Lagidretten i Bergen sliter: – Ingen vil ha jobben min

Publisert:30. mars 2023Oppdatert:30. mars 2023, 17:08
HJEMMEBANE: Djervgutter spiller utenom treningstid på Møhlenpris idrettsplass. Foto: Mathea H. Laugen

2 av 3 idrettsklubber i Bergen har merket en nedgang i antall frivillige de siste årene. Djerv SK er blant dem som sliter.

En lignende undersøkelse ble først foretatt av i Oslo. 

Einar Svartveit Bolstad (12) er en av dem som trener fotball med Djerv SK. Han spiller omtrent to ganger i uken med G13-laget og «elsker» fotball.

–  Det er gøy å spille og være med venner, sier han.


FOTBALLGLEDE: Einar er veldig glad for at de har så gode og tålmodige trenere. Foto: Mathea H. Laugen

Djerv, klubben Einar spiller for, er drevet 100% av frivillighet. Blant de frivillige er styreleder Espen Edvardsen. Ifølge ham er rekrutteringen av frivillige en stadig økende utfordring.

– Det er ingen som vil ha jobben min, sier han. 

Hans egne barn har sluttet på fotball. Den yngste satser nå på fiolin i stedet. Likevel fortsetter han som leder av klubben. Edvardsen mener frafallet har konsekvenser for barna.


VIKTIG MED IDRETT: Djervlederen mener fotballen er en viktig sosial arena som ikke bør gå tapt. Foto: Mathea H. Laugen

– Vi ser at barn slutter tidligere og tidligere. Helst vil vi jo at de skal spille fotball hele livet, men nå slutter de ofte før de har fullført barneskolen.

Det er mange oppgaver som skal tas hånd om i en klubb. Treninger, kamper, drakter, regninger - listen er lang. Edvardsen legger ikke skjul på at det kan bli rotete i kulissene hvis de ikke har folk som kan hjelpe til.

– Det hadde kanskje hjulpet om vi hadde midlene til å ansette en daglig leder. Da tror jeg vi kunne lagt bedre til rette slik at det blir enklere å være frivillig. Sånn det er i dag har vi dessverre ikke muligheten til det. 

Djerv SK er ikke den eneste klubben i Bergen som sliter med rekruttering av frivillige. 

Vanskeligere roller, vanskeligere å fylle

Bymag har fått inn svar fra til sammen 26 idrettslag i Bergen, hvorav grovt 2 av 3 merker at færre stiller til frivillige roller i forhold til tidligere år. En fellesnevner blant disse er at det er de administrative og mer «omfattende» rollene som blir vanskeligere og vanskeligere å fylle.


OPPLEVES UTFORDRENDE: Samtlige klubber i Bergen merker en nedgang i antall frivillige. Figur: Mathea H. Laugen

Flere nevner også koronapandemien som en faktor - noe Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær for Frivillighet Norge, ikke er overrasket over.

– Uten frivilligheten blir det et kaldere samfunn

Johnsen forteller at man i Norge så en nedgang av frivilligheten generelt under pandemien. Han håper likevel at vi vil sprette tilbake dit vi var.

– Frivillighet er en muskel som må trenes, det tar tid å komme i gang igjen, sier han.

Frivilligheten er ifølge Johnsen utrolig viktig for at vi ikke skal miste aktivitetene og tilbudene vi har, i tillegg til at det har en stor verdi for samfunnet.

– Det bygges tillit og fellesskap når man er med på å skape en aktivitet sammen, noe som er utrolig viktig for et lokalmiljø. Uten frivilligheten tror jeg vi blir et kaldere samfunn.


GENERALSEKRETÆREN: Stian Slotterøy Johnsen mener det er viktig at vi kommer oss dit vi var før pandemien. Foto: Frivillighet Norge / Birgitte Heneide

Hvorfor idrettslagene fortsetter å slite, tror han er sammensatt. Både levekårsutfordringer og mindre kapasitet nevnes. I tillegg tror han vi må bli bedre på å spørre.

– Ifølge undersøkelser vi har gjort blir de færreste spurt. Organisasjonene kan bli bedre på å spørre flere om de vil være med å bidra, sier Johnsen.

Gode rammer og god økonomi

Knut Songve, organisasjonssjef i Vestland idrettskrets, tror også det handler om en forverring av økonomiske forhold og at folk generelt har dårligere tid. Han tror det er ulike ting som kan gjøres for å hente folk inn igjen.

– Først og fremst må det gjøres lettere å være frivillig. Vi må sørge for at idrettslagene har gode rammer og en økonomi som gjør at de frivillige kan bruke mest mulig tid på aktiviteten. 

I tillegg mener Songve at det er viktig å løfte frem frivilligheten og hvor viktig det er i offentligheten.

– Men, det er viktig å få frem at frivilligheten i Norge fortsatt står sterkt, avslutter han.