Kom til Bergen for å satse turn: – Lite økonomi og lite sponsormidler

Publisert:24. mars 2023Oppdatert:24. mars 2023, 15:37
SATSER: Fredrik Bjørnevik Aas er på landslaget og balanserer både jobb og turn. Foto: Tiril Hagen Andersen

Fredrik Bjørnevik Aas måtte flytte til Bergen fra Oslo da landslagssenteret i turn ble lagt ned. Nå er blikket hevet mot VM og OL, til tross for omveltninger.

Etter at landslagssenteret i Oslo ble lagt ned i 2021, sto Bjørnevik Aas uten en klubb å trene med i hovedstaden. Dette var et fast treningstilbud for herrelandslaget i turn. 

– Det er vel kanskje en av de tyngste periodene jeg har hatt. Det kjentes så uvirkelig.

 Han vurderte så vidt å legge opp før turen gikk til Bergen høsten 2021.

–​​ Jeg følte at hvis jeg ikke gir det en sjanse her i Bergen, så kommer jeg til å angre for resten av livet.

Bjørnevik Aas har siden jobbet og trent turn i Bergen, og er fornøyd med valget han tok for halvannet år siden.

– Det har funket veldig bra. Det er gøy, og jeg føler jeg blir bedre og bedre.

Med blikket hevet og høy motivasjon ser Bjørnevik Aas nå fremover mot mål som VM og OL.

– Jeg tar det litt år for år. Så lenge jeg syns det er gøy, ser jeg frem mot OL i 2028. Akkurat nå er det vanskelig å se for seg å slutte før det. Jeg har hatt både nedturer og oppturer. 

– Krever mange timer, lite økonomisk støtte

Fredrik Bjørnevik Aas er blant de utøverne som så vidt får det til å gå rundt mens han kombinerer turn, jobb og livet ellers. Det er en kabal som må legges og trener Harald Grimsrud Wibye kan fortelle at treningskapasitet og økonomi for de som ønsker å satse er en utfordring. 

–​​ Vi får lite økonomisk støtte og vi har ikke så mange systemer på plass som gjør det mulig å drive med turn.


JEVNALDRENDE: Bjørnevik Aas og Wibye har vokst opp med å turne sammen. Nå er Wibye trener for barndomskompisen, samtidig som han selv er på landslaget. Foto: Stina Thuland Wolter

Wibye peker på at gymnastikk - og turnforbundet ikke har så mye spillerom til å hjelpe utøvere som vil satse. 

– ​​De gjør så godt de kan og de prøver å bidra mest mulig, men det er en liten økonomi og lite sponsormidler.

Det krever mange timer med trening å satse på høyt nivå. Derfor har trener Wibye, som dessuten er landslagsutøver selv, i samråd med Bjørnevik Aas valgt å kjøre færre, men mer effektive timer med trening.

– Tidligere har vi ligget på godt over 30 timer i uken med trening. Det er vanskelig å kombinere to-tre økter hver dag med studier, jobb og annet. Da prøver vi å være litt mer effektive, sier Wibye

Få klubber utøvere kan velge mellom

Hermod Buttedahl, avdelingsleder for konkurranse i Norges gymnastikk og turnforbund forteller at det er få klubber som har nok ressurser til å legge til rette for aktivitet på høyt nivå.

– Det fører til at det er få klubber utøvere kan velge mellom når man selv ønsker å satse. 

Buttedahl forteller at for utviklingen i norsk turn hadde det vært en fordel om flere klubber i landet hadde hatt nok ressurser for dette, og at det er utfordrende at det ikke er sånn i virkeligheten.

– Det jobbes kontinuerlig i klubber, i kretser og i forbund med å bedre disse rammebetingelsene. Blant annet i form av rekruttering av flere medlemmer, samt å bygge flere og bedre anlegg for gymnastikk og turn, som kan generere økte inntekter i alle ledd.