Landslagsprofil: – Bergen trenger et lag i den øverste ligaen

Publisert:14. mars 2023Oppdatert:14. mars 2023, 12:00
FORBILDER: Som liten husker Harald Reinkind at det var inspirerende å gå på kamp og se de «store guttene» spille. FOTO: Svein André Svendsen / NHF

Harald Reinkind var umulig å overse i søndagens andre kvalikkamp mot Serbia, til glede for et fullsatt Åsane Arena. Høyrebacken er klar på én ting: – Bergen skal være en håndballby.

– Jeg håper bergenspublikummet også vet hvordan de skal heie på oss, sa den tidligere Gneist- og Fyllingen-spilleren forventningsfullt i forkant av søndagens kamp. 

Etter et uheldig tap forrige torsdag, var målet å slå Serbia med minst to mål for å sikre seg førsteplassen i gruppen. 

 

Håndballen må opp

Reinkind legger vekt på at det er viktig å få håndballen opp og frem i søkelyset. Som tenåring i klubben gjennomførte han flere engasjerende aktiviteter for de yngre lagene, for å få de på kamp og vise at håndball er gøy å drive med. 

– Hvis det bare blir Messi og Ronaldo som vises på TV hele tiden, så blir det fotball som blir det kuleste, konstaterer Harald.

Det er 137 800 aktive håndballspillere i Norge. De er fordelt på 814 klubber, viser 2019-tall fra Norges Håndballforbund (NHF). Til sammenligning er det omtrent dobbelt så mange fotballspillere, ifølge Norges fotballforbund (NFF).

Reinkind har troen på at i hvert fall ett av Bergens tre lag i 1. divisjon skal rykke opp til Rema 1000-ligaen. Han påpeker at når bergenserne som spiller i utlandet bestemmer seg for å returnere hjem, må de ha et tilbud på det øverste nivået. 

– For at barn og unge skal ha sterke håndballspillere å se opp til, er det viktig at Bergen har et lag på det øverste nivået. Men også for at Bergen skal være en håndballby. 

Selv delte Harald og lagkameratene ut autografkort til yngre interesserte i tiden han spilte for Fyllingen. Reinkinds drømmeklubb, som presentert på kortet, var THW Kiel. 15 år senere, ble dette et levende bevis på at drømmer kan bli virkelighet. 


ÅSANE ARENA: Håndballherrene gjestet en fullsatt arena søndag. Norge fikk tatt revansj mot Serbia, og ligger dermed øverst i gruppe 2. FOTO: Trygve Johnsen

Beinhard trening

Og for de unge og lovende, har bergenseren ett råd å komme med: 

– Man må ha det gøy. Hvis det ikke er gøy skal man ikke drive med det heller, sier Harald.

Han legger ikke skjul på at intervaller og beinharde økter sjelden faller i god smak, men at garderobekulturen og gode kompiser gjør selv de tøffeste dagene bra. 

– Det koster å komme hele veien. Man må trene mye. Og skal du bli best, må du gjerne trene litt mer enn han ved siden av deg.

Også landslagets trener, Jonas Wille, råder yngre spillere som vil nå langt til å trene så mye som mulig. Han påpeker at man må ha en sult etter å ta tak i de nødvendige tingene for å bli ordentlig god.

– Vi har styrker og svakheter alle sammen. Men den som evner å over tid ta tak i de tingene som både trenerne og en selv vet skal til for å nå toppen, er godt på vei, sier Wille. 

 

Musikalsk sportsrituale


WILLES SPORTSRITUALE: Apollon kaffe og platebar er velkjent og verdsatt av bergensere. På kampdagen ble platebaren et av få steder landslagssjefen kunne få tak i vinylplate. FOTO: Kaja Berg

For utenom den åpenbare håndballinteressen, er musikk en viktig del av Willes hverdag, som tidligere avslørt av VG. På kampdager må han kjøpe en ny vinylplate. 

– Jeg fant en platebar i Bergen som er åpen på søndager. Dit skal jeg på kampdagen, kunne han avsløre i forkant av besøket til byen.

Ikke bare utføres sportsritualet for hell, det utvider også platesamlingen til landslagssjefen.

Likevel var det ikke flaks som førte til 10-målsseier over Serbia. Det kan Reinkind, Wille og resten av landslaget selv takkes for. Norge skal møte Slovakia og Finland for sine to siste kvalikkamper neste måned. Og om nivået fra søndag vedvarer, kan Wille fyre opp platespilleren og feire i slutten av april.