– Jeg er gående rullestolbruker, og bruker den til aktiviteter som innebærer mye gange. Jeg får fort vondt i beina, og klarer ikke gå så langt. Rullestolen åpnet opp for mange nye muligheter, forteller 34-åringen.
Sjøberg ble født med det arvelige nevromuskulære syndromet Charcot-Marie-Tooths sykdom (CMT). Sykdommen gir blant annet svakhet i nedre del av bena og dårlig balanse. Hun ble diagnostisert for syv år siden, og fikk rullestol for første gang i januar i fjor.
Pushet på arrangørene
Rullestolen gjorde det eksempelvis mye lettere for Sjøberg å være fysisk aktiv. I fjor meldte hun seg på Oslo Maraton, og fullførte den tre kilometer lange distansen tilrettelagt for deltakere med nedsatt bevegelsesevne for første gang.
– Det var veldig gøy å delta i Oslo, sier hun entusiastisk.
Så gøy, at hun i etterkant spurte arrangørene av Bergen City Marathon (BCM) om å få på plass samme tilbud under den populære folkefesten som går av stabelen i slutten av april. Det har det nemlig vært mangel på tidligere.
Arrangementssjef Janne Jensen opplyser til Bymag at det krever en del logistikk å gjøre tilpasninger til en paraklasse. Løypen er allerede krevende med brostein, grus og en del høydemeter. I tillegg skal det gå opp med allerede fem distanser på et begrenset antall timer arrangørene kan stenge trafikken.
– Men planen er at flest mulig skal med, og i år ser vi starten på det, sier Jensen.
For, initiativet til Sjøberg ble tatt godt imot.
– Jeg pushet litt på arrangørene og mente at vi måtte ha det også i Bergen. I forrige uke fikk jeg nyheten om at det blir rullestolløp under årets utgave, forteller hun fornøyd.
Tilpasset løype
Distansen er tre kilometer, akkurat som i Oslo. Løypen går i hovedtraseen på Bryggen, med vending i Sandviken. Start og målgang er altså midt i folkefesten på Bryggen. Arrangementskoordinator Ingvild Jørstad forsikrer at det er en løype godt tilrettelagt for rullestolbrukere.
– Løypen er flat og uten brostein. Vi har også løypevakter utplassert i løypa, i tråd med vanlig praksis. Det skal være helt trygt for deltakerne, understreker Jørstad.
For arrangørene er det viktig å inkludere personer med funksjonsnedsettelser, i en løype som i utgangspunktet ikke er så godt tilrettelagt for denne gruppen deltakere.
– Vi satser på å videreutvikle konseptet, slik at vi neste år kan tilby egen paraklasse med mulighet for å ha med ledsagere, forteller hun.
Hun legger til at arrangørene har tenkt på å innføre en egen paraklasse i flere år allerede, men at faktorer som korona og restriksjoner på plassering av løypa har gjort det vanskelig å gjennomføre.
Hyller initiativet
Thea Christiansen Mandt i Norges Idrettsforbund (NIF) er rådgiver for paraidrett i Vestland Idrettskrets. Hun hyller årets nyvinning under BCM.
– Jeg synes det er kjempebra! Dette viser at idrett er mulig for alle, under et arrangement med mye folk og stor synlighet, roser Mandt.
Hun forteller at det virker å være en økende interesse rundt inkludering i idretten.
– Jeg opplever at flere idrettslag og arrangører tar kontakt og lurer på hvordan de kan tilrettelegge for deltakere med funksjonsnedsettelse. Også sponsormarkedet og næringslivet er opptatt av hvordan idretten jobber med dette, forteller hun.
Gleder seg til folkeliv
For Sjøberg betyr mosjon og aktivitet i hverdagen mye. Når hun om en knapp måned står på startstreken til det historiske rullestolløpet, er hun ikke i tvil om hva hun gleder seg mest til.
– Jeg gleder meg til å kjenne på folkelivet! Jeg håper på mye folk langs løypa, sier hun.
Til alle rullestolbrukere som vurderer å melde seg på, har Sjøberg en klar oppfordring:
– Har du lyst til å prøve, så bare bli med!