som betaler fjerde mest i snitt i bompenger. I 2022 var gjennomsnittet på 4991 kroner per bilist. Dette er en økning på 12 prosent fra året før, hvor en gjennomsnittlig bilist betalte 4460 kroner.
Må ta grep
En bergensbilist som tar grep for å unngå bompengene er Per Jørgensen. Han forteller at bompengeavgiftene gjør at han ikke tar seg råd til å bruke bilen.
–Jeg velger ofte bussen når jeg skal inn til byen.
Jørgensen legger også til at han forstår nødvendigheten med bompenger, men at han ikke er enig i det store bompengetrykket i Bergen. Han reagerer sterkt på økningen fra 2021 til 2022.
–Det skulle heller vært en nedgang. Den skulle vært på 50 prosent legger, Jørgensen til.
Mener bompengene bør øke
På strekningen Haukeland Universitetssjukehus til Åsane terminal, en strekning som tilsvarer 13,8 km, vil en bilist med dieselbil i rushtiden betale 128 kroner i bompenger.
Thor Haakon Bakke, tidligere byutviklingsbyråd (MDG), mener dette ikke er nok.
– Hvis man ønsker å gjøre byen bedre for innbyggeren så bør bompengene ytterligere opp. Det vil bedre luften, få ned støyen og gi mer plass til folk.
Cesilie Tveit, gruppeleder i Folkets Parti (tidligere folkeaksjonen nei til mer bompenger) ønsker derimot å fjerne den ytre bomringen i Bergen, og deretter resten av bommene.
– Vi er helt avhengig av å binde fylkene og kommunene sammen, iallefall her på vestlandet, vi er helt avhengig av å få varer frem og få folk på sykehus, dette veinettet er vi helt avhengig av, sier Tveit.
Ville ført til kaos
Bakke mener fjerning av bompenger ville medført stort trykk på veinettet i Bergen.
–Hvis man forestiller seg at man fjerner bompengene i Bergen ville byen ha eksplodert med kø og kaos, snekkere og ambulansepersonell ville ikke kommet seg frem. Det ville vært store kostnader for næringslivet.