Kreftoverlevende Victor støtter saken igjennom kunst

Publisert:17. mars 2023Oppdatert:17. mars 2023, 17:16
Gatekunstner: Victors lidenskap er «street art». Foto: Mathea H. Laugen.

Lørdag neste uke holdes auksjon og utstilling «Kunst mot kreft» fysisk for aller første gang. Victor Cid (36) er en av kunstnerne som har donert til initiativet.

– For meg var det en selvfølge å bidra.

Victor Cid (36) startet med å tegne Ninja Turtles på barnerommet - en hobby som etter hvert utviklet seg til gatekunst. Den bergenske chileneren har opplevd kreft så nært det går an.

– Hos legen skjønte jeg at det var noe galt. Ingen ville fortelle meg noe, annet enn at de trengte flere prøver. 

I møte med beskjeden gravde han seg ned i et hull av vonde tanker. Han hadde sett hvordan kreft kunne bryte ned et menneske. Moren hans fikk svulst på hjernen. I dag er hun lam på halve siden av kroppen, og sliter med epilepsianfall. 

– Jeg var redd for å dø. Det verste var nettene jeg var alene - det var da tankene kom.

En uke etter beskjeden kom opererte han vekk svulsten i testiklene. Så begynte en lang periode med krykker, infeksjoner og tester. 

– Det tok nok 4-5 år før jeg var meg selv igjen. 

For Cid fungerte det som en oppvekker. I dag er han opptatt av å være åpen om sykdommen, og er glad auksjonen setter den på dagsordenen.


H.O.P.E: Victor vektlegger håp og kjærlighet i kunstverkene sine. Dette er et av bildene som skal auksjoneres bort neste helg. Foto: Mathea H. Laugen.

– Kreften tar ikke pause

Det frivillige initiativet «Kunst mot kreft» ble startet opp av søstrene Hanne og Andrea Drivenes fra Austevoll i 2019. Den gang hadde de bare ett kunstverk, som gikk for dundrende 100.000 kroner. I år forventer de å få opp mot 100. Engasjementet er så stort at de har måttet takke nei til flere.

– Det blir større og større for hvert år som går. Kapasiteten i år er helt sprengt, sier Therese. 

Therese Skarlo, Saher Rafei Tari og Hanne Drivenes er blant flere frivillige som har arbeidet med auksjonen, som tidligere kun har foregått digitalt.


Kunstverk: Saher Refei Tari (29) og Therese Skarlo (36) setter stor pris på alle bidragene. Foto: Mathea H. Laugen.

Pengene som samles inn vil gå til Kreftforeningens aksjon «Krafttak mot kreft», som pågår denne uken. For de frivillige er kreftsaken et personlig tema. 

– Jeg har selv vært pårørende, og har sett hvordan sykdommen påvirker mine nærmeste. Så det er viktig for meg å bidra der jeg kan. Kreften tar ikke pause, sier Saher.

På «Kunst mot kreft» sin Facebook-side vises engasjementet tydelig. Før fjorårets auksjon var følgertallet rundt 1300. Nå har dette mer enn doblet seg. 

– Det er ikke hverdagskost for oss å bidra til å redde liv, men det vi gjør gjennom «Krafttak mot kreft», tilføyer Therese, det er ganske fint å tenke på.

Lørdag neste uke vil potensielle kjøpere kunne se og by på kunstverkene fysisk, og deretter vil det følge en «auksjonsuke» hvor man kan sende inn bud på nett. Therese påpeker at Marinehallen kan ta store deler av æren for at det blir en fysisk utstilling i år, sammen med Trine Sejrup i Streetart Bergen, auksjonarius Naeem Searle og Naboen. 

– De bidrar helt enormt, både med lokaler og med forberedelsene.

«Gatekunstkatedralen»


MARINEHALLEN RIVES: Hellesøy er glad for å kunne arrangere «Kunst mot kreft», sannsynligvis blir det første og siste gang. Foto: Mathea H. Laugen.

Inne i Marinehallen, eller «gatekunstkatedralen», er både vegger og bord prydet med «street art». Andre Hellesøy, hallens prosjektutvikler, er klar for å ta imot kunstverkene som skal stilles ut til auksjonen.

– Vi tror det kommer mange. Jeg tror dette er den første ordentlige store auksjonen som har blitt gjort av dette slaget her i Bergen.

Hellesøy forventer at rundt 500 gjester vil ta turen i løpet av utstillingen.

– Det er utrolig flott av kunstnere å stille seg bak saken på denne måten, og det blir spennende å se hvor mye de klarer og hente inn. Vi går for rekorder.